Firenze,  Italia,  Siena,  Toscana

Toscanan ruokakulttuurista

Kun maistelee toscanalaisia ruokia, on vaikea uskoa, että alueen ruokakulttuuri pohjautuu vahvasti niin sanottuun cucina poveraan eli köyhään tai köyhien ruoanlaittoon. Moni perinteinen toscanalainen ruoka on peräisin siltä ajalta, kun piti nyhjäistä tyhjästä ja kaikki mahdollinen hyötykäytettiin. Toscanalaisessa ruokakulttuurissa suositaankin muun muassa sisäelimiä, papuja, kasviksia, sieniä ja esimerkiksi kesäkurpitsasta hyödynnetään myös kasvin kukat, jotka friteerataan herkullisen rapeiksi.

Köyhistä ajoista muistuttaa myös toscanalainen leipä, joka on perinteen mukaisesti edelleen suolatonta ennen muinoin perityn suolaveron takia. Suolaan ei ollut varaa, joten sitä ei tuhlattu leipään.

siena-1-2

firenze-3

bruschetta-1

Onneksi suolaiset juustot ja leikkeleet ovat omiaan suolattoman leivän kanssa ja niitähän Toscanassa riittää. Prosciutton lisäksi sienalainen ilmakuivattu cinta senese -kinkku on herkkua, joskin se on ainakin puolet kalliimpaa kuin tavallinen ilmakuivattu kinkku.

Yleisiä ovat myös erilaiset paahdetut leivät eli bruschettat ja crostinit, jotka maustetaan yksinkertaisimmillaan hyvällä oliiviöljyllä ja valkosipulilla. Se onkin usein melkeinpä paras makuvaihtoehto. Myös perinteinen bruschetta tomaatin kera on maukasta, samoin crostini, jonka päälle on levitetty ankanmaksapateeta.

cibo-1

merenelävä-1

cucinapovera-1

Cucina poverasta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, toscanalainen ruoka on herkullista. Tuoreista raaka-aineista tehdään yksinkertaista ja maistuvaa ruokaa. Raaka-aineiden omaa makua ei peitetä esimerkiksi kastikkeilla vaan liha syödään lihana ja kasvikset kasviksina. Leipää käytetään paljon, samoin yrttejä ja öljyä.

Naudan- ja porsaanlihan sekä sisäelimien lisäksi alueella syödään paljon jänistä ja villisikaa. Toscanan rannikolla maistuvat tuoreet kalat ja muut merenelävät kuten herkulliset simpukat. Kuten kaikkialla Italiassa, myös Toscanassa syödään tietysti myös paljon pastaa. Kokeile vaikkapa sisämaassa villisikapastaa ja rannikolla tuoreita simpukoita sisältävää merellistä pastaa. Ihanaa pestolasagnea voit kokeilla kotonakin tällä reseptillä.

Toscanalaisia ruokalajeja

bisteccaallafiorentina-1Bistecca alla fiorentina

Mielenkiintoisin ruoka ja se annos, mitä halusimme ehdottomasti Toscanan reissullamme päästä maistamaan on bistecca alla fiorentina eli firenzeläinen t-luupihvi. Kyseessä on valtavan kokoinen grillattu lihakimpale, jossa riittää syötävää isompaankin nälkään.

Me valmistauduimme bistecca alla fiorentinan kohtaamiseen huolella. Keräsimme koko päivän nälkää illan pihviateriaa varten, söimme vain kevyen lounaan ja kävimme aperitiivilla ennen illallista. Tilasimme pihvin puoliksi, sen kaveriksi muutaman kevyen lisukkeen, pullon punaviiniä ja kävimme lihan kimppuun. Vaikka etenkin Henkka on kova lihansyöjä ja minullekin maistuu pihvi paremmin kuin hyvin, emme saaneet syötyä koko bistecca alla fiorentinaa hyvästä yrityksestä huolimatta. Se on niin tuhti. Hyvä, mutta tuhti. Suosittelemme ottamaan haasteen vastaan. Jaksatko sinä syödä koko pihvin?

pastaconleverdure-1

simpukkapasta-1

Lihan lisukkeena Toscanassa tarjoillaan usein kasvis- ja perunapohjaisia ruokalajeja, kuten parsaa ja kananmunaa, pinaattia ja parmesaania tai mitä nyt torilta on saanut sinä aamuna edullisesti. Papuja, munakoisoa, tomaattia ja perunaa syödään paljon sekä tietysti sitä leipää, joka kulkee mukana lähes aterialla kuin aterialla.

