Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mansikkatiramisu

Tulipa tuossa eräänä toukokuisena päivänä keskusteltua Toinen Jalka Italiassa -blogin kommenttiboksissa tiramisusta. Taitsi oli juuri tehnyt mansikkatiramisua ja minulla oli aikeena tehdä samalla viikolla ensimmäinen tiramisuni. Mansikkainen versio alkoi houkuttaa perinteistä tiramisua enemmän, mutta Taitsi kuitenkin sanoi, että kannattaa aloittaa perinteisellä mallilla ja villiintyä sitten uusien versioiden kanssa. Ja niin myös tein, sillä viisaampaa kannattaa yleensä kuunnella. Perinteinen tiramisu syötiin toukokuussa ja mansikkaisen version tein kesän jo vedellessä viimeisiään.

Koska olen välillä melkoinen tohelo ainakin mitä leipomiseen tulee, niin tottahan toki onnistuin vähän sössimään rapujuhliin tarkoitetun mansikkatiramisuni kanssa. Noudatin hyvin tarkasti Taitsin ohjetta, mutta koska jossain vaiheessa aikomuksenani oli tehdä vain puolikas satsi kokonaisen sijaan, menivät mittasuhteet lopulla vinksalleen niin, että tiramisuuni tuli liikaa kermaa ja liian vähän mascarponea. Se ei kuitenkaan vaikuttanut makuun mitenkään negatiivisesti, koostumus vaan oli kuohkeampi runsaan kermavaahdon ansiosta ja mansikkatiramisuni muistuttikin enemmän jotakin kermavaahtojälkiruokaa kuin tiramisua.

Niinpä rapujuhliin kannettiin jälkiruoka, jonka ristin kermaiseksi mansikkatiramisuksi. Se oli raikasta ja hyvää, mutta koska tarkoitus oli tehdä perinteistä mascarponelta maistuvaa tiramisua, tyrkkään tähän nyt ohjeen sellaisena, kuin se olisi pitänyt tehdä. Tämä on siis puolikas ihan pikkuisen muunneltu versio Taitsin mansikkatiramisusta, eli tästä riittää noin 3-5 hengelle ja lopputuloksen tulisi olla paksumpaa kuin kuvissa hengailevan kermaisen mokaversion.

Mansikkatiramisu

– 250 g mansikoita
– 1 paketti Savoiardi -keksejä
– 250 g mascarponea
– 2 kananmunaa
– 0,5 dl sokeria
– 0,5 rkl tomusokeria
– 1 tl vaniljasokeria
– sitruuna
– 0,5 dl kuohukermaa
– ripaus suolaa

Tee ensin keksien kostutusneste kiehauttamalla 2 dl vettä, ripaus sokeria, puolet sitruunan mehusta ja tyrkkää sekaan myös sitruunan raastettu kuori. Jätä neste jäähtymään siksi aikaa kun valmistat mansikkatäytteen.

Ota noin puolet mansikoista ja mörssää ne tomusokerin, vaniljasokerin sekä puolikkaan sitruunan mehun kanssa sauvasekoittimella tasaiseksi mössöksi. Tähän voi käyttää myös pakastemansikoita, mutta koristeluun suosittelen käyttämään tuoreita marjoja jos se vaan on mahdollista. Jätä mansikkamössökin hetkeksi odottamaan.

Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa. Lisää valkuaisiin ripaus suolaa ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Jätä tämäkin kaveri odottelemaan myöhempiä vaiheita.

Vaahdota kerma omassa kulhossaan ja jätä sekin odottelemaan hetkeksi. Vatkaa isoimmassa kulhossa keltuaiset ja puoli desiä sokeria. Ota iso kulho siksi, että tähän vaahtoon lisätään kaikki muut täytteen ainekset. Aloitetaan mascarponesta, joka sekoitetaan hyvin keltuaissokerivaahtoon. Sitten kipataan joukkoon kermavaahto ja valkuaisvaahto. Sekoita mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin niin että homma menee sekaisin.

Ja sitten aletaan kasata tiramisua. Laita ensin kerros valkoista mascarponevaahtoa, sitten punaista mansikkamössöä ja niiden päälle kerros sitruunanesteeseen nopeasti dipattuja Savoiardi-keksejä. Toista tämä niin monta kertaa, että astian reunat tulevat vastaan. Jätä päällimmäiseksi mascarponevaahtokerros ja ripottele sen pinnalle mansikoita koristeeksi. Tyrkkää jääkaappiin tekeytymään ja tarjoile vaikkapa limoncellon, makean kuohuviinin tai hyvän jälkiruokaviinin kera.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Taitsi perjantai, 13 joulukuun, 2013 at 13:36

  Löysin vihdoin sopivan raon lueskella rauhassa hienoja Amsterdam -postauksiasi ja nautiskella TIETYSTI Lassen moninaisista seikkailuista! Kiitos! Olipa hauska törmätä myös tähän tutunoloiseen tiramisuun! Mahtavan hieno keksintö muuten tuo korkea tarjoiluastia..

  • Reply Martina perjantai, 13 joulukuun, 2013 at 14:40

   Tuo tarjoiluastia oli alunperin vahinko kun etsin mitä vaan sopivaa astiaa tiramisulle. Lasiastia löytyi kukkaruukkujen joukosta ja koska se osoittautui niin mainioksi tarjoiluastiaksi, siirsin sen lopullisesti keittiön puolelle. Ja kiitos vielä tiramisuohjeesta, kyllä maistui hyvälle, vaikka sekoilinkin määrien kanssa.

   Lasse muuten seikkailee blogissa taas viikonloppuna! Sininen letkeä otus oli mukanamme tutustumassa Hotel Arthuriin Helsingissä. Parempaa hotellikriitikkoa saa nimittäin hakea. ;D

   • Reply Taitsi perjantai, 13 joulukuun, 2013 at 14:58

    Oo – kuulostaa erittäin asialliselta! Jään innolla odottamaan Lassen painavaa kritiikkiä!

    • Reply Martina perjantai, 13 joulukuun, 2013 at 16:03

     Lasse saattoi olla hieman huppelissa hotellia arvioidessaan, sillä kuten huomisen postauksen kuvista voi huomata, kylpi tyyppi kuohuviinikulhossa, kilisteli kanssani itsensä kokoisella skumppalasilla ja otti sitten lepoa sängyllä. Ja niin, varsinaista kritiikkiä ei kyllä tullut vaan kaikki oli vaan tosi ihanaa ja kivaa ja hauskaa. Voi Lassea.

  Leave a Reply