Liharuoat,  Reseptit,  Yleinen

Bataattiburgeri

Jonkun blogista tai Instagram-tililtä bongasin sen ensimmäisen kerran, kuten monet muutkin huippuhyvät ruokaideat. Pian huomasin sen reseptin löytyvän kirjahyllyyni ilmestyneestä keittokirjauutuudesta. Sieltä se lieni alun alkaen peräisinkin. Keittokirjabongauksesta ei kulunut enää aikaakaan kun jo kokkasin sitä keittiössäni.

Puhun nyt bataattiburgerista. Ruokamaailman viimeisimmästä somevillityksestä ja tämän päivän trendiruoasta.

Bataattiburgerin idea on hyvin yksinkertainen. Siinä hampurilaissämpylä korvataan uunissa paahdetuilla bataattiviipaleilla. Väliin laitetaan Emmi-Liia Sjöholmin Viljaton kattaus -kirjan mukaan tofua, mutta tofun voi korvata myös halloumilla tai jauhelihapihvillä. Me korvasimme sen jauhelihapihvillä, sillä Henkka ei voi sietää tofua.

Jauhelihapihvin lisäksi hampurilaisen väliin kasattiin salaatinlehtiä, tomaattia, punasipulia, suolakurkkua ja cheddaria. Kirjan kuvassa hampurilaisen välissä on myös jotakin valkoista kastikkeen tapaista, mutta resepti ei kerro mitä se on. Otin siis ohjat omiin käsiini ja tein tsatsikin makuista jogurttikastiketta burgerin väliin. Se sopi sinne oikein hyvin.

Bataattiburgeri

– 1 bataatti (mahdollisimman iso ja pyöreä)
– jauhelihapihvejä (minä pyörittelin omani 100 grammasta jauhelihaa, parista desistä soijarouhetta ja kahdesta kananmunasta)
– suolakurkkua
– salaatinlehtiä
– tomaattia
– punasipulia
– cheddaria
– maustamatonta jogurttia ja dippikastiketta (mulla oli tsatsikin makuista)

Pese bataatti huolellisesti ja leikkaa siitä noin sentin paksuisia kiekkoja. Bataattia ei tarvitse kuoria. Levittele kiekot uunipellille, pirskottele öljyä päälle ja mausta ripauksella suolaa. Paahda bataatteja 225-asteisessa uunissa 20-40 minuuttia, eli kunnes bataatit ovat pehmenneet kunnolla ja ruskettuvat hieman pinnalta.

Paista jauhelihapihvit. Minä käytin tosiaan 100 g jauhelihaa, pari desiä tummaa soijarouhetta ja kaksi kananmunaa, joista pyörittelin pihvit. Mausteeksi pihveihin laitoin suolaa, pippuria ja valkosipuli-chilimurskaa.

Pilko tomaatit ja sipulit, huuhtele salaatti ja sekoita dippikastike jogurttiin. Kasaa burgeri bataattikiekkojen väliin ja nautiskele hyvässä seurassa.

8 kommenttia

    • Martina

      Bataattiburgeri valloittaa somen. Eikä paljon haittaa, burgeri on niin hyvää että sen suokin olevan joka paikassa! 😀 Kannattaa kokeilla!

  • Meri / Syö Matkusta Rakasta

    Mäkin oon jo pari kertaa tehny tätä, hyvää!

    Mulle tieto tuosta valkoisesta kastikkeesta on kulkeutunut nimellä fetatahna; fetaa muruiksi, pari rkl turkkilaista jogurttia, yrttejä ja mausteit. Sopii hyvin. Niin ja pihviksi oon heittänyt hyvin maustettua kanaa, ei sekään huono vaihtoehto. 🙂

    • Martina

      Hei tuo fetatahna kuulostaa tutulta. Se lienee alkuperäinen bataattiburgerin kastike. Kumma juttu ettei siitä ollut mitään mainintaa kirjassa. Kiitos fetatahnavinkistä ja kanavinkistä myös! Kana sopii burgerin väliin varmasti mainiosti! Haluan kyllä kokeilla sitä halloumiakin. Meillä tehdään siis jatkossakin monta kertaa bataattiburgereita, erilaisilla täytteillä ja tahnoilla. 🙂

  • Sari

    Ooh, olenkin tätä burgeria ihastellut jo tovin ja taas se pomppasi esiin! 🙂 Nyt vaan pitäisi siis päästä itse valmistamaan ( ja maistamaan), onko yhtä herkullista miltä näyttää.

  • Inka

    Nam, mitä burgerinhimot iski, tätä on kyllä pakko kokeilla! Ja miks tuo bataatti näyttää ihan sieneltä? Tulee mieleen semmoinen portobelloburgeri. Tää on ehkä parempaa kuitenki. 🙂

    • Martina

      Hehe, se muuten kieltämättä näyttää ihan sieneltä! Portobelloburgerikin on hyvää, mutta tää on musta vielä parempaa. Kokeile ihmeessä! 🙂