Klassisia toscanalaisia kasvisruokia ovat muun muassa ribollita-keitto, jossa on yleensä ainakin papuja ja leipää, yleensä myös porkkanaa, kaalia ja muita vihanneksia. Leivällä sakeutettu pappa al pomodoro -keitto on yksinkertaisuudessaan uskomattoman herkullista ja se on myös lasten takuuvarma suosikki. Toinen tomaattia ja leipää yhdistelevä herkku on toscanalainen panzanella. Katso täältä ohjeet panzanellan valmistamiseen ja ylläty yksinkertaiselta kuulostavan ruoan herkullisesta mausta.

trippa-1Trippa

Kenties eksoottisin toscanalainen ruokalaji on trippa eli naudan vatsalaukku. Firenzeläisittäin trippa tarjoillaan tomaattikastikkeen kera kun taas Sienassa sisälmykset saavat kaverikseen makkaraa, sipulia, kasviksia ja leivällä sakeutetun kastikkeen. Trippaa myydään katukojuissa leivän välissä ja se onkin paikallisten keskuudessa suosittu välipala tai lounas. Myös ravintoloista voi tilata trippaa annoksina.

Ajatus naudan vatsalaukusta kuulostaa kieltämättä melko ällöttävältä, eikä firenzeläisessä ravintolassa tilaamamme annos ollut mitenkään kovin houkuttelevan näköinenkään. Maku sen sijaan osoittautui yllättävän hyväksi, joskin tämä kyseinen trippa kaipasi pienen suolaripauksen päälleen. Söimme koko annoksen, mutta rehellisesti sanottuna, ei siihen mitään suurta himoa jäänyt.

Toscanalaiset viinit ja jälkiruoat

chianti-1Chianti

vinsanto-1Vin Santo ja cantuccinit

tiramisu-1Tiramisu

Toscanalaisista viineistä voisi kirjoittaa kokonaisen postauksen, mutta tyydyn toteamaan tässä vain, että punaviineistä kannattaa suosia chiantia ja valkoviineistä ehdottomasti San Gimignanon tornikaupungista tulevaa vernacciaa. Jälkiruokaviineistä perinteisin on vin santo, johon kuuluu dipata mantelista tehtyjä cantuccini-keksejä. Minä tilasin usein kuitenkin lemppariani limoncelloa.

Jälkiruoista mainitsemisen arvoinen on sienalainen panforte, joka on tuhti pläjäys pähkinöitä, hedelmiä, hunajaa ja mausteita. Karkkimaista kakkua syödään etenkin joulunaikaan ja vanhan perinteen mukaan sanotaan, että panfortessa tulee käyttää 17 eri raaka-ainetta Sienan 17 eri contradan eli kaupunginosan mukaan. Panfortea ei yleensä tehdä itse, vaan se ostetaan valmiina leipomosta.

Makeista herkuista Toscanassa suositaan myös erilaisia paistoksia ja piiraita, joissa voidaan käyttää vaikkapa aprikooseja, kirsikkaa tai karhunvatukkaa. Mieluiten sitä mitä omalla pihalla kasvaa. Tottakai myös ihanaa italialaista jäätelöä gelatoa pitää maistaa myös Toscanassa ja italialaisklassikot, kuten tiramisu ja zuppa inglese ovat Toscanassakin suosittuja.

aperitivo-1

carne-1

siena-1

Täsmävinkkejä Toscanaan

Meillä on vähän huono tapa luottaa Italian matkoillamme siihen, että paikasta kuin paikasta saa hyvää ruokaa, emmekä siksi tutki ravintolavaihtoehtoja etukäteen niin perusteellisesti kuin muualle matkatessamme. On toki totta, että Italiassa joutuu pettymään ruokaan harvemmin kuin muualla, vaikka ravintolan valitsisi ihan randomilla. Kun vaihtoehtoja ei tutki etukäteen, tulee vilpittömän suosittelun arvoisia paikkoja eteen kuitenkin harvemmin ja se on vähän tylsä homma näin ruoka- ja matkabloggaajan näkökulmasta. Juuri meidän kun pitäisi kaivaa esiin ne kaikista parhaimmat ruokapaikat.

