Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sieni-pekonipiirakka

Eräänä syksyisenä viikonloppuna pakkasimme auton täyteen ratsastusvarusteita, heppatyttöjä ja ruokaa. Suuntasimme kohti Kangasalaa, jossa meitä odotti estepainotteinen ratsastusleiri Equillence Center Tavelassa. Majoitus oli tallin viereisessä Kuntoutuskeskus Apilassa ja leirin hintaan kuului aamiainen sekä kahvittelua tallilla. Varsinaiset lounaat ja illalliset saisimme hoitaa itse.

Päätimme tehdä mukaan muutamaa suolaista piirakkaa ainakin perjantai-illalle ja lauantain lounaalle. Lauantai-iltana lähtisimme kylille illalliselle. Minä otin mielelläni piirakkavastuun kontolleni ja kas kummaa kun lähti taas lapasesta meikäbloggaajan eväspiiraiden suunnittelu. Päätin väsätä kolme erilaista piirakkaa. Pitäähän sitä olla vähän vaihtelua eikä kukaan saa olla nälässä. Kolme piirakkaa. Ihan nopeasti valmistaikinaan. Siinä ei kauaa nokka tuhisisi.

Siellä minä sitten hääräsin leiriä edeltävänä iltana keittiössä ja luulin selviäväni noin 1,5 tunnissa. Maksimissaan. Kun viimeinen piiras tuli uunista, oli aikaa kulunut yli 2,5 tuntia. Ohops! Enkä edes huomannut mitään, olin niin kokkaamisen lumoissa. Okei, touhua hidasti loppuvaiheessa se, että pilkoin sipulin lisäksi peukaloani ja yritin etsiä sen jälkeen kumihanskaa, jolla saisin haavan eristettyä niin että kokkaus voisi taas jatkua. Niin ne tekee MasterChefissäkin, lohdutin itseäni verilammikon keskellä (yhtään en nyt liioittele) ja totesin olevani melkein yhtä hyvä kuin MasterChef-kisaajat. En kuitenkaan löytänyt kumihanskaa, mutta tein hienon viritelmän talouspaperista, pakastepussista ja hiusponnarista. Oman elämäni MacGyver. Ja kokkaus jatkukoon!

Yksi piiraista oli syksyn kunniaksi itseoikeutetusti sienipiiras, johon kätkin herkkusienien ja suppilovahveroiden lisäksi sipulia, pekonia, smetanaa ja parmesaania. Vaikka huomasin kesken paistovaiheen uunissa olevan yhtäkkiä 300-astetta (mitä tapahtui!?), tuli piiraasta silti onnistunut. Sen voimalla jaksoi hyvin laukata täyttä vauhtia harjumaastossa ja hyppiä esteitä hienolla hevosella.

sienipekonipiirakka-2
Sieni-pekonipiirakka

– valmis piirakkataikina (mulla oli rukiinen versio)
– 2 sipulia
– paketti pekonia
– 6-8 herkkusientä
– iso kourallinen kuivattuja suppilovahveroita (tai ihan mitä tahansa sieniä tai vaikka pelkkiä herkkusieniä)
– 2 dl ruokakermaa
– 120 g smetanaa
– 2 kananmunaa
– juustoraastetta (mulla oli parmesaania)
– suolaa
– mustapippuria
– timjamia

Pilko sipuli, sienet ja pekonit. Liota kuivatut sienet kylmässä vedessä. Paista pekonit ja kuullota sieniä ja sipulia sitten pekoninrasvassa pannulla. Sekoita paistetut pekonit, sipulit ja sienet keskenään ja mausta seos suolalla, mustapippurilla ja timjamilla.

Vatkaa kerma, smetana ja kananmunat keskenään sekaisin ja lisää seokseen myös juustoraaste. Voit jättää raastetta hieman sivuun, jos haluat ripotella sitä vielä piirakan päälle. Kippaa pekonit, sipulit ja sienet seokseen niin että sinulla on nyt kaikki täyteainekset samassa kulhossa. Voit lisätä tässä vaiheessa vielä hieman lisää mausteita.

Levitä valmistaikina piirakkavuoan pohjalle ja pistele siihen haarukalla muutama reikä. Esipaista pohjaa 175-200 -asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia, kippaa sitten täyte pohjan päälle ja ripottele pinnalle halutessasi lisää juustoraastetta. Paista piirakkaa noin puoli tuntia tai kunnes se on kypsää.

Valmis piirakka maistuu hyvältä Vesijärven rannalla ratsastusleirillä. Miksei siis myös muunlaisilla retkillä. Kuvauksellista piirakasta ei sen sijaan saa juuri koskaan, mutta onneksi ruma ulkonäkö ei vaikuta makuun.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Maire Kröger maanantai, 16 marraskuun, 2015 at 14:13

  Sinullapa on ollut mukava viikonloppu. Ei yhtään pöllömpi idea tässä pimeässä loskakelissä.
  Pitäis varmaan kokeilla minunkin.
  Tuo piirakka houkuttelee…

  • Reply Martina maanantai, 16 marraskuun, 2015 at 14:39

   Se oli kieltämättä oikein mukava viikonloppu ja piristi mukavasti syksyä. Seuraava leiri on jo haaveissa. 🙂

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. tiistai, 20 syyskuun, 2016 at 21:40

  Tää menee talteen, kiitos! Oli tosi herkullista. 😛

  • Reply Martina perjantai, 23 syyskuun, 2016 at 14:40

   Kiva kuulla että tykkäsit! Kaikki missä on pekonia on hyvää. 😀

  Leave a Reply