Suomen suurin matkablogiyhteisö

Carrara, Italia

Tiedätkö mitä yhteistä on Pantheonilla, Daavid-patsaalla, Oslon oopperatalolla ja Finlandia-talolla? No tietysti se, että niihin käytetty marmori tulee toscanalaisesta Carraran vuoristokaupungista. Etkö sitä muka tiennyt? En minäkään tiennyt aiemmin.

Vuorenrinteellä valkoisena hohtavat louhokset näkyvät kauas Toscanan rannikolle asti, marmorilastia kuljettavat rekat ajavat mäkeä alas ja koko louhosten ympäristö on valkoisen marmoripölyn peitossa. Täältä tulee kuuluisa Carraran marmori.

Olin toki lukenut Carraran marmorikaupungista häämatkaa suunnitellessamme, mutten arvannut miten valtavista louhoksista on kyse. Näimme ne kaukana vuorenrinteellä jo matkatessamme junalla Roomasta Cinque Terreen ja pian Carrara pääsi matkakohteidemme Ehkä-listalta Kyllä-listalle. Heti kun vuokrasimme auton Viareggiosta, otimme Smartin nokan kohti Carraraa. Tämä täytyy nähdä omin silmin.

Kolmessa laaksossa sijaitsevat yli 190 louhosta tuottavat vuosittain noin miljoona tonnia marmoria. Marmori on väriltään valkoista tai siniharmaata ja täällä itse Michelangelokin vietti aikoinaan pitkät tovit valiten juuri oikeanlaista marmoria taideteoksiinsa.

Ylös louhoksille ajaessa vastaan tulee marmoria kuljettavia rekkoja ja henkilöautoja, jotka ovat valkoisen pölyn peitossa. Kengänpohjista jää auton lattiaan valkoiset jäljet ja marmorikasoja näkyy siellä täällä. Edessä aukeaa kuitenkin se upein näky. Korkeat vuoret täynnä valkoista marmoria.

Louhoksilla voi osallistua myös maksullisille kierroksille, mutta meille riitti alueen pällistely ihan omin päin. Ennen takaisin rannikolle ajamista kävimme vielä Carraran kaupungissa lounaalla ja ihastuin hiljaisen kaupungin kiireettömään tunnelmaan.

Söimme edulliset pastalounaat erään ravintolan terassilla ja teimme pienen kävelykierroksen kaupungilla. Marmoritaideteoksia oli paljon, mutta muuten kaupunki oli kuin mikä tahansa söpö italialaiskaupunki. Mummot istuivat penkillä eikä kenelläkään näyttänyt olevan kiire minnekään. Paitsi ehkä sillä naisella, joka imetti lastaan kävellessään.

Carraran ympäristössä kannattaa käydä ajelulla jo pelkästään maisemien vuoksi. Serpentiiniteiden mutkissa aukeaa upeat maisemat alas kaupunkiin. Selän takana hohtaa valkoiset marmorivuoret ja edessä on ihmeteltävänä henkeäsalpaavan kaunis maisema aina merelle asti. Tänne kannatti tulla käymään, vaikka bensa loppuikin vuoristossa. Mutta se onkin sitten jo ihan toinen tarina.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply miraorvokki perjantai, 19 elokuun, 2016 at 17:46

    Myönnän ihan rehellisesti etten tiennyt mikä näitä yhdistää 😉 Todella ihanan näköinen kohde, tykkäisin varmasti tästä paikasta! Vähän erilainen kohde taas kerran 🙂

    • Reply Martina perjantai, 19 elokuun, 2016 at 18:43

      Carrara on todellakin vähän erilaista Toscanaa ja siksi se kiehtoikin meitä. Kannattaa piipahtaa jos liikut lähistöllä! Valkoiset vuoret on hieno näky, joka ei välity kuvista läheskään niin upeana kuin livenä.

    Leave a Reply