Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viisi vuotta blogimaailmassa

Niin se aikaa vaan rientää. On kulunut jo viisi vuotta siitä, kun tämä tyttö kirjautui Bloggeriin ja kyhäsi kokoon oman ruokablogin. Sen nimeksi tuli Keltaisessa keittiössä ja se sivusto on edelleen olemassa ja voi hyvin. Jos et vielä hoksannut, niin luet sitä parhaillaan.

Tutkin joskus aikoja sitten siskon luona kissavahtina ollessani hyllystä löytynyttä sisustuskirjaa, jossa kerrottiin väreistä. Ajattelin tuolloin, että keltainen olisi kiva väri keittiöön. Se piristäisi mukavasti aamukahvia tai -teetä silmät sikkarallaan keittämään saapuvaa unista asukasta, ja muistuttaisi auringosta silloinkin kun on pimeää. Tuolloin mieleen jäi kytemään ajatus keltaisesta keittiöstä, vaikkei oman kodin ja keittiön sisustaminen ollut vielä pitkään aikaan ajankohtaista.

Vuosien kuluessa sain huomata, että ajatus keltaisia sävyjä sisältävästä keittiöstä ei poistunut mielestä, ja niin aloin pikkuhiljaa kerätä keltaista keittiötavaraa aina kun kiva tuote osui silmiini. Vuonna 2008 ostin ensimmäisen oman asuntoni ja kannoin muuton yhteydessä jo melko isoksi kertyneen keltaisen keittiötavara-arsenaalini sinne. Rakastin keltaista keittiötäni ja tein siellä harva se ilta ruokakokeiluja.

Asuttuani pari kuukautta omillani, päätin ikuistaa keltaisen keittiöni tarinan ja siitä se ajatus sitten lähti. Perustin blogin, jossa on keltainen taustaväri ja annoin sille nimeksi Keltaisessa keittiössä. Tuosta päivästä on nyt kulunut tasan viisi vuotta.

Kerroin hyvin varovasti blogistani tutuille. Ihan ensimmäiseksi mainitsin Keltaisen keittiön olemassaolosta eräälle miehelle, jonka kanssa olin kirjoitellut netissä. Kun mies ei tyrmännyt kirjoituksiani vaan piti niitä hauskoina, uskalsin kertoa blogista pikkuhiljaa myös kavereille ja perheelle. Hauskaa on, että tuo mies jolle paljastin salaisuuteni ensimmäisenä, on sama mies, joka tekee nykyään kanssani Keltaisessa keittiössä -blogia. Puhumme nyt siis tietenkin Henkasta, jota en ollut vielä viisi vuotta sitten tavannut kertaakaan livenä, vaan olimme vain kirjoitelleet netin välityksellä. Ensitreffit olivat kuitenkin tulossa ja siitä sekin juttu sitten lähti käyntiin. Mutta se on jo ihan oma tarinansa.

Ajan myötä moni asia blogissa on muuttunut, mutta paljon on pysynyt myös samana. Taustaväri on ja pysyy keltaisena, enkä usko että blogin nimikään tulee muuttumaan, vaikka keittiömme ei enää kovin keltainen olekaan. Tekstiä tulee olemaan jatkossakin paljon ja tärkein aihe on yhä edelleen ruoka, mutta myös muu elämä saa näkyä blogissa. Olen kirjoittanut blogia alusta alkaen omalla etunimelläni, mutta naamani näytin täällä vasta parin vuoden kuluttua blogin perustamisesta.

Suurimmat vuosien aikana koetut muutokset koskevatkin blogin sijaan blogimaailmaa. Ennen kirjoitettiin omaksi iloksi hätäisesti kyhätyllä blogialustalla vähän miten sattuu. Kuvat olivat pieniä ja huonoja ja olemassa olevat ruokablogit pystyi melkein luettelemaan ulkoa. Ajan myötä uusia blogeja on syntynyt mielettömät määrät, niihin panostetaan enemmän ja ruokabloggaajista on tullut tärkeitä vaikuttajia.

Blogit ovat kaupallistuneet kun yritykset ovat ymmärtäneet niiden arvon markkinointikanavana. Blogi tarjoaa yrityksille arvokasta näkyvyyttä samalla kun blogin lukijat voivat luottaa siihen, että bloggaaja kertoo rehellisen mielipiteensä eikä kehu tuotetta, josta ei oikeasti pidä. Tai näin ainakin pitäisi olla.

Jaksan hämmästyä yhä edelleen sitä, miten isoksi koko ruokablogimaailma ja sen merkitys on kasvanut. Minä ja muut ruokabloggaajat emme ole enää merkityksettömiä päiväkirjankirjoittajia, vaan osa on tehnyt bloggaamisesta jopa leipätyönsä. Minäkin saan toisinaan pienen palkkion blogikirjoitusten tekemisestä. Siitä samasta työstä, jota olen tehnyt omasta tahdostani vuosia ilman korvausta. Käsittämätöntä, joku maksaa minulle siitä, että teen sitä mitä rakastan. Voisiko parempaa olla! Olen päässyt osalliseksi mielettömiin yhteistyökuvioihin, tavannut paljon upeita ihmisiä ja saanut kiitosta tekemästäni työstä.

Nyt blogin 5-vuotispäivänä katson hetken taakseni ja suuntaan sitten katseeni taas eteenpäin, vaikka blogimaailman tulevaisuutta onkin kovin vaikea ennustaa. Jos viimeiset viisi vuotta ovat olleet yhtä myllerrystä, mitä ehtiikään tapahtua seuraavien viiden vuoden kuluessa?

Menneisyydestä muistan tänään erityisen hyvin sen kuinka äidinkielenopettajani sanoi pienelle lukiolaistytölle arvosteltuaan luovan kirjoittamisen kurssin kansiot, että: ”Martina, susta voi tulla ihan mitä tahansa”. No, en tehnyt kannustavista sanoista huolimatta kirjoittamisesta ammattiani, vaan lähdin lukemaan yleispätevämpää liiketalouden alaa. Yhdistin kuitenkin palavan haluni kirjoittaa loppumattomaan mielenkiintooni ruokaa kohtaan ja niin minusta tuli ruokabloggaaja. Ja tänään, elokuun 27. päivä vuonna 2013, blogini on saavuttanut kunnioitettavan 5-vuoden iän. Onnea synttärisankarille!

Previous Post Next Post

32 Comments

 • Reply Nipsu tiistai, 27 elokuun, 2013 at 08:31

  Onnea 🙂

  • Reply Martina tiistai, 27 elokuun, 2013 at 08:42

   Kiitos Nipsu! 🙂

 • Reply tatjaana tiistai, 27 elokuun, 2013 at 10:14

  Onnittelut! Blogiasi on mukava lukea.

  • Reply Martina tiistai, 27 elokuun, 2013 at 10:50

   Kiitos! 🙂

 • Reply Kotihippi ja Leipuri / Inari tiistai, 27 elokuun, 2013 at 12:43

  Onnea viisi vuotiaalle!

  • Reply Martina tiistai, 27 elokuun, 2013 at 13:27

   Kiitos! 🙂

 • Reply lena tiistai, 27 elokuun, 2013 at 12:55

  Onnea viidesta vuodesta, loysin taman blogin vasta hiljattain ja jain koukkuun. 🙂

  • Reply Martina tiistai, 27 elokuun, 2013 at 13:27

   Kiitos! Kivaa ja hämmentävääkin kuulla että höpinäni ovat onnistuneet koukuttamaan jonkun. 🙂

 • Reply Taina tiistai, 27 elokuun, 2013 at 13:00

  Onnea! Koukussa minäkin 🙂

  • Reply Martina tiistai, 27 elokuun, 2013 at 13:27

   Kiitoksia Taina! 🙂

 • Reply Tuplaespresso tiistai, 27 elokuun, 2013 at 13:10

  Onnea viisivuotiaalle 🙂

  • Reply Martina tiistai, 27 elokuun, 2013 at 13:28

   Keltainen keittiö kiittää! 🙂

 • Reply maelle tiistai, 27 elokuun, 2013 at 14:22

  Onnea viisivuotiaalle! Luen aina blogia mielenkiinnolla, niin ruoka-postauksia kuin muutakin ja varsinkin Helsinki jutut ovat aivan huippuja 😀

  • Reply Martina tiistai, 27 elokuun, 2013 at 14:30

   Kiitos! Kiva kuulla että muutkin kuin ruokajutut kiinnostavat. Välillä tulee nimittäin mieleen, saako ruokabloggaaja kirjoittaa muustakin kuin ruoasta. Sitten muistan, että saan tehdä blogissani mitä haluan, ja julkaisen taas jonkun ihan höpönlöpöjutun. 🙂

 • Reply Mari tiistai, 27 elokuun, 2013 at 15:27

  Onnea Keltaiseen keittiöön ja onnea ihanalle Martinalle!

  • Reply Martina keskiviikko, 28 elokuun, 2013 at 07:14

   Kiitos ihana Mari! 🙂

 • Reply Aili Inkeli tiistai, 27 elokuun, 2013 at 19:26

  Onnea menneelle kuin myös tulevalle viidelle vuodelle! Jutut sen kuin paranevat iän myötä 😉

  • Reply Martina keskiviikko, 28 elokuun, 2013 at 07:16

   Kiitoksia kovasti! 🙂

 • Reply alex tiistai, 27 elokuun, 2013 at 19:52

  Onnea viisvuotiaan kerittiön Martinalle & Henkalle! Vaikka ruoka aiheena oli ehkä itsellä se ensimmäinen syy tutustua teidän keittiöön juuri aiheiden monipuolisuus laidasta laitaa on ihan huippua. Ja kieltämättä matka-aiheisetkin postaukset kiinnostavat erityisesti… 😉
  Oli muuten hauskaa, että raotit tässä hieman blogin alkuvaiheen taustaa.

  • Reply Martina keskiviikko, 28 elokuun, 2013 at 07:19

   Kiitos Alex! Kiva kuulla että muutkin kuin ruokajutut kiinnostavat sinuakin. Matkajuttuja on tulossa nyt syksyn aikana lisää ainakin Amsterdamista. Henkalla on takataskussa juttuja myös muun muassa Las Vegasista ja Riikasta, mutta niiden julkaisupäivä koittaa vasta joskus sitten kun talo on valmis. Eli varmaan aika pitkän ajan kuluttua. 🙂

 • Reply kaisu tiistai, 27 elokuun, 2013 at 21:36

  Onnittelut!
  Yksi parhaimmista blogeista. 🙂 Mukava nimenomaan kun on muutakin kuin ruokapostauksia.
  t. kaisu

  • Reply Martina keskiviikko, 28 elokuun, 2013 at 07:20

   Kiitos Kaisu! Ette arvaakaan miten hyvä mieli minulle tuli kun luin näitä kommentteja. 🙂

 • Reply Nenna tiistai, 27 elokuun, 2013 at 22:36

  Paljon onnea viisivuotiaalle! 🙂
  Enpä juuri useinkaan kommentoi, mutta käyn täällä monen monta kertaa viikossa. Ja syystä. 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 28 elokuun, 2013 at 07:20

   Keltainen keittiö kiittää ja kumartaa! 🙂

 • Reply Taitsi tiistai, 27 elokuun, 2013 at 23:05

  Olipa mukava lukea tunnelmia pitkän blogitaipaleesi alkuaskelilta! Isot onnittelut ja cin cin merkkipäivän kunniaksi!

  • Reply Martina keskiviikko, 28 elokuun, 2013 at 07:22

   Cin cin! Kävin merkkipäivän kunniaksi kampaajalla vetämässä pään melkein blondiksi (vaaleat hiukset kuvastavat paremmin älykkyyttäni 😉 ), mutta kieltämättä lasi spumanteakin olisi ollut paikallaan. 🙂

 • Reply maria keskiviikko, 28 elokuun, 2013 at 15:04

  Myöhästyneet onnittelut lempiblogilleni 🙂 Harvoin tulee kommentoitua mutta sitäkin useammin luettua!

  Siun tyyli kirjoittaa kolahtaa niin hyvin yksiin miun mielenlaadun kanssa, jotta luen mielelläni mitä tahansa kirjoittamaasi (ei siis pelkästään ruokajuttuja)
  Jatkoa odotellessa 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 28 elokuun, 2013 at 15:35

   Kiitos ihanista sanoista maria! Kirjoitinkin jo blogin Facebook-sivuille, että olin eilen ihan tippa linssissä kun luin onnitteluviestejä, ja sama meno jatkuu näköjään tänäänkin. Voi että. 🙂

 • Reply Piupau perjantai, 30 elokuun, 2013 at 04:34

  Onneks olkoon blogille! Aika monta vuotta on tullut luettua 🙂
  Hauska sattuma, että samana päivänä kun tän postauksen julkasit, niin mä sain tietää että alotan kokin opinnot! Kaikilla jotain juhlittavaa, hurraa! 🙂

  • Reply Martina perjantai, 30 elokuun, 2013 at 07:10

   Kiitos ja onneksi olkoon tulevalle kokille! Tiistai on siis ollut todellinen juhlapäivä! 🙂

 • Reply Polkkapossu perjantai, 6 syyskuun, 2013 at 08:52

  Aina myöhässä kuten tavallista, onnea silti. Seurailen kyllä kirjoituksiasi täältä takavasemmalta, vaikka olenkin kaikessa ujoudessani arka kommentoimaan 🙂

  • Reply Martina perjantai, 6 syyskuun, 2013 at 11:54

   Jee, Polkkapossu! Muistan vielä hyvin kun tein blogin alkuaikoina suklaista juustokakkua sun blogista löytyneellä reseptillä. Se on edelleen yksi maailmankaikkeuden parhaista kakuista. Murskasin siihen tulevat keksit kukikkaalla vasaralla kun äskettäin omilleen muuttaneella tytöllä ei ollut muutakaan kyseiseen tehtävään sopivaa välineistöä. 🙂

  Leave a Reply