Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jädelino, Helsinki

Viime vuoden marraskuussa Helsingin Kalasatamassa sijaitsevalle Teurastamon alueelle aukesi pieni pala taivasta. Paikan nimi on Jädelino ja ainakin tällaiselle sekä Italian että jäätelön rakastajalle italialainen jäätelöbaari on todellinen taivas arjen keskellä.

Jädelinon italialaiset artesaanijäätelöt valmistetaan paikan päällä mahdollisimman läheltä tuoduista puhtaista raaka-aineista. Sorbetteihin käytetään suomalaisia marjoja eikä lisä- tai väriaineita suvaita. Jäätelöt ovat myös vähärasvaisia ja vähäsokerisia.

Entäs se maku sitten? No sehän on vallan mainio, kuin italialaisessa gelateriassa konsanaan. Puhtaat ja tuoreet raaka-aineet maistaa, sorbetit ovat ihanan syvän marjaisia tai hedelmäisiä ja jokainen jäätelölusikallinen sulaa suuhun. Kuulostaa ehkä liian hyvältä ollakseen totta, mutta jos et usko, niin käy itse maistamassa. Pieni kippo jäätelöä maksaa 3,50 ja iso 4,50. Minä olen pärjännyt hyvin pienelläkin, vaikka olenkin melkoinen jäätelön ystävä.

Jädelinon jäätelöä voi ostaa myös mukaan kotipakkauksessa. Tässäpä siis hyvä idea helpoksi ja herkulliseksi jälkiruoaksi seuraavan kerran kun kavereita tulee kylään. Jäätelöbaarista saa myös kahvia, muita juomia ja pientä purtavaa. Voit myös järjestää vaikkapa lasten syntymäpäiväkutsut kahvilan tiloissa. Jos minä olisin lapsi, ilahtuisin varmasti synttäreistä jätskibaarissa. Tai no itseasiassa ilahtuisin siitä ihan näin aikuisenakin.

En harmikseni päässyt osallistumaan Jädelinon avajaisiin marraskuussa, mutta italialainen jäätelökioski kutsui minua pian sen jälkeen, kun kävimme korkkaamassa paikan ystäväni Vilukissan kanssa. Valitsin kippooni ikilemppariani sitruunasorbettia sekä bacio -nimistä suklaa-pähkinäjäätelöä, joka maistui aivan nutellalta ja mignon-munilta. Erittäin herkulliselta siis. Bacio tarkoittaa muuten suukkoa ja tämä suukko oli aivan erityisen makea.

Seuraavan kerran kipitimme kohti Jädelinoa työkaverin kanssa eräänä maanantaina vain huomataksemme kioskin olevan kiinni maanantaisin. Voi mikä pettymys! No mutta ei se mitään, mennään huomenna uudestaan. Ja niin myös teimme, ja otimme mukaan kolmannenkin työkaverin. Jokaisen kiposta löytyi panna cottan makuista jäätelöä, minkä lisäksi minulla oli mansikkaa, toisella työkaverilla After eightin makuista jädeä ja kolmannella vaniljaa. Hyvää oli, tälläkin kertaa.

Eräänä helmikuisena iltapäivänä treffasin kaveriani ja hänen hurmaavaa pikkuprinssiään Jädelinossa ja olin niin nälkäinen, että otin suosiolla ison kupin jäätelöä, vaikka pienessäkin kupissa riittää lusikoitavaa. Isoon kuppiin saa ottaa kolmea makua ja voi että sitä valinnanvaikeutta taas kerran, mitä jäätelövitriinin edustalla koettiin. Yhden maun olin päättänyt jo etukäteen, sillä kaikki olivat kehuneet paikan pistaasijäätelöä. Sitä siis, mutta mitäs muuta? Päädyin lopulta ottamaan puolukkaa ja valkosuklaata, jotka olivat tosi hyviä erikseen, mutta myös mitä maukkain yhdistelmä keskenään. Suosittelen.

Viimeisin vierailu Jädelinossa oli ystävänpäivänä, kun rojahdimme työkavereiden kanssa jätskibaarin nurkkapöytään lusikoimaan herkkujamme. Minun kipossani oli aivan ihanaa lakritsin makuista jäätelöä sekä granaattiomenasorbettia, jonka söpö vaaleanpunainen väri sopi täydellisesti ystävänpäivään ja makukin oli ihanan raikas.

Tiedättekö muuten mistä tunnistaa hyvän jäätelökioskin, eli sellaisen, jossa ei käytetä lisäaineita, vaan jäde sisältää vain ja ainoastaan aitoja puhtaita raaka-aineita? Vastaus löytyy banaanijäätelöstä. Kurkkaa miltä kioskin banaanijäätelö näyttää ja tiedät totuuden. Jos banaanijäätelö on kirkkaan vaaleaa tai keltaista, on sen joukossa taatusti lisäaineita.

Jos banskujäätelö taas on rusehtavaa, on kyseessä varmasti aitoa ja puhdasta tavaraa, eli ulkonäöstään huolimatta parempaa ja puhtaampaa jäätelöä. Banaani kun tummuu hieman rusehtavaksi ilman kuortaan, ja niin sille käy myös jäätelössä. Toinen vastaava jäätelömaku on minttu, jonka luonnollinen versio on valkoista, ei väriaineilla kyllästettyä vihreää.

Jädelinon minttujäätelö on valkoista. Banaanijäätelöä en ole vielä jätskibaarissa nähnyt, mutta olen varma, että sekin olisi puhdasta ja lisäaineetonta. Näitä jäätelöitä syö hyvällä omatunnolla, sillä myös kahvilassa käytettävät kertakäyttöastiat ovat kaikki biojätteeksi kelpaavia. Hyvää jäätelöä hyvällä omatunnolla. Tervetuloa Jädelinoon!

Jädelinon kotisivut löytyvät täältä.

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Taitsi keskiviikko, 19 helmikuun, 2014 at 10:58

  Hei mahtavaa, en tiennytkään että tällaista paikkaa on edes olemassa! Ja tätä herkkua onkin tässä taloudessa kaivattu.. Täytyy käydä testaamassa kunhan säät tästä muuttuvat vähän jäätelöystävällisemmiksi. Eli ensi viikolla. I hope.

  • Reply Martina keskiviikko, 19 helmikuun, 2014 at 12:23

   Sää on aina jäätelöystävällinen jos minulta kysytään. 😀 No ei vaan, kyllähän jäde maistuu paremmalta kauniilla säällä, mutta onpa Jädelinoon tullut taaperrettua vähän huonommallakin säällä, ja silloin jos joskus hyvä jäätelö piristää. Jädelinon jäätelöt ovat helpottaneet ainakin minun kaipuutani italialaiseen jäätelöön ja uskon että samoin käy myös teille. 🙂

 • Reply Timo Karhu torstai, 20 helmikuun, 2014 at 21:37

  Hyvä systerit… Kyllä minäkin tulen jädelle jahka ehdin sinne Suomen laidalle…

  • Reply Martina perjantai, 21 helmikuun, 2014 at 08:23

   Kannattaa! 🙂

 • Reply Anna K. keskiviikko, 5 maaliskuun, 2014 at 14:19

  Hei kiitos tästä vinkistä! Kuulostaa tosi hyvältä! Äskettäin kirjoitin blogiini (https://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2014/02/18/jaatelokesa/) jäätelöstä ja siitä, etten oo saanut Suomesta kunnollista jädeä. Ihanaa kun saa vielä eri makuja samaan kippoon, niinku Italiassakin. Tuonne viimeistään kesällä!

  • Reply Martina maanantai, 24 maaliskuun, 2014 at 14:58

   Jädelinon jäätelö on niin italialaista kuin vaan voi olla. Kannattaa todellakin käydä maistamassa. 🙂

  Leave a Reply