Suomen suurin matkablogiyhteisö

Intialainen linssikeitto

Eräänä torstaina Facebook-sivuni Inboxiin ilmestyi herkullinen viesti eräältä kulinaristikaveriltani. Hän oli ilmeisesti lukenut ajatukseni, sillä olin juuri miettinyt linssejä ja sitä, etten ole kokannut noista pienistä proteiinipitoisista kavereista koskaan mitään. Linssikeitto voisi olla hyvää, mistäköhän löytyisi joku hyvä resepti? Kas, Inbox-viesteihini kolahti juuri yksi sellainen otsikolla Intialainen linssikeitto.

Kaverini kertoi syöneensä keittoa tulevan vaimonsa kanssa viimeisen kuukauden ajan joka viikko, ja nyt he yrittävät vieroittautua keitosta, ettei se menetä hohtoaan. Kuulostaa lupaavalta, tätä on pakko kokeilla heti tulevana viikonloppuna. Niinpä otin reseptin talteen ja kaivoin sen taskustani ollessamme perjantaina ruokaostoksilla. Curryn lehtiä ei Cittarista löytynyt, mutta pikainen soitto reseptin lähettäneelle kaverille kertoi, etteivät lehdet ole olennaisessa osassa. Keitosta tulisi varmasti hyvää ilman niitäkin.

Minä itseasiassa tyrkkäsin keittoon lopulta pari kaffirlimen lehteä ja korvasin kaverin käyttämän habaneron tavallisella punaisella chilillä, mutta muuten noudatin reseptiä tarkasti. Mittasin jopa veden mitä en yleensä tee. Taisin tosin seota laskuissani kun höpöttelin samalla muuta, mutta ei kerrota sitä muille..

Ja hyväähän siitä keitosta tuli. Meidän mielestämme se muistutti sekä ulkonäöltään että maultaan hernekeittoa, sillä erotuksella, että maku oli ainakin tuhat kertaa moniulotteisempi, mausteisempi ja kiinnostavampi. Jos et näillä puheilla usko, että kenties vähän tylsän ruoan maineessa oleva linssikeitto voi olla tooosi hyvää, niin kokeile itse. Kas tässä kaverin lähettämä resepti alkuperäisessä muodossaan:

Intialainen linssikeitto

– 3,5 dl punaisia linssejä
– 1 tl kurkumaa
– ½ tl cayennepippuria
– 1 tl kuminaa (jauhettua)
– ¼ tl kardemummaa
– 3-4 curryn lehteä
– 1,3 l kasvislientä
– 3 ruokalusikallista kasviöljyä
– 2 tl sinapinsiemeniä
– 2 valkosipulinkynttä
– 1 sitruuna
– tuoretta chiliä (itse käytän ½ habaneron)
– suolaa
– mustapippuria

1) Huuhdo linssit
2) Keitä kasvisliemi ja lisää liemeen kurkuma, cayennepippuri, kumina, kardemumma, curryn lehdet, hienonnettu tuore chili ja huuhdotut linssit
3) Anna keitoksen kiehua hiljalleen niin kauan, että linssit ovat pehmeitä (n.10min)
4) Sekoita keittoa pikaisesti sauvasekoittimella. Älä kuitenkaan tee keitosta liian ”hienoa”
5) Kuullota kasviöljyssä hienoksi pilkotut valkosipulinkynnet sekä sinapinsiemenet ja lisää ne keittoon
6) Anna keiton kiehua hiljalleen n.5min
7) Lisää maun mukaan suola, pippuri sekä puristettu sitruuna
8) Laita Udit Narayan soimaan ja sukella makumatkalle, bon appetit

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply