Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sikke – Ruokaa rakkaudella

Sikke – Ruokaa rakkaudella on Sikke Sumarin ja Benjamin Ilmonin lämminhenkinen ruokakirja, jonka valloittavat kuvat ja herkulliset reseptit saavat tarttumaan kauhaan ja kutsumaan ystäviä kylään. Kirjan on kustantanut Paasilinna.

Joulupukki toi Siken kirjan minulle ja selasin sitä heti innoissani. Takakannen teksti, jossa lukee muun muassa “Maistuvia reseptejä Italiasta ja Suomesta kotikokeille, jotka ovat saaneet tarpeekseen eineksistä ja e-koodeista, unohtamatta mausteista tärkeintä – rakkautta” osui ja upposi, ja tiesin heti, että tämä kirja on minua varten. Suomi, Italia ja rakkaus ruokaan. Toimii.

Kirjaa selatessa tulee lämpimän kotoisa olo. Siken keittiö on varmasti suloinen ja luokseen kutsuva ja kuten kirjan nimikin jo kertoo, siellä ruokaa tehdään rakkaudella. Kirjasta huokuu kiireetön ja lämmin fiilis. Näiden reseptien kehittelijällä on rautaisen ammattitaidon lisäksi taito olla läsnä ja nauttia ruoanlaitosta koko sydämestä. Tai sellainen olo minulle ainakin tuli kun luin kirjan kannesta kanteen, enkä usko että intuitio meni kovinkaan pahasti pieleen.

Kirjan reseptit on jaettu kolmen tai neljän ruokalajin illallisiksi, muttei mikään tietenkään estä kokeilemasta yksittäistä reseptiä tai yhdistelemästä ruokalajeista omia kokonaisuuksia. Näitä ruokia tekee mieli tarjota ystäville ja kutsua koko kööri yhteisen pöydän ääreen. Kuten Sikke esipuheessa kertookin, kakut jaetaan suiden mukaan ja vaikka annokset ovat neljälle, riittää padoista ja vuoista useammallekin.

Kirjan kuvat ovat hurmaavia ja niistä välittyy ihanaa italialaista tunnelmaa. On kadulla käveleviä vanhoja herroja, työstettävänä oleva taikinaköntti ja ihanan iloinen Sikke astumassa ulos ruokapuodista. Ruokakuvat vaikuttavat hetkessä räpsäistyiltä, mutta näennäisen huolettomuuden takana on kuitenkin tarkkaan mietitty kokonaisuus ja kuvat ovat teknisesti taidokkaita. Liika hienostelu on jätetty muille ja piirakka on nostettu pöytään sellaisenaan, ruokakulhot ovat täynnä pastaa tai salaattia ja sämpylät on kuvattu suoraan pelliltä.

Kirja perustuu tv-ohjelma ”Sikke – Ruokaa rakkaudella” toiseen tuotantokauteen ja ruoat on kokattu ihanassa Toscanassa, jota Sikke kutsuu vatsansa toiseksi kotiseuduksi. Ainesosien määrät ovat summittaisia ja Sikke kehottaakin maistelemaan ruokia matkan varrella ja tekemään resepteihin myös omia merkintöjä. Näin kirjasta tulee omannäköinen. Siken kirja pitää ottaa mukaan keittiöön eikä se pelästy muutamaa ruokatahraakaan. Tästä kirjasta tulee hyvä mieli.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply