Makeat herkut,  Reseptit

Tarte tatin

Maistuisiko perinteinen ranskalainen omenapiirakka? Tarte tatin on ollut To do -listallani ikuisuuden ja nyt vihdoin sain aikaiseksi pyöräyttää piiraasta miniversion, josta riitti juuri sopivasti kahdelle. (Tai siis olisi riittänyt, jos eräs vatsapöpö ei olisi pilannut kaikkea…mutta ei siitä kuitenkaan sen enempää.) Jos haluat tehdä isomman piiraan niin tuplaa tai jopa triplaa tämän reseptin määrät.

Tarte Tatin

Pohja:

– 50 g voita
– 0,5 dl tomusokeria
– 1,5 dl vehnäjauhoja
– 1 kananmuna

Täyte:

– 2 omenaa
– 1 dl sokeria
– 50 g voita

Tee ensin taikina. Nypi voi tomusokerin ja vehnäjauhojen joukkoon. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin.

Kuori ja pilko omenat. Sulata voi uunin kestävässä pannussa (minä käytin minipiiraaseeni valurautaista blinipannua) ja sirota sokeri tasaiseksi kerroksi sulaneen voin päälle. Asettele omenalohkot voi-sokeriseoksen päälle ja anna kiehua miedohkolla lämmöllä niin kauan, että seos ruskettuu karamellimaiseksi. Älä kääntele omenoita vaan anna homman hengailla liedellä ihan rauhassa.

Kauli sitten taikina ja levitä se pannuun omena-voi-sokeriseoksen päälle kanneksi. Tyrkkää pannu 200-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi tai kunnes taikina on ruskettunut sopivasti. Anna piiraan jäähtyä hieman ja kippaa se sitten ympäri tarjoiluastialle. Nauti vaniljakastikkeen, kermavaahdon ja/tai jäätelön kera.

Kommentit pois päältä artikkelissa Tarte tatin