Monterosso al Mare, Cinque Terre

Hiekkarantaa lähes silmänkantamattomiin. Tai ainakin paljon enemmän kuin muissa Cinque Terren kylissä. Aurinkovarjot siistissä rivissä, meressä polskivia lomalaisia ja rantabaarin vilinää. Siitä tunnistaa Monterosso al Maren. Ainoan Cinque Terren viidestä kylästä, jossa on kunnon puitteet rantaelämälle.

Tarvitseeko täällä upealla Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvalla vuoristoalueella sitten viettää rantaelämää? Siitä voidaan olla montaa mieltä. Monelle Cinque Terren juttu ovat lukuisat patikointireitit, vanhat ja värikkäät kalastajatalot, jylhät vuoret ja sinisenä kimmeltävä meri. Tänne ei välttämättä tulla löhöilemään vaan viettämään reipasta patikointilomaa.

Reippailu toteutuu jo kylissä kävellessäkin suurien korkeuserojen takia. Kylästä toiseen ei välttämättä tarvitse kulkea jalan saadakseen pakaralihaksensa kipeiksi. Siitä pitävät kyllä huolen portaat ja mäet, joita jokaisessa kylässä on riittämiin. Paitsi Monterosso al Maressa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monterosso al Maresta puuttuvat korkeuserot samassa mittasuhteessa kuin muissa Cinque Terren kylissä. Tämä on enimmäkseen tasaista hiekkarantaa, jossa turisteja varten on enemmän palveluja kuin muualla Cinque Terressä.

Siitä huolimatta, että Monterosso al Maressa on eniten turistimeininkiä, pidän siitäkin kovasti. Rantakatua pitkin on ihana kävellä kaikessa rauhassa, ihailla värikästä kukkaloistoa ja vanhoja taloja sekä katsella ohikulkevia ihmisiä. Rantakatu on täynnä terasseja, joille on mukava istahtaa ja tilata vaikkapa crostineja anjoviksilla. Ja Henkalle sama tomaateilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos Cinque Terressä viettää pidemmän ajan, voi tänne tulla viettämään leppoisaa rantapäivää. Viikon lomaan mahtuu helposti ainakin yksi lepopäivä aurinkovarjon alla. Ja Monterosso al Maresta löytyy aurinkovarjoja kaikille haluaville. Se erottaa kylän muista Cinque Terren kylistä.

Täällä ihmettelimme myös liikennevalotolppaa, jollaisia ei muissa kylissä näe. Johtunee siitä, ettei muissa kylissä ole juurikaan autoja. Ei niitä täälläkään paljon ole, mutta sen verran kuitenkin, että liikennevalot on koettu tarpeelliseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monterosso al Mare eroaa tosiaan eniten muista Cinque Terren kylistä ja se jätettiin jopa Cinque Terren alueen ulkopuolelle vuonna 1948. Hyljeksitty raukka otettiin kuitenkin takaisin jengiin heti seuraavana vuonna, mutta yhä edelleen osa on sitä mieltä, ettei se kuulu arvokkaaseen seuraan Vernazzan, Corniglian, Manarolan ja Riomaggioren kanssa.

Niin tai näin kylä on kuitenkin vierailun arvoinen. Onhan se tosi söpö, vaikka kieltämättä muut kylät ovat vielä söpömpiä. Lapsiperheet ja liikuntarajoitteiset majoittuvat ehdottomasti täällä, samoin hieman helpompaa elämää kaipaavat. Täällä kun niitä palveluja tosiaan on ihan käden ulottuvilla. On ravintolaa, kuppilaa ja kauppaa toisensa perään. Helppoa elämää.

Monterosso al Mare saattaa olla vähiten hätkähdyttävä Cinque Terren mittapuulla, mutta rantalomakohteita verratessa se on kaunein kaikista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Martin, Raasepori torstai, 8 helmikuun, 2018 at 23:11

    Kiitos kauniista kuvista ja mukavasta kuvauksesta! Vanhempani taisivat käydä täällä nuorina 50-luvulla; olen löytänyt pieniä mustavalkoisia valokuvia. Itse en (vielä) ole päässyt Viareggiota läehmmälle…

    • Reply Martina lauantai, 10 helmikuun, 2018 at 19:56

      Kiitos kommentista! Ihanaa jos vanhemmillasi on tuollaisia muistoja alueelta. Vanhat valokuvat ovat aina kiinnostavia, varsinkin matkoilla otetut sellaiset. 🙂 Viareggiosta ei ole enää pitkä matka Cinque Terren alueelle. Me suunnattiin Cinque Terren jälkeen Viareggioon tai oikeastaan sen vieressä olevaan Lido di Camaioreen ja matka meni ihan hujauksessa.

    Leave a Reply