Proteiinia välipaloista

Kurkistetaanpas hieman Martinan päivittäiseen ruokavalioon, sillä vaikka se niin hauskalta kuulostaisikin, ei ruokavalioni ole pelkkiä blogin sivuilla esiteltyjä ruokia. Olisi toki kiva syödä viikottain kakkuja ja muita leivonnaisia, jaksaa nähdä päivittäin vaivaa hienon aterian valmistamiseksi, syödä aina viimeisen päälle kauniiksi aseteltu ruoka-annos ja herkutella usein ravintolassa. Näitä edellä luettelemiani asioita toki tapahtuu mukavan paljon, mutta näkisittepä miten epämääräisiä mössöjä vedän välillä naamariini lounastauolla, ja tietäisittepä kuinka monena iltana viikossa väsään nopeasti jonkun hätäisen leivän, puuron tai munakkaan. Elämäni ei todellakaan ole yhtä herkkuruokien juhlaa.

Olen tainnut ennenkin kirjoitella tänne hieman siitä, kuinka laskeskelen kaloreita ja tarkkailen proteiinien, kuitujen, rasvan ja hiilareiden määrää. En ole turhan nipo näissä asioissa ja pidän usein herkutteluiltoja tai -päiviä, mutta perusarkeeni kuuluu ainakin jonkinasteinen ravinnon tarkkailu. Kuten niin moni muukin nainen, haluan pitää vatsamakkarani edes jotenkin kurissa ja ruokabloggaus jos mikä saattaa lihottaa jos ei pidä kohtuutta mielessä. Hyvälaatuinen ravinto on minulle tärkeää myös siksi, että jaksan urheilla ja pysyn muutenkin virkeänä.

Loppukesän ja syksyn aikana olen muuttanut treenaamistani lihaskuntopainotteisemmaksi ja treenikertoja on ollut hieman normaalia enemmän, sillä lihastreenin lisäksi haluan kipittää lenkkipoluilla ja sitten on vielä ratsastus, joka on urheilulajeistani ehdoton ykkönen. Muuttuneen treeniohjelman (tai no mulla mitään tarkkaa ohjelmaa ole..) takia olen muuttanut hieman myös ruokavaliotani. Olen lisännyt proteiinimäärää aika reippaasti ja siinä samalla myös kalorimäärä on kasvanut useammalla sadalla kalorilla päivässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hiilareita en ole nyt vältellyt, vaan olen halunnut kokeilla miltä normaali hiilareiden syönti tuntuu kropassani. Treeni ainakin kulkee paremmin, mutta se voi olla myös suuremman kalorimäärän ansiota. Rasvoja olen tarkkaillut hieman enemmän kuin normaalisti nyt kun hiilarit saavat elää omaa elämäänsä. Tämäkin ruokavalio tuntuu sopivan minulle hyvin, mutta kieltämättä tehokkain keino saavuttaa kevyt olo nopeasti on edelleen hiilareiden jättäminen minimiin.

Noniin, tämän törkeän mielenkiintoisen ihan liian pitkän yhden naisen ruokavalion kuvauksen jälkeen mentäisiinkö vihdoin asiaan? Tarkoitukseni oli nimittäin kurkistaa miltä lemppareimmat välipalani näyttävät tällä hetkellä. Koska hamuan sitä proteiinia, pyrin saamaan välipalojen avulla mahdollisimman paljon tuota lihasmassan kasvattajaa. Minun mielestäni parhaat proteiiniherkut ovat ehdottomasti proteiiniletut sekä pitkästä aikaa myös rahka, kunhan sitä maustaa tarpeeksi monipuolisesti. Vedin noin vuosi sitten rahkaöverit syömällä lähes päivittäin Ehrmannia säilykehedelmillä ja örh, rahka ja ananas ei vieläkään houkuttele entiseen tapaan.

Tässä olisi siis hieman vinkkiä ja inspiraatiota sekä proteiinilettujen että rahkan (se Ehrmann on edelleen suosikkini) maustamiseen. Pahoittelen huonoja kuvia, nälkäisenä ei aina tee mieli kaivaa järkkäriä esiin ja räpsiä satamiljoonaa kuvaa, vaan pari pokkariräpsäisyä riittää ja sitten syödään.

Vaikka rahka ja hedelmät muistuttaa vieläkin hieman liikaa vuoden takaisista rahkaövereistäni, maistuvat hedelmät namilta proteiiniletun kanssa. Mango-, ananas- ja papaijapalat ovat peräisin keltaisesta smoothiemix-pakasteesta (se sininen pussikin on muuten tosi hyvää!) ja niiden kaveriksi sopii kivasti kookoshiutaleet. Ihan kuin olisi tropiikissa palmupuun alla. Tämän proteiiniletun teen mieluusti banaanin makuisesta proteiinijauhosta ja paistan kookosöljyssä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aah, perinteinen mansikkalettu! Proteiiniletun päällä on pakastemansikoita, sillä niistä sulamisen aikana irtoava neste muodostaa kivan kastikkeen letulle. Mukaan vielä turaus hunajaa niin tämä käy ihan jälkkäristä. Lettuun voi käyttää banaaniproteiinijauhon sijaan mansikan makuista tai maustamatonta jauhoa.

Kuten tavallisten lettujen, myös proteiinilettujen hyvä ystävä on hillo. Pieni määrä marja- tai hedelmähilloa ei tuhoa linjojasi, joten hyödynnäpä ihmeessä hillon jämät proteiinivälipalaasi. Mansikkahillo on klassikko, mutta mikä tahansa muukin hillo maistuu hyvältä. Olen kokeillut ainakin mangohilloa, viikunahilloa, kuningatarhilloa ja aprikoosihilloa Lakkahillo ja vadelmahillo odottelevat vielä vuoroaan.

