Kastikkeet ja dipit,  Reseptit,  Yleinen

Majoneesi

Majoneesi sopii lähes ruokaan kuin ruokaan. Sitä voi käyttää salaatin kastikkeena, lihan ja kalan lisukkeena, leipien välissä ja levitteenä, siihen voi dipata melkein mitä vaan ja sitä voi turauttaa salamipizzan päälle niin kuin eräs raskaana ollut Martina teki taannoin (”Hyi yäk!”, sanoo hän nyt). Ei me ehkä suositellakaan majoneesi-salamipizzaa, sillä se oli oikeasti aika ällöä. Muuten majoneesi on kyllä oikein monipuolinen kaveri keittiössä.

Kaupan majoneesi on ihan hyvää, ja täytyy myöntää, että turvaudumme siihen melko usein. Majoneesia ei kuitenkaan ole vaikea tehdä itse, toisin kuin usein luullaan, ja etenkin maustettuja majoneeseja kannattaa kokeilla itsetehtynä. Alta löydät ensin perusmajoneesin ohjeen ja sitten muutaman tuunausvinkin.

Majoneesi
6 annosta

– 2 kananmunan keltuaista
– 1 rkl sitruunamehua (tai valkoviinietikkaa)
– 3 dl öljyä
– 1 tl dijonsinappia
– ripaus sokeria
– suolaa ja pippuria

Sekoita keltuaiset, sitruunamehu, dijonsinappi, ripaus sokeria, suolaa, pippuria sekä noin ruokalusikallinen öljyä sekaisin tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Sekoita kunnolla.

Lisää sitten loput öljyt ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes majoneesi on paksua ja kermaista. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Itsetehty majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Vinkki!
Valkosipulimajoneesia saat kun lisäät majoneesiin alkuvaiheessa 4 valkosipulinkynttä puristettuna. Sitruuna- ja limemajoneesi syntyy lisäämällä majoneesiin sitruunan tai limen kuorta (yhden sitruunan kuori tai kahden limen kuori). Korvaa limemajoneesissa sitruunamehu limemehulla. Yrttimajoneesia voit tehdä lisäämällä majoneesiin esimerkiksi ruohosipulia tai persiljaa. Myös wasabi sopii majoneesiin. Lisää sitä 2 rkl valmiiseen majoneesiin ja käytä vaikkapa kalan kastikkeena.

sitruunamajoneesi-1

4 kommenttia

  • Sari - Campasimpukka

    Majoneesi on kyllä ollut minulla aika tuurikauppaa, joskus onnistuu, joskus ei millään. Pidän aina varalta jääkaapissa virolaista perusmajoneesia, sillä pelastan tilanteen, jos omatekemä majo ei onnistu. 🙂

    • Martina

      Majoneesi on kieltämättä hieman temppuileva tapaus. Aina ei voi tietää miten se onnistuu, joten varamajoneesi on oikein hyvä ratkaisu. Jos ei kerrota kenellekään, niin meidänkin jääkaapista löytyy sellainen. 🙂

  • Mallaspulla

    Minä en ennen uskaltanut edes yrittää majoneesin tekoa, koska se meni aina mönkään. Sitten löysin Gastronaatti-kirjasta ihmemajoneesin ohjeen, jossa kaikki ainekset laitetaan kerralla kulhoon, käynnistetään sauvasekoitin kulhon pohjassa ja parissa sekunnissa majoneesi on valmista. Onnistuu joka ikinen kerta, kunhan ainekset on huoneenlämpöisinä. Tuo reseptin on iiiso helpotus ainakin minulle 😉