Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vuosikertaglögit ja pikkupurtavaa

Vuosikertaglögien odottamisesta ja niiden maistamisesta silloin, kun siirrytään talviaikaan, on tullut meillä jo mukava perinne. Tälläkin kertaa hyvissä ajoin Alkosta hamstratut pullot avattiin lokakuun vimeisenä lauantaina ja niiden kylkeen tehtiin pientä suolaista purtavaa. Telkkariin vielä leffa pyörimään ja kyllä kelpasi käpertyä sohvalle. Syysmyrskyn kylmät tuulet saivat aivan rauhassa puhaltaa ulkona. Meihin ne eivät ylettyneet.

Tämän vuoden Blossa on maustettu laventelilla ja kaunis violetti pullo kätkee sisäänsä aromikkaan vaalean glögin. Pelkäsin hieman laventelin makua, joka on helposti liikaa annosteltuna saippuamainen ja hajuvesimäinen paha maku. Tässä laventelia oli kuitenkin osattu annostella juuri oikein ja se toi glögiin sopivan miedon hienostuneen vivahteen. Tykkäsimme.

Myös vuoden 2014 Loimu on väritykseltään violetti. Tai tummansininen. Hyvin Blossan pullon kanssa yhteensointuva kuitenkin. Loimussa maistuu tänä vuonna karhunvadelma ja tumma glögi on oikein mukavan makuinen. Makuraatimme taisi pitää tästä hieman enemmän kuin Blossasta, vaikka näin erilaisia glögejä onkin mielestäni vaikea vertailla.

Glögien kaveriksi teimme pieniä juustoisia suupaloja. Perinteiseen piparin ja sinihomejuuston liittoon lisättiin tällä kertaa myös hieman aprikoosihilloa ja yhdistelmä oli, jos mahdollista, vielä parempaa kuin pelkkä piparkakku ja sinihomejuusto. Kannattaa kokeilla!

Asettelimme juustotarjottimelle myös kovaa juustoa, jota dipattiin hunajaan. Ihastuimme tähän yhdistelmään Prahassa eräässä viinibaarissa ja suolainen juusto sopi erinomaisesti hunajan kanssa tälläkin kertaa. Tänään meillä oli testissä appenzelleria, mutta parmesaani tai grana padano on mielestämme hitusen parempaa. Myös vanha gouda sopinee hyvin hunajan kaveriksi.

Teimme pitkästä aikaa myös perinteisen uunissa lämmitetyn valkohomejuuston, joka on aina yhtä ihana kaveri. Juustosta poistetaan kääreet ja se laitetaan alustaansa sellaisenaan. Ennen uuniin tyrkkäämistä juuston pintaan tehdään viiltoja veitsellä ja sen voi maustaa esimerkiksi lorauksella viiniä ja/tai yrteillä. Tällä kertaa laitoimme juustoomme vain hieman mustapippuria ja dippasimme ihanan valuvaan valkohomejuustoon rapeaa patonkia. Nam, toimii aina.

Lisää juustoisia naposteltavia glögin kaveriksi löydät tästä postauksesta. Myös nämä suolaiset suupalat sopivat mainiosti glögi-iltaan.

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Sanni torstai, 6 marraskuun, 2014 at 14:42

    Kiitos mainioista vinkeistä. Meilläkin tykätään nauttia glögiä syysiltoina, kun on SYNKKÄ JA MYRSKYINEN sää. Ja vaikkei olisikaan, siis myrskyä. Suolapalana tuo valkohomejuusto, joka lämmitetään toimii erittäin hyvin omien kokemusten mukaan viinien kanssa, mutta glögi on vielä testaamatta sen suhteen. Kiitti vinkistä, tuo makuyhdistelmä otetaan käyttöön. Ja hillona myös omatekoinen viikunahillo toimii juustosettien parina, vinkkinä. Terv. Sanni

    • Reply Martina torstai, 6 marraskuun, 2014 at 15:34

      Kiitos viestistä! Kiva kuulla että vinkit tulevat käyttöön. Mekin ollaan herkuteltu viikunahillolla juustojen kanssa. Etenkin valkohomejuuston kanssa se on ihanaa. Tällä kertaa kokeiltiin tosiaan aprikoosihilloa sinihomejuuston kanssa ja se oli oikein toimiva yhdistelmä.

    Leave a Reply