Suomen suurin matkablogiyhteisö

Intialainen ilta

Kylmä vuodenaika on täällä taas, joten eiköhän tehdä kasa mausteisia ruokia ja lämmitellä intialaisen illan merkeissä perheen tai ystävien kera. Lämpiminä höyryävät padat kutsuvat luokseen ja ilmassa leijailevat mausteiset tuoksut saavat veden herahtamaan kielelle. Keräsin tähän postaukseen Keltaisen keittiön reseptejä ja muita vinkkejä, joiden avulla sinäkin voit ilahduttaa läheisiäsi herkullisella teemaillalla.

Tuliset maut lämmittävät pakkasessa paleltunutta, mutta on hyvä ottaa huomioon, etteivät kaikki pidä liian vahvasta chilin mausta. Tässäpä tuleekin heti vinkki numero yksi: Nosta chilikastikkeet pöytään erikseen sen sijaan että tyrkkäisit tulista makua suoraan ruokaan. Näin jokainen voi säädellä oman annoksensa tulisuutta ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Keitä iso kasa joko jasmiini- tai basmatiriisiä, sillä sitä kuluu yllättävän paljon. On tylsää alkaa keitellä lisää riisiä kesken illan. Ruokajuomaksi sopii veden lisäksi hyvin vaikkapa olut tai viini. Kysy rohkeasti Alkon myyjältä suosituksia. Jälkiruoan kanssa voit tarjoilla chai teetä tai hedelmälassia.

Intialaisten ruokien lisukkeeksi sopii ainakin mangochutney, jota saa valmiina kaupasta ja purkkikama on mielestämme yllättävän hyvää. Chutneyta sinun ei siis tarvitse alkaa väsätä itse ellet välttämättä halua. Helpon lisukekastikkeen, joka toimii myös liiallisen ja tulisuuden taittajana, pyöräytät sekoittamalla maustamatonta jogurttia, jauhettua korianteria (maustehyllystä) ja tuoretta silputtua persiljaa.

Naan-leipä kuuluu olennaisena osana intialaisiin ruokiin. Ajattelimme ensin, että sitä pitäisi tehdä itse, mutta ostimmekin kaupasta esipaistettuja naanleipiä ja etenkin valkosipulilla ja korianterilla maustettu naanleipä oli oikein herkullista. Itsetehty olisi parempaa, mutta kaupan valmis leipä kelpasi ainakin meille paremmin kuin hyvin.

Kasvissyöjille voit tehdä intialaisen soijapalacurryn tai jos kaikki ruokailijat ovat lihansyöjiä, voit soveltaa reseptiä käyttämällä soijapalojen sijaan vaikkapa broilerisuikaleita. Toinen hyvä broilerivaihtoehto on helppo kana-kukkakaalicurry.

Myös intialainen linssikeitto soveltuu niin kasvis- kuin lihansyöjillekin. Pienet kulholliset linssikeittoa toimivat vaikkapa hyvänä alkuruokana, kunhan pidät keiton määrän kohtuudessa. Tämä on nimittäin yllättävän täyttävää tavaraa kasvispohjaiseksi keitoksi.

Valkosuklaa-kardemummapiiras

Meidän viimeisimpään intialaiseen iltaan kuului ihanan mausteinen intialainen lammaspata, helppo katkarapukorma ja hieman tulisempi intialainen kanakastike. Jälkiruoaksi tein kielen mennessään vievää valkosuklaa-kardemummapiirasta, jonka kardemumman aromit sopivat täydellisesti intialaiseen teemaan. Jos et ole kokkikolmonen ja leipurin peukalosi on keskellä kämmentä, voit myös pilkkoa hedelmiä jälkiruoaksi. Ainakin mango, ananas, papaija ja banaani maistuvat intialaisen illallisen päätteeksi.

Intialainen kanakastike

Katkarapukorma

Intialainen lammaspata

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Polkkapossu keskiviikko, 15 tammikuun, 2014 at 11:27

    Naaneissa suosin tätä ohjetta. Tehnyt useasti, eikä ole pettänyt.http://polkkapossu.blogspot.fi/2013/04/naan-pitaleivat-niin-yksinkertaista.html

    • Reply Martina keskiviikko, 15 tammikuun, 2014 at 12:26

      Kiitos Polkkapossu! Tätä kokeilen seuraavalla kerralla.

    Leave a Reply