Tämä on ehkäpä lempparini. Banaanijauhoista tehty proteiinilettu, pakastemustikoita, hunajaa ja kookoshiutaleita. Parasta.

Jos haluat oikein herkutella, niin mikään ei estä sipaisemasta proteiiniletun päälle hieman nutellaa tai maapähkinävoita. Kaveriksi banaania ja miksei välillä voisi laittaa jäätelöä tai kermavaahtoakin. Ei se ole niin vakavaa. Lettu on kuitenkin itsessään terveellisyyden perikuva, joten pieni jäätelöpallo ei maata kaada.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tai mikset kokeilisi Elviksen leivän innoittamaa lettua ja kippaisi letun päälle maapähkinävoita, banaania ja pekonia. Kuulostaa hullulta, mutta toimii varmasti! Superfoodien ystävä jemmaa lettutaikinaan vaikkapa macaa ja lucumaa tai kaakaonibsejä. Letun päälle voi ripotella ainakin gojimarjoja.

Lettuilottelujen jälkeen siirrytään rahkaan. Olen vetänyt aiemmin mainitsemani rahkan ja hedelmäsäilykkeiden lisäksi aivan liikaa rahkaa ja Fun Lightia. Yhdistelmät toimivat varmasti edelleen, mutta minä en himoitse näitä yhdistelmiä ihan vielä. Överit on aina överit, ja siitä toipuminen kestää. Rahka ja ananas on kuitenkin klassikko, oma suosikkini oli päärynäsäilyke ja rahka. Muista kipata myös hedelmäsäilykkeen neste rahkan sekaan.

Tätä yhdistelmää olen syönyt viime aikoina paljon. Rahkaa maustettuna pakastemustikoilla ja/tai -mansikoilla, hunajaa ja kookoshiutaleita. Toimii. Ja taas kannattaa muistaa sekoittaa pakastemarjoista irtoava neste mukaan, sillä se on hyvää.

Tämä on kuitenkin ehkä lempparini tällä hetkellä. Superpaljon proteiinia sisältävässä annoksessa on rahkan lisäksi banaanin makuista proteiinijauhoa, pähkinöitä ja hunajaa. Niiiin herkullista! Parempaa kuin moni jälkkäri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Pakastemarjojen kaveriksi rahkaan voi tunkea myös rusinoita, hunajaa ja kaakaonibsejä. Myös hillot toimivat rahkankin kanssa hyvin.


Ja ah, entäs sitten tämä ihana mustikkaista rahkarusinapullaa muistuttava annos! Pakastemustikat, rusinat, kaneli ja kardemumma maistuvat niin suloiselta suussa, että tuntuu melkein kuin olisi lapsuudessa taas.

Myös rahkamössöön on helppo piilottaa superfoodeja ja olenpa nähnyt rahkaan sekoitettavan myös raejuustoa. Siinä on proteiinimäärä jo aika kohdillaan. Ja kuten proteiinilettujenkin kaveriksi, myös rahkaan voi tyrkätä välillä makeampia lisukkeita. Kermavaahtoa, nutellaa, maapähkinävoita ja juhlapäivänä lakritsi-, suklaa-, tai kinuskikastiketta. Nam. Kuituja kaipaava kippaa rahka-annokseensa leseitä, mysliä ja siemeniä.

Mikä on sinun suosikki välipalasi ja olisiko sinulla jakaa lisää ideoita proteiinilettujen tai välipalarahkan maustamiseksi?

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Heidi E. maanantai, 7 lokakuun, 2013 at 08:54

  Tämä sivu menee kyllä nyt kuntokuurilaisen kirjanmerkkeihin heti. Ja banaaniprotskujauhe ostoslistalle 😀

  • Reply Martina maanantai, 7 lokakuun, 2013 at 09:58

   Banaaniprotskujauhe on ihan parasta. Me ostetaan aina iso säkki eikä koskaan kyllästytä sen makuun. Tsemppiä kuntokuuriin ja isot onnittelut uudelle blogille! Oon monta kertaa miettinyt että sun pitäis kyllä perustaa blogi, ja tadaa, nyt se on perustettu! Mahtavaa, täällä on heti yksi vakkarilukija. 🙂

 • Reply Aili Inkeli maanantai, 7 lokakuun, 2013 at 23:00

  Tuota noin… voisinkohan esittää vähän tyhmän kysymyksen.. no, ethän sinä kieltääkään voi, joten: miksi ihmeessä syöt säilykehedelmiä?? Tuoreet tuontihedelmät ovat tietysti kalliimpia, mutta silti. Marjat toivottavasti ovat kotimaisia äidin tai anopin pakastimesta tai jopa itse poimittuja. Sanoo hän, jota ei saa marjametsään kirveelläkään.. :p
  Ihan vain uteliaisuuttani kysyn, kun en tiedä koko proteiiniasiasta lähestulkoon yhtään mitään.

  • Reply Martina tiistai, 8 lokakuun, 2013 at 09:28

   Kysymyksiä saa aina esittää ja tyhmiä sellaisia ei ole olemassakaan. Säilykehedelmiä olen syönyt ihan puhtaasti niiden helppouden takia ja valitettavasti postauksessa esiintyvät marjat ovat kaupan pakastealtaasta. Itsepoimitut olisivat tuhat kertaa parempia, mutta kun niitä ei ole, käytän kaupan pakastemarjoja. Ja sama homma hedelmissä: Tuoreet olisivat kaikella tavalla parempia, mutta aina ei jaksa pestä, kuoria, pilkkoa ja säätää, vaan etenkin töissä on helpompi ottaa hedelmät suoraan purkista. Parempi sekin on kuin se ettei söisi minkäänlaisia hedelmiä. 🙂

  Leave a Reply