Suomen suurin matkablogiyhteisö

Crema catalana

Kuva on räpsäisty kiireessä ennen pinnan ruskistamista, joten ei tuijoteta rumaa kuvaa sen enempää vaan katsotaan ihanan appelsiinin makuisen espanjalaisen paahtovanukkaan reseptiä aivan tuota pikaa. Nappasin reseptin legendaarisesta Pastanjauhantaa-blogista, joka taisi olla ensimmäinen ruokablogi, jota tämä tyttö luki jo silloin joskus kaaauan aikaa sitten ennen kuin Keltainen keittiökään oli nähnyt päivänvalon.

Pastanjauhajia onkin omalta osaltaan kiittäminen siitä, että Keltaisesa keittiössä -blogi on nykyään olemassa, joten kiitetään ja kumarretaan syvään heidän suuntaansa ja tehdään sitten sitä crema catalanaa. Vanukasta tehdessä olisi kiva jos olisi sellainen tohotin, jolla saa poltettua sokerisen pinnan rapsakaksi, mutta homma onnistuu kyllä uunissakin, jos sinultakaan ei löydy kyseistä tulivehjettä.

Crema Catalana

– 4 dl kermaa
– vaniljatanko
– appelsiinimehua
– 1 dl maitoa
– 5 keltuaista
– 3 rkl sokeria

Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisältä siemenet kattilaan. Tyrkkää myös tanko kattilan pohjalle ja kaada päälle kerma ja appelsiinimehu. Kiehauta seos.

Sekoita keltuaiset, desi maitoa ja sokeri keskenään ja vatkaa sen verran, että homma menee kunnolla sekaisin. Lisää kiehahtanut kerma-appelsiinimehuseos keltuaismössön joukkoon koko ajan sekoitellen.

Nappaa vaniljatanko pois kulhosta ja jaa seos uuninkestäviin astioihin. Laita kulhot 90-asteiseen uuniin jähmettymään. Tähän menee noin puoli tuntia.

Jäähdytä hyytyneet vanukkaat kunnolla ennen kuin paahdat niiden pinnan. Ripottele vanukkaan pinnalle tavallista sokeria tai fariinisokeria ja paahda tohottimella ruskeaksi ja rapsakaksