Suomen suurin matkablogiyhteisö

Salmiakkipossu

Yksi kaikkien aikojen parhaita maistamiani jälkiruokia on Graniittilinnan salmiakkibrulee. Creme brulee on maustettu apteekkarin salmiakilla ja olen aina jälkiruokaa lusikoidessani miettinyt, miten salmiakin maun saisi bruleeseen itse. Vastaus löytyi viime jouluna joulupukin paketista, josta löytyi pullollinen apteekkarin salmiakin makuista salmiakkimikseriä. Tällä voisi tehdä ihan omat salmiakkibruleet.

Vaan mepä emme tehneetkään tästä jälkiruokaa, ainakaan vielä. Joulupukin paketissa oli nimittäin myös resepti, jonka otsikossa luki salmiakkipossu. Se kuulosti sen verran eksoottiselta, että pitihän sitä kokeilla. Kaltaiseni salmiakkifani pitäisi siitä varmasti, etenkin kun armoton salmiakkihimo oli piinannut minua jo pitkään, eikä siihen auttanut edes lusikallinen sitä Graniittilinnan salmiakkibruleeta tai pikkuveljen karkkipussista napattu salmiakkinami. Ehkä salmiakkipossu auttaisi.

Lisukkeeksi salmiakkimikserissä marinoidulle possulle paahdoimme uunissa perunaa, sipulia ja fenkolia. Maustoimme sipulin sekä fenkolin lakritsin ja yrttien makuisella mausteseoksella ja perunoille ripottelin ihanaa valkosipulisormisuolaa, johon ihastuin niin, että söin sitä lopulta jopa sellaisenaan suoraan purkista. Suolaa. Pelkästään! Mikä minua vaivaa?

Salmiakkipossu oli suureksi yllätykseksi ihan mielettömän hyvää. Näin erikoinen yhdistelmä kieltämättä epäilytti hieman, mutta pidimme possun ja salmiakin mausta niin paljon, että aloimme jo haaveilla salmiakki pulled porkista sekä tästä samaisesta salmiakkipossusta grillissä valmistettuna. Salmiakkikokeilut siis jatkuvat vielä, mutta nyt tehdään sitä salmiakkipossua.

Salmiakkipossu

– 600 g porsaan sisäfileetä
– 0,5 dl salmiakkimikseriä
– grillimaustetta
– perunoita
– sipulia
– fenkolia

Marinoi possun sisäfilettä salmiakkimikserissä ja grillimausteessa ainakin vuorokausi. Kypsennä se sitten uunissa tai grillissä. Uuniin possu kannattaa laittaa vuoassa, johon saat talteen kaikki ihanat lihasta kypsentämisen aikana irtoavat nesteet.

Kuori sipulit, pese perunat ja fenkoli ja pilko lisukkeet saman suuruisiksi paloiksi. Me paahdoimme perunat uunissa omalla pellillään valkosipulisormisuolan ja öljyn kera. Sipulit ja fenkolit maustoimme sen sijaan lakritsin ja yrttien makuisella mausteseoksella. Voit käyttää mausteena myös vaikkapa ihan vain suolaa ja mustapippuria jos lakritsi-yrttiseos on liian eksoottinen keittiöösi.

Nautiskele salmiakkipossu hyvässä seurassa. Muista lorauttaa annoksen päälle possusta kypsentämisen aikana irronnutta nestettä, joka on mitä parhain kastike maukkaalle possulle. Voit viimeistellä annoksen halutessasi vielä ruohosipulilla.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Ansku BCN keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 09:32

  Ilmeisesti siis gluteenitonta on tuo mikseri? Tiedänpä nyt mitä ostan seuraavalta Suomen lomalta 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 09:36

   Jep, gluteenitonta pitäisi olla. Ja niin hyvää että voisin juoda sitä suoraan pullon suusta! Olen itseasiassa juonutkin. 😀 Salmiakkimikseriä voi tilata myös täältä. Kannattaa tosin tarkistaa mihin kaikkialle toimittavat tuotteita.

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 09:54

  Kiva kuulla, että joululahjamme pääsi myös käyttöön! Meidän oma purkki on vielä kaapissa avaamattomana..

  • Reply Martina keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 10:51

   Me ollaan läträtty tällä ihan innoissamme ja ainakin yksi resepti on tulossa vielä blogiinkin. Tätä täytyy saada lisää! Se salmiakki creme brulee on nimittäin vielä kokeilematta. Kiitos ihanasta lahjasta! Tää oli just meidän makuinen juttu. 🙂

  Leave a Reply