Syömme Italiassa usein hyvää ruokaa, mutta sen sijaan että painaisimme mieleen ravintoloiden nimiä, keskitymme maistelemaan eri ruokalajeja sekä paikallisia erikoisuuksia ja kirjoitamme niistä. Siksikin meillä on hävettävän vähän ravintolasuosituksia Italiaan, mutta lupaan, että asiaan tulee muutos ja kiinnitämme jatkossa huomiota enemmän myös ravintolasuosituksiin.

On meillä kuitenkin muutama täsmävinkki myös Toscanaan. Toscanan rannikolla sijaitsevan Lido di Camaioren ravintolatarjonnasta olemme tehneet jopa oman postauksen, joka sisältää viisi ravintolavinkkiä alueelle. Myös aperitivo -postauksessa on pari vinkkiä Toscanaan.

firenze-2
Mercato Centrale, Firenze

firenze-1-2Enoteca Fuori Porta, Firenze

Kulinaristi on varmasti kiinnostunut myös Firenzen Mercato Centralenista, jossa on paljon hyviä ja halpoja ruokakojuja. Kuuleman mukaan Mercato Centralenista saa hyvää pizzaa ja Da Nerbonen lounas on etenkin paikallisten suosiossa. Me emme valitettavasti osuneet paikalle lounasaikaan, mutta kiertelimme kauppahallin ruokakojuissa ostamassa muutaman tuliaisen.

Firenzestä puhuttaessa on pakko mainita myös upea kattoterassi Terrazza Brunelleschi (Piazza dell’Unita Italiana 6), vaikka meillä on kokemusta vain paikan Aperol Spritzistä, ei niinkään ruoasta. Katolla sijaitsee kuitenkin myös ravintola jos nälkä yllättää, enkä mitenkään usko, että se on ihan huonoimmasta päästä. Lähellä Piazzale Michelangeloa sijaitsevan Fuori Porta -ravintolan (Via Monte alle Croci 10) terassilla nautimme herkullisen lounaan erinomaisen viinin kera. Hellepäivänä suolaiset juusto- ja leikkelelautaset maistuivat taivaalliselta ja riittivät leivän kanssa hyvin lounaaksi.

siena-2Osteria La Sosta di Violante, Siena

ristorante-1Relais Vignale, Radda in Chianti

crostini-1Bar Enoteca Dante Alighieri, Radda in Chianti

Sienassa saimme reissumme huonoimmat ruoat, joten siellä jos jossain kannattaa kiinnittää ravintolan valintaan huomiota. Campon ruokapaikkoja kannattaa välttää, sillä niissä on huono hinta-laatusuhde. Sen sijaan Via Pantaneto -niminen katu on tunnettu hyvän hinta-laatusuhteen ravintoloista. Huippuravintoloita Via Pantanetolta on kuitenkin turha etsiä. Niiden sijaan kadulla on paljon melko vaatimattoman näköisiä ja edullisia ruokapaikkoja, jotka tarjoilevat herkullista ruokaa. Me nautiskelimme Osteria La Sosta di Violanten (Via Pantaneto 115) vinksahtaneella terassilla erittäin maittavan lounaan. Kokeile vaikka paikan pastoja ja risottoja.

Toscanan reissulla kannattaa ehdottomasti viettää aikaa myös Chiantin upealla viinialueella. Me yövyimme muutaman yön Radda in Chiantin supersuloisessa pikkukylässä, jossa ihastuimme etenkin hotellimme Relais Vignalen (Via Pianigiani 9) näköalaravintolaan, jonne muutkin kuin hotellin vieraat tulevat mielellään syömään. Myös hotellia vastapäätä sijaitsevasta Bar Enoteca Dante Alighierista (Piazza Dante Alighieri 1) saa herkullista ruokaa. Suosittelen maistamaan ainakin alkuruokalistalta löytyvää crostini-valikoimaa.

vino-1

panzanella-1

raddainchianti-1

Lisää vinkkejä Toscanaan löydät täältä.

Kommentit pois päältä artikkelissa Toscanan ruokakulttuurista