Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hulluna Helsinkiin

Helsingin kaupunginmuseossa on esillä kiva näyttely. Hulluna Helsinkiin -näyttely esittelee kaupunkilaisten lempipaikkoja ja Helsingin arkista historiaa 1500-luvulta lähtien aina tähän päivään asti. Näytteillä on muun muassa lähiökodin keittiö 1960-luvulta, Linnanmäen merenneitopeli sekä paljon vanhoja kuvia ja tarinoita aikojen saatossa Helsingissä asuneista ihmisistä.

Kuulin näyttelystä jo viime vuoden puolella kun se avattiin, ja ajattelin heti, että minun ja äidin pitää mennä sinne. Olemmehan kierrelleet Helsinkiä jo kahden kesän ajan ja tutustuneet rakkaan pääkaupunkimme historiaan, nähtävyyksiin ja erilaisiin tunnelmiin, joita kaupungilla on tarjota. Kävelykierroksistamme on blogissa luettavissa myös suosittu Rakkaudesta Helsinkiin -juttusarja, joka saa jatkoa taas tänä kesänä.

Taksijono

Oli siis päivänselvää että meidän pitäisi katsastaa myös Hulluna Helsinkiin -näyttely ja niin me myös teimme muutama viikko sitten. Helsingin kaupunginmuseon näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy ja siellä kiertelyn jälkeen jatkoimme Helsingistä nauttimista Kappelin ravintolassa hyvän ruoan ja viinilasin kera. Kerron Kappelista ja sen pitkästä historiasta lisää myöhemmin, mutta nyt kurkistetaan Hulluna Helsinkiin -näyttelyyn.

Ulrika Eleonoran kirkko

Museon ensimmäisessä kerroksessa on esitelty kaupunkilaisten lempipaikkoja Hakaniementorista Linnanmäkeen. Vanhoja kuvia kauniista Helsingistä on hauska katsoa ja oli jännä uppoutua tuijottamaan kuvaa vaikkapa Tuomiokirkon kohdalla aikoinaan olleesta Ulrika Eleonoran kirkosta. Pieni vaatimaton puukirkko nökötti siellä kivien keskellä ja on vaikea uskoa, että samassa kohdassa on nykyään hohtavan valkeana korkeuksiin kohoava Tuomiokirkko, Senaatintori ja kaikki sen ympärillä olevat upeat rakennukset. Maisema on pikkuisen muuttunut vuosien saatossa. Ulrika Eleonoran kirkon ääriviivathan voi löytää Senaatintorilta vielä tänäkin päivänä, kuten olemme tässä Helsinki-postauksessa kertoneet.

Näyttelyn alakerrassa on myös vanha myllypurolainen keittiö, jonka kaapista äiti löysi monta tutun näköistä purkkia menneiltä vuosilta. Seinällä on myös muun muassa vanha raitiovaunun reittikyltti ja muuta vanhaa rekvisiittaa. On kuvia tavallisten helsinkiläisten kodeista aina 1900-luvun alusta tähän päivään asti ja on vanhoja vaatteita, bikineitä (muun muassa tosi mukavan näköiset villabiksut..) ynnä muuta kivaa. Tämä oli oikeasti mielenkiintoinen näyttely.

Raitiovaunun reittikyltti

Cafe Regatta

Toisessa kerroksessa on keskitytty enemmän helsinkiläisiin. Siellä on esitelty merkittäviä kaupunkilaisia aina Aleksis Kivestä Hakasalmen huvilaa asuttaneeseen Aurora Karamziniin, jonka koiran hautaa kävimme katsomassa tässä Rakkaudesta Helsinkiin -postauksessa. Löysimme näyttelystä monta Helsinki-kävelyiltämme tuttua nimeä ja uskon, että saimme näyttelystä enemmän irti, kun olemme tutustuneet rakkaaseen pääkaupunkiimme jo entuudestaan niin perusteellisesti.

Kaupunginmuseo toteutti näyttelyä varten myös kyselyn helsinkiläisten lempipaikoista kotikaupungissaan ja lukuisat vastaukset perusteluineen ovat luettavissa netissä osoitteessa:

http://m.hullunahelsinkiin.fi/.

Linkin takaa löytyy ihania tunnelmia Helsingistä, vinkkejä siitä mihin mennä kun halajaa merellisiin maisemiin, vihreän luonnon keskelle tai vaikkapa hyvän ruoan ja juoman ääreen. Sivustolle voit lisätä myös oman lempipaikkasi Helsingissä.

Kaupunkilaisten suosikkeja näyttävät olevan nettisivuille kootun listan mukaan legendaariset ja historialliset paikat kuten Senaatintori, Kaivopuisto ja Suomenlinna, mutta myös erilaiset lähiöt ihastuttavat, tutut patsaat ovat listalla edustettuina ja onpa kaupunkilaisten lempipaikkojen joukossa myös muun muassa kauppoja, museoita, Malmin lentokenttä, Siltamäen frisbeegolf-puisto, Tornin vessat ja Yrjönkadun uimahalli.

Mikä on sinun lempipaikkasi Helsingissä?

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Aurore keskiviikko, 5 maaliskuun, 2014 at 10:12

    Onpa kivan oloinen näyttely! Omia lempipaikkojani Helsingissä ovat Munkkiniemen rannat ja kalliot, Helsingin yliopiston kirjasto, Rikhardinkadun kirjasto ja Eiran kukkulat… Ihana, ihana Helsinki!

    • Reply Martina maanantai, 24 maaliskuun, 2014 at 14:57

      Helsinki on aivan ihana ja täynnä upeita paikkoja. Munkkiniemen rannat ja kalliot minulta on vielä näkemättä. Ehkä käyn koluamassa ne ensi kesänä. 🙂

    Leave a Reply