Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pulled poro

Olen maininnut aiemminkin pororeseptiemme yhteydessä, että uunituoreen kotimme uunituoreessa pakastimessa köllötteli puolikas poro jo ennen kuin olimme edes muuttaneet sisään. Pororuokia on siis tullut testailtua ja niitä alkaa olla bloginkin arkistoissa jo ihan mukava määrä.

Eräänä päivänä sain taas vaihteeksi kaappientyhjennyskohtauksen. Tiedättehän kun kaikki kaapeissa lojuva tavara pitää käydä läpi ja tuhota kaikki mahdollinen? Ai ette vai. Tämä pätee niin vanhoihin vaatteisiin kuin maustehyllyn sisältöönkin. Nyt se kohdistui pakastimessa köllöttelevään poroon.

Huusin Henkan avukseni ja valikoimme poronlihoista kaikki sellaiset, jotka sopisivat pulled poroon. Suurin osa valitsemistamme lihapaloista oli paistia, joka toimii tässä erinomaisesti. Taisi sinne yksi etuselkäkin mennä mukaan, mutta pelkällä paistillakin pärjää hyvin.

Meillä lihaa oli yhteensä 2-3 kiloa, sillä halusimme tehdä kerralla isomman satsin. Kun nyt kerran kokkaillaan, tiedättehän. Tästä tulikin noin 10 annosta lihaa, joten puolita resepti suosiolla, jos tiedät ettei sitä tule syötyä ihan niin paljon. Me herkuttelimme kaiken hyvällä ruokahalulla seuraavan viikon lounastauoilla. Eikä muuten alkanut edes kyllästyttää.

Pulled poro
n. 10 annosta

– 2-3 kg poron paistia
– 3 sipulia
– timjamia
– suolaa
– pippuria
– vettä

Asettele paisti uunivuokaan. Pilko päälle sipulit ja lisää mausteet, joita saa olla ihan reippaasti.

Keitä kattilassa noin 2 litraa vettä kiehuvaksi ja kaada keitetty vesi uunivuokaan niin, että lihat peittyvät. Peittele poro kannella tai foliolla tiiviisti ja aseta vuoka 200-asteiseen uuniin.

Paista noin 5 tuntia tai kunnes liha on sopivan mureaa. Tarkista välillä että nestettä on tarpeeksi ja lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä. Meillä liha köllötteli uunissa sen viitisen tuntia.

Nosta lihat väliaikaisesti pois uunivuoasta ja kaada nesteet ja sipulit kattilaan. Keitä neste kasaan. Sipulit voi jättää nesteeseen sellaisenaan tai soseuttaa ne.

Sillä aikaa kun nesteet kiehuvat, revi poron paisti uunivuoassa kahdella haarukalla. Lisää lopuksi nestettä kattilasta tarpeen mukaan niin että liha nesteytyy. Se saa olla sellaista sopivan mehevää, kuiva pulled poro ei ole kiva asia.

Tarjoile perunamuussin ja puolukan/puolukkahillon kanssa. Toimii myös salaatissa, munakkaassa, leivän välissä ja sellaisenaankin. Vain mielikuvitus on rajana!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply