Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ruoasta viiniin

Yksi eniten odottamiani asioita uudessa kodissamme on koko seinän peittävä kirjahylly, jollaisesta olen haaveillut lapsesta asti. Olen aina pitänyt kirjoista ja lukemisesta. En yleensä koskaan lainaa kirjoja kirjastosta, sillä haluan säilyttää kirja-aarteet itselläni, niin että voin palata niiden sivuille aina kun haluan. Sisälläni asuu myös pieni kirjastontäti, joka lainaa kirjoja mielellään myös kavereille ja kirjaa lainat ylös sitä varten hankittuun vihkoon. En tee sitä siksi, ettenkö uskoisi saavani kirjojani takaisin, vaan siksi, että asioiden ylös kirjaaminen on pienestä kirjastontädistä hauskaa. Jep, olen ehkä vähän outo.

Ruokaharrastuksen myötä hamstraan mielelläni myös hyviä keittokirjoja ja kyttään jatkuvasti markkinoille tulevia uutuuksia. Eräänä päivänä törmäsin kirjaan, joka on reseptikokoelma, viiniopas ja matkaopas samaan aikaan. Pyysin kirjasta oitis arvostelukappaleen, sillä halusin tutustua lupaavalta vaikuttavaan kirjaan ja esitellä sen myös teille.

Ruoasta viiniin -kirja kertoo nimensä mukaisesti ruoasta ja viinistä. Se on matka halki merkittävimpien eurooppalaisten viinitilojen ja opus esittelee niin Ranskan, Saksan kuin Italiankin tärkeimmät viinialueet perinpohjaisesti. Kirjan sivuilla käsitellään matkakohteiden historiaa, gastronomiaa, viinejä ja ruokaperinteitä, annetaan reseptejä viinisuosituksineen ja hemmotellaan lukijaa upeilla maisemakuvilla. Kuvista välittyy myös se, että kirjan tekijöillä on ollut hauskaa matkallaan ja viini on virrannut.

Kirjan aiheet ovat kuin suoraan Keltaisesta keittiöstä, sillä erotuksella tosin, että viinitietämyksemme on vielä niin lapsenkengissä, että viinisuosituksemme ovat toistaiseksi joko tosi helppoja ruoan ja viinin yhdistelmiä tai sitten jonkun muun suusta kuultuja viisauksia. Pyrimme kuitenkin oppimaan koko ajan lisää ja tämä kirja onkin toiminut hyvänä apukeinona viiniopinnoissani.

Rakastan matkustamista, ruokaa ja viiniä, joten saatuani opuksen käsiini, hyökkäsin innoissani sen sivuille. Ahmin tekstiä antaumuksella ja pidin huolen siitä, että keskityin jokaiseen kappaleeseen kunnolla. En halunnut yhdenkään lauseen menevän ohi keskittymisen herpaantuessa, vaan halusin imeä kaiken kirjan tarjoaman tiedon itseeni. Aina oli pakko kahlata läpi vielä yksi aukeama, vaikka nukkumaanmenoaika oli mennyt jo aikoja sitten. En millään malttanut lopettaa kirjan lukemista.

Etenkin viinitieto oli tervetullutta ja yritin sisäistää kaikki viinisuositukset niin, että osaisin jatkossa valita yhä paremmin kulloiseenkin annokseen sopivan viinin täydentämään ruokahetkiäni. Reseptit kunkin alueen perinneruokiin olivat myös enemmän kuin tervetulleita ja annoksille suositellut viinit pääsevät varmasti testiin kun kokkailen jotakin kirjan sivuilta. Olen ottanut jo muutaman reseptin ylös, joten palaamme Ruoasta viiniin -kirjaan vielä uudestaankin reseptien ja viinisuositusten muodossa.

Plussaa tulee myös siitä, että vaikka kullekin reseptille on nimetty suositusviini, kerrotaan samassa yhteydessä myös minkätyyppiset viinit sopivat annoksen kanssa jos kirjassa esiteltyä viiniä ei satu löytymään. Ja mikä tärkeintä, kirjassa kerrotaan myös miksi tietty viini sopii tietyn ruoan kanssa. Tällaista opusta olen tarvinnut jo pitkään, vaikken tiennytkään sitä ennen kuin sain kirjan käteeni.

Ruoasta viiniin -kirja on Juha Berglundin, Jaakko Heinimäen ja Antti Rinta-Huumon käsialaa. Resepteistä vastaa mestarikokki Antti Vahtera. Kirjan on kustantanut Otava.

Ruoasta viiniin -kirja on saatu arvostelukappaleena.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply