Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vihdoinkin

Vihdoinkin. En tiedä miten pukisin tämän tunteen sanoiksi. Ehkä joku toinen talonrakentaja tietää. Tai joku jonkun muun ikuisuuksia kestäneen projektin kanssa kamppaillut osaa samaistua tähän käsittämättömään tunteeseen. Olen samaan aikaan onnellinen, hämilläni, jopa vähän peloissani ja aivan pihalla. Pää lyö samaan aikaan tyhjää ja kuhisee ympyrää pyöriviä ajatuksia. Ei, sanoin väärin, en olekaan pihalla. Olen kotona.

Vihdoinkin meidän kotimme on valmis. Tai siis muuttovalmis. Minulle se on sama asia kuin valmis. Projekti on kestänyt ihan oikeasti ikuisuuden. En edes muista aikaa ennen raksaa. Aluksi se oli vain ja ainoastaan kivaa. Vähän jännittävää. Pieni projekti, jonka jälkeen meillä olisi omakotitalo. Mietin koko ajan, mitä kaikkea teemme sitten kun talo on valmis.

En ajatellut lainkaan, mitä teen sen ajan, kun projekti on kesken. En tehnyt mitään ja pian ahdistuin. Huomasin aikaa kuluneen aina vain enemmän ja enemmän. Synkimmilläni tunsin, kuinka elämäni lipuu ohitseni, samalla kun minä vain odotan talon valmistumista. Koin jonkinlaisen kriisin. Olisi se saattanut tulla muutenkin. Pitkittynyt taloprojekti vain antoi sille aiheen tulla esiin.

Petyin monta kertaa. Mielessäni oli aina viimeinen deadline, jolloin talo olisi varmasti valmis. Jouluksi kotiin. No ihan viimeistään uudeksivuodeksi. Enää pari kuukautta. Maksimissaan. Parista kuukaudesta tuli pari vuotta. Taas yksi joulu lähestyi. Tänä vuonna se on varmasti jouluksi kotiin. Ei ollut. Tuli vielä yksi joulu. Vappuna olemme jo kotona. Tai juhannuksena. Tuli syksy, eikä talo ollut vieläkään valmis. Turhauttavaa.

Lopetin muuttopäivän odottamisen. Kun joku kysyi sitä, vastasin etten tiedä. Joskus sanoin ettemme muuta varmaan ikinä. Siltä minusta tuntui. Silti mieleni asetti salaa niitä typeriä deadlinejaan, jotka eivät kuitenkaan pitäneet. Aloin keskittyä entistä enemmän muuhun. En mennyt raksalle, sillä siellä ahdistus nosti aina päätään. Tai ei siellä. Raksalla olin aina innoissani. Siellä käynnin jälkeen ahdistuin. Olisin niin halunnut jo muuttaa.

Vihasin “sitten kun” -elämääni. Sitten kun talo on valmis voimme tehdä sitä ja voimme tehdä tätä. Nyt en voi tehdä mitään. Muuta kuin odottaa. Tai ottaa ohjat omiin käsiini ja keksiä muuta. Istuin päivät pitkät blogin ääressä. Matkustelin. Aloitin uuden harrastuksen. Liikuin. Yritin nauttia tästä hetkestä ja onnistuinkin siinä. Ainakin ajoittain.

Ja nyt. Vihdoinkin. En meinaa uskaltaa sanoa sitä edes ääneen. Huh. Tässä se nyt on kuitenkin, mustana valkoisella: Talo on valmis. Muuttovalmis. Me muutamme omaan kotiimme. Vihdoinkin. En todellakaan osaa kuvailla miltä nyt tuntuu. Ehkäpä osaatte vähän arvata? Ihan mieletöntä. Voisin itkeä ja nauraa samaan aikaan. Taisin itseasiassa jo tehdäkin niin. Kolmesti.

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply alex sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 13:13

  Onneksi olkoon uudesta talosta & monia onnellisia vuosia teille siinä!
  Nauttikaa hetkestä ja tunteesta (jonka muuten puit mielettömän hienosti sanoiksi).
  Odottaminen voi joskus tuntua ikuisuudelta; vaikka emme itse aikoinaan rakentaneetkaan, muistan hyvin tunteen kun odottelimme muuttopäivää uuden asuntomme ollessa valmistumassa.

  • Reply Martina sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 18:14

   Kiitos kauniista sanoista ja toivotuksista! Yritämme parhaamme mukaan nauttia tästä, vaikka olemmekin ihan pyörällä päästämme.

 • Reply Janna sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 14:26

  Onnea talon valmistumisesta! Sekä tietysti teille onnea uuteen kotiin! Tiedän tunteen noiden taloprojektien kanssa, kun kaikki ei mene aina puikkoihin. Ollaan aikanaan rakennettu kaksi taloa ja uuteen urakkaan en taitaisi enää ryhtyä. Tai no… ei pidä sanoa ei koskaan. Mukavaa alkanutta vuotta!

  • Reply Martina sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 18:16

   Kiitos ja oikein mukavaa vuotta sinullekin! Minustakin tuntuu nyt, etten lähde enää koskaan samanlaiseen projektiin, mutta katsotaan vaan kun aika kultaa muistot niin uusi talo voi alkaa houkutella. Mutta nyt nautimme tästä hetkestä! 🙂

 • Reply Mimosa sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 15:13

  Superisti onnea uuteen kotiin! 🙂 Keittiöesittelyä odotellen 😉

  • Reply Martina sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 18:19

   Kiitos! Keittiöesittelyä tuloillaan sitten kun tavarat alkavat löytää paikoilleen.

 • Reply Jael sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 17:16

  Onnea uudelle kodille!

  • Reply Martina sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 18:17

   Paljon kiitoksia!

 • Reply Katariina Kiuru sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 18:47

  Oikein kovasti onnea ja iloa uuteen ihanaan kotiinne ja uuteen elämänvaiheeseen! Meillä on takana vanhan talon perusteellinen peruskorjaus joka osittain jatkuu vieläkin kun kaksi ja puoli vuotta sitten aloiteltiin..Olimme yli puoli vuotta ilman suihkua ja nyt vieläkin kun yli vuoden jälkeen tuosta käyn suihkussa niin mietin että vau mitä luksusta tää onkaan ja että se kaikki kurjuus oli kuitenkin sen kaiken arvoista! Eli vielä: Nauttikaa, se on teidän ihana oma pesänne josta jatkossa lähdette reissuille ja jonka pihatie on kotiintullessa se maailman paras tie <3

  • Reply Martina sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 21:00

   No huh, kuulostaa aika hurjalta tuo teidänkin projekti. Ja tosiaan, enpä tullut ajatelleeksi aiemmin, että uudesta kodista lähdetään tosiaan myös matkoille ja sinne palatessa tuntuu niin vahvasti kodilta ettei tosikaan. Tuntuu jotenkin hassulta kun vielä ei ole kotiutunut kunnolla uuteen taloon. Mutta pikkuhiljaa.. Ja todellakin nyt täytyy nauttia ihan täysillä! Tästä alkaa raksaprojektin ehdottomasti paras vaihe!

 • Reply Merituuli sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 22:19

  Onnea omaan uuteen kotiin!

  • Reply Martina maanantai, 5 tammikuun, 2015 at 08:03

   Kiitos Merituuli! 🙂

 • Reply Kthetraveller maanantai, 5 tammikuun, 2015 at 10:55

  Ihanaa. Onnea uuteen kotiin!

  • Reply Martina keskiviikko, 7 tammikuun, 2015 at 08:44

   Kiitos! On kyllä ihan superihanaa! 🙂

 • Reply Minna tiistai, 6 tammikuun, 2015 at 14:45

  Onnea uuteen kotiin. Tiedän niin hyvin tuon tunteen, me pääsimme vihdoin ja viimein muuttamaan syksyllä monen vuoden remontin jälkeen.

  • Reply Martina keskiviikko, 7 tammikuun, 2015 at 08:46

   Oih, onnea teillekin ja kiitos, tiedät ilmeisesti oikein hyvin miltä minusta tuntuu juuri nyt! Muuttaminen on ihan parasta silloin kun sitä on odottanut näin kauan. 🙂

  Leave a Reply