Suomen suurin matkablogiyhteisö

Raparperin makuiset köyhät ritarit uunissa

Mikä voisikaan maistua suloisemmin lapsuuden mökkikesiltä kuin köyhät ritarit. Kaappiin hieman liian pitkäksi aikaa unohtuneet kuivahtaneet pullaviipaleet hyötykäytettiin upottamalla ne muna-maitoon ja paistamalla pannulla kullankeltaisiksi. Päälle kermavaahtoa ja mansikoita ja lapset saatiin hetkeksi hiljaiseksi.

Köyhiä ritareita tulee tehtyä nykyään harvoin ja väitän, että yksi syy on se, että niiden paistamisessa kestää kauan jos on vähänkin isompi porukka koolla. Viimeksi muistan syöneeni ritareita kaverin baby showereissa muutama vuosi sitten ja hyvältähän ne maistuivat, mutta paistamishomma oli kieltämättä melkoinen, vaikka meitä oli vain noin viisi henkeä syömässä. Mutta kun eihän yksi viipale riitä mihinkään vaan lisää pitää paistaa sitä mukaa kun edelliset on saatu syötyä.

Perinteisimmillään köyhät ritarit tarjoillaan tosiaan mansikoiden ja kermavaahdon kera ja niin ne ovatkin aivan verrattomia. Innostuin kuitenkin kokeilemaan raparperin makuista versiota kun törmäsin raparperiritareiden reseptiin Glorian Ruoka & Viini -lehden numerossa 3/2016. Ja mikä parasta, tällä ohjeella ritarit syntyvät näppärästi uunissa samalla kertaa isommallekin porukalle! Muokkasin reseptiä hieman jättämällä mantelilastut pois ja vähentämällä sokerin määrää. Tässä resepti sellaisena kuin minä sen tein.

raparperiritarit-3-3

Raparperiritarit uunissa
4 annosta

Keitetyt raparperit:

– 4-6 raparperinvartta
– 0,5 l vettä
– 0,5 dl sokeria

Köyhät ritarit:

– 8 pullaviipaletta
– 50 g voita
– 2 dl maitoa
– 2 kananmunaa
– kanelia
– suolaa
– 0,5 dl sokeria

Tarjoiluun:

– 2 dl kuohukermaa
– 1 rkl sokeria
– kanelia

Leikkaa raparperin varret pienemmäksi. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa ja lisää liemeen pilkotut raparperit. Hauduta pienellä lämmöllä viitisen minuuttia tai kunnes raparperit ovat pehmenneet. Siivilöi raparperit ja ota hieman myös raparperilientä talteen, sillä sitä voi valuttaa myöhemmin valmiin annoksen päälle.

Sillä aikaa kun raparperit jäähtyvät hieman valmista köyhät ritarit uunissa. Sulata voi ja käytä puolet siitä uunivuoan voiteluun. Sekoita keskenään maito, kananmunat, kaneli ja pieni ripaus suolaa. Kasta pullaviipaleet muna-maitoseokseen ja lado ne sitten uunivuokaan. Valuta päälle loput sulatetusta voista ja ripottele sokeria päälle.

Paista pullia 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Vatkaa odotellessasi kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla. Tarjoile köyhät ritarit keitettyjen raparperien ja kermavaahdon kera. Viimeistele annos raparperiliemellä ja kanelilla.

Vinkki!
Voit ripotella pullaviipaleiden päälle ennen uuniin laittoa myös mantelilastuja jos haluat raparperiritareihisi enemmän makua ja rakennetta. Jos kaapistasi löytyy fariinisokeria, ripottele sitä pullien päälle ennen uunia, vaikka reseptissä puhutaan tavallisesta sokerista. Tavallinenkin sokeri käy toki, mutta fariinisokeri on astetta maukkaampaa. Ei ole myöskään kiellettyä lisätä mansikoita annokseen! Mansikka ja raparperi ne yhteen soppii.

raparperiritarit-2-3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Sanni maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 11:54

  Hei ja kiitti vinkistä. Itse paistan kanssa todella harvoin ritareita, niin hyviä kuin ovatkin. Omasta mökkilapsuudesta muistan, kun Rauha-täti tuli kylään ja latoi uunipellille kuivahtaneita pullaviipaleita, jotka voiteli voilla, ripotteli päälle kanelia ja sokeria ja sitten hetkeksi uuniin. Ja niin kesämökki täyttyi herkullisesta pullantuoksusta, ja rapeapintainen pulla maistui melkein paremmalta kuin tuore versio. Mutta tuo uunitus ritareille munamaitoineen laitetaan myös joku kaunis päivä testiin. Kaunista kesää sulle ja kasvavalle vatsalle!

  • Reply Martina maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 12:31

   Ihania lapsuusmuistoja. 🙂 Köyhistä ritareista tulee ihan väistämättä mieleen lapsuuden mökkikesät, näköjään muillakin kuin minulla. Ja ovathan ne hyviä, parempia kuin tuore pulla! Kiitos toivotuksista ja ihanaa kesää sinnekin! 🙂

 • Reply jjanika_ maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 22:54

  Oi kun näyttää ja kuulostaa herkulliselta!

  • Reply Martina tiistai, 7 kesäkuun, 2016 at 04:38

   Nää oli hyviä ja raparperin ansiosta makeuskin pysyi aisoissa. Ei ollut yhtään liian ällömakeaa. 🙂

  Leave a Reply