Kasvisruoat,  Keitot,  Reseptit

Vichyssoise eli ranskalainen peruna-purjokeitto

Nyt ollaan taas äärimmäisen yksinkertaisten asioiden äärellä, vaikka otsikon sanan ääntäminen ei siltä tunnukaan. Ollaan myös isojen oivallusten ääressä, sillä tämä ranskalainen purjo-perunakeitto on taas yksi hyvä esimerkki siitä, miten yksinkertainen on ruokamaailmassa usein parasta. Henkkakin ihmetteli soppaa lusikoidessaan, miten se voi olla niin hyvää, vaikka siinä on vain perunaa. Ja vähän jotain muutakin, mutta enimmäkseen perunaa. Niinpä, samaa mietin itsekin.

Peruna-purjokeitto eli vichyssoise

– 5 perunaa
– purjo
– 1 l kanalientä (kasvissyöjälle sallittakoon lupa käyttää kasvislientä)
– timjamia
– 2,5 dl kermaa
– ruohosipulia
– suolaa ja valkopippuria

Pilko purjon valkoinen osa ja kuullota sitä kattilan pohjalla tilkassa öljyä tai voita. Pese, kuori ja pilko perunat ja tyrkkää potut kattilaan timjamin sekä kanaliemen kera. Lisää sekaan ripaus suolaa ja valkopippuria ja jätä keitto sitten pulputtamaan kannen alle 30-45 minuutiksi.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kerma. Lämmitä soppa liedellä niin että se pulpahtaa kerran ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita. Koristele keitto pilkotulla ruohosipulilla.

Kommentit pois päältä artikkelissa Vichyssoise eli ranskalainen peruna-purjokeitto