Suomen suurin matkablogiyhteisö

Beurre blanc eli voikastike

Olemme syöneet tänä vuonna erityisen paljon herkullisia kalaruokia. Ravintola Näsinneulan kuha hernerisoton kera oli suussasulavan herkullinen annos, samoin Kellohallin nieriä. Paras itsevalmistamamme kalaruoka on ollut ehdottomasti tämä paistetuista lohimedaljongeista, beurre blancista ja papu-pekonilisukkeesta tehty annos. Sen ehdoton helmi oli beurre blanc eli voikastike, jonka resepti tuleepi tässä:

Beurre blanc

– 2 salottisipulia
– 3 rkl valkoviiniä
– 3 rkl valkoviinietikkaa
– 225 g voita
– persiljaa
– suolaa ja pippuria
– tilkka sitruunamehua

Pilko salottisipuli pieneksi ja laita sipulisilppu kastikekattilaan viinin ja valkoviinietikan kanssa. Kiehauta ja keittele kunnes nestettä on jäljellä pari ruokalusikallista.

Laske sitten lämpöä ja lisää voi kastikkeeseen pieninä paloina pala kerrallaan. Kun kaikki voi on lisätty, ota kattila liedeltä ja mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi vielä silputtu persilja, jonka voit korvata halutessasi myös ruohosipulilla.

Me herkuttelimme kastikkeella lohimedaljongien sekä pekoni-papulisukkeen kera. Ja oli kuulkaa ihan törkeän hyvää. Tämä oli yksi parhaista ruoista joita olemme kokanneet. Voikastike sopii mainiosti myös muiden kalojen sekä muun muassa kampasimpukoiden kaveriksi.

Vinkki! Lisää sekä loheen että pekoni-papulisukkeeseen riittävästi suolaa, sillä ilman sitä annos ei kirjaimellisesti maistu miltään. Papu-pekonilisuketta tehdessäsi paista ensin pekonisilppu pannulla ja lisää vasta lopuksi pavut. Paista niitä kuumalla pannulla niin, että pavut ruskettuvat pekonirasvassa, mutta eivät muhi liian kauan kuumuudessa, sillä silloin ne muuttuvat ällöttävän pehmeäksi lössöksi. Lohen kanssakin on hyvä olla tarkkana, ettet paista medaljonkeja liikaa.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply JiiHoo perjantai, 21 marraskuun, 2014 at 10:41

  Onpa herkullinen annos! Pääsee ”to do”-listalle 🙂

  • Reply Martina perjantai, 21 marraskuun, 2014 at 11:21

   Kiva kuulla. Tämä oli tosi herkkua! 🙂

 • Reply Markku lauantai, 17 maaliskuun, 2018 at 17:26

  Noilla ohjeilla kasti on käytännössä voisulaa jota on maustettu,ei sellaista keltaista pehmeää ,koska noissa ohjeissa voi vaan sulatettiin ,ei samalla voimakkaasti vatkattu.

  • Reply Martina sunnuntai, 18 maaliskuun, 2018 at 11:56

   Mutta mikäänhän ei estä vatkaamasta samalla! Taidettiin mekin vatkata, vaikka ohje ei sitä kehottanutkaan tekemään. 🙂

  Leave a Reply