Suomen suurin matkablogiyhteisö

Beaujolais Nouveau 2013

Taas on kaikenmaailman vuosikertahömpötyksistä ja vuotuisista perinteistä innostunutta Martinaa hemmoteltu. Marraskuun kolmas torstai on tärkeä päivä viinimaailmassa, sillä silloin ilmestyy Beaujolais Nouveau -viini. Kovasti odotettu viini on valmistettu kuluvan vuoden sadosta ja se lennätetään jokaiseen maailman kolkkaan marraskuun kolmanneksi torstaiksi. Siinä on kuulkaa aika paljon viiniä ilmassa samanaikaisesti.

Beaujolais Nouveau on kevyt ja raikas punaviini, joka on parhaimmillaan nuorena. Viini tulisikin nauttia 6 kk sisällä, joten jos kaappiisi ilmestyy pullo Beaujolais Nouveauta, korkkaa se ihan viimeistään kesäkuun puolessa välissä. Älä kuitenkaan tarkoituksella säästele viiniä, vaan nauti se mahdollisimman pian kevyiden makujen kanssa tai sellaisenaan seurustelujuomana.

Beajolais Nouveau pitää muun muassa suolaisista piirakoista, salaateista, makkaroista, patongista ja juustoista. Älä tarjoile viinin kanssa liian tuhteja makuja tai ne jyräävät hennon punaviinin alleen. Jäähdytä viini myös kunnolla, sillä se on parhaimmillaan jääkaappikylmänä tai vähän jääkaappikylmää lämpimämpänä.

Vuoden 2013 Beaujolais Nouveau on runsasvärinen, aromikas, kevyt ja vähätanniininen. Laadultaan se on erinomainen vuoden 2013 haastavista sääolosuhteista huolimatta. Mausta voi löytää vadelmaisia, kirsikkaisia ja boysenmarjaisia aromeita. Alkosta pullon löytää nimellä Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau ja sen hinta on 9,84 euroa.

Me maistelimme Beaujolais Nouveauta lukioaikaisen ystäväni pikkujouluissa, joissa oli mukava muistella menneitä ja nähdä monta tuttua naamaa vuosien takaa. Ravintolapäivästäkin innostunut illan emäntä oli laittanut pöydän koreaksi ja etenkin kinuski-vaahtokarkkijuustokakku oli juuri niin hyvää kuin voi nimen perusteella sen kuvitellakin olevan. Tai itseasiassa se oli vieläkin parempaa. Lusikoimme Henkan kanssa kakkua hetken mykistyneinä ennen kuin suustamme alkoi soljua ylistyssanoja kakulle. Ihan törkeän hyvää.

Hups, poikkesin taas sivuraiteille, sillä puhehan oli alunperin viinistä eikä juustokakusta. Tosiaan, Beaujolais Nouveau sopi viilennettynä oikein hyvin seurustelujuomaksi, eikä se pahastunut pizzapalastakaan, jonka nautin viinin siemailun ohessa. Uuden sadon viini on punaviiniksi todella kevyt ja raikas ja siksi kivan erilainen. Makuakin siinä kuitenkin on, joten mistään ihan litkusta ei ole kyse. Me tykkäsimme, vaikka odotukset viiniä kohtaan eivät kieltämättä olleetkaan kovin korkealla. Tästä voisi ottaa jokavuotisen tradition. Vuoden 2014 marraskuun kolmatta torstaita siis odotellessa..

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply sanni perjantai, 29 marraskuun, 2013 at 14:05

  Jep, meilläkin korkattiin kyseinen viini, jota näin syyshämärissä yleensä maistellaan. Kyseinen viini oli todella hyvää meidän amatöörienkin mielestä, joinakin vuosina samainen juoma ei ole ollut yhtä hyvää (!?). Maistelimme mekin sitä patongin ja manchego- ja miedon briejuuston kanssa ja oli oikein onnistunut makuliitto se. Ja aika viileää oli meidänkin viini ja parempi niin. Yleensä punaviinitkin kannattaa tarjota hieman viileämpinä, kuin normihuonelämpöisenä, etenkin jos huonelämpötila on yli +20 astetta, ainakin mun mielestä. T. Sanni

  • Reply Martina perjantai, 29 marraskuun, 2013 at 14:19

   Me ei olla maisteltu tätä aikaisempina vuosina, mutta olen ymmärtänyt että tänä vuonna viinin laatu on ollut erityisen hyvä. Ja sen kyllä maistaa.

   Mitä tulee tuohon punaviinien tarjoilulämpötilaan, niin olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että punkut tulisi tarjoilla hieman viilennettyinä. Jääkaappikylmä punaviinikin on mielestäni parempaa kuin huoneenlämpöinen, vaikka optimaalisin lämpötila onkin jotain siltä väliltä. Pahinta on liian lämmin punkku.

 • Reply Maria sunnuntai, 1 joulukuun, 2013 at 00:24

  Kiva, sitten pitääkin maistaa tätä 🙂

  Itseasiassa luin vähän aikaan sitten jutun siitä, kuinka usein tarjoillaan punaviini liian lämpimänä ja valkkari liian kylmänä. Punaviinin tarjoilukehdotus huoneenlämpöisenä kun on ajalta miekka ja kivi, jolloin huoneenlämpö tarkoitti jotakin muuta kuin yli 20 astetta.. Vitsit kun en nyt muista mistä sen luin, varmaan jostakin tosi tärkeestä iltapäivälehdestä 😉 Miekin tykkään punkusta niin että se on ollut jääkaapissa säilössä ja sitten jonkun aikaa huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

  • Reply Martina sunnuntai, 1 joulukuun, 2013 at 15:15

   Tuohan kuulostaa ihan järkevältä, että punaviinin tarjoilukehotus huoneenlämpöisenä on ajalta, kun huoneenlämpö oli jotain muuta kuin nykyään. Tosi tärkeät iltapäivälehdet kertovat välillä ihan hyödyllisiäkin juttuja. 😀

  Leave a Reply