Suomen suurin matkablogiyhteisö

Peltilihapiirakka

Retroruoka on nyt in. Kun Sivumaun Jani julkaisi Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan 400 g -kirjasta peltilihapiirakan reseptin, puhuttiin siitä meidänkin työpaikan kahvipöydässä. Olimme samaan aikaan miettineet työkaverini kanssa tulevan heppaleirimme eväitä, joten ei tarvinnut yhdistää montaakaan piuhaa kun osasimme laskea yksi plus yksi. Peltilihapiirakkaa ratsastusleirille!

Peltilihapiirakka on näppärä eväs, sillä se maistuu melkeinpä paremmalta vasta seuraavana päivänä vähän levättyään. Ainoa ongelma on se, että uunista nostetun piiraan tuoksut ovat niin huumaavat, että kokin tekisi mieli maistaa piirakkaa heti. Sain kuitenkin hillittyä itseni ja pakkasin koko piirakan mukaan leirille. Siellä me sitten herkuttelimme sillä ja kylläpä tuhti piirakka maistuikin hyvältä ratsastustunnin jälkeen kun nälkä oli jo ihan armoton.

Peltilihapiirakka

– 2 pakettia voitaikinaa
– 3 kananmunaa
– 2 dl riisiä (mun kaapista löytyi basmatia)
– 2 sipulia
– 400 g jauhelihaa
– suolaa
– valkopippuria
– mustapippuria
– paprikajauhetta
– cayannepippuria

Keitä ensin kaksi kananmunaa. Säästä yksi valmiin piirakan voiteluun. Keitä myös riisi suolalla maustetussa vedessä.

Pilko sipulit silpuksi ja kuullota niitä öljyssä pannulla. Ruskista jauheliha samalla pannulla sipulien kanssa. Lisää pannulle myös keitetty riisi ja keitetyt kananmunat, joista jälkimmäiset olet hienontanut haarukalla pienemmäksi. Mausta täyte suolalla, musta- ja valkopippurilla, paprikajauheella sekä cayannepippurilla. Tarkista maku.

Kauli voitaikinat levyiksi ja asettele toinen uunivuolla leivinpaperin päälle pohjaksi. Kippaa täyte voitaikinan päälle ja levitä se tasaisesti. Laita sitten toinen kaulittu voitaikinalevy kanneksi ja taita sen reunat pohjataikinan alle.

Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja voitele piiras ennen uuniin tyrkkäämistä. Anna paistua 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Nauti uunista tulevista ihanista tuoksuista ja yritä säästää ainakin osa herkusta seuraavaan päivään, jolloin se maistuu vielä paremmalta. Peltilihapiirakka on myös mainio eväs syksyn ja talven retkille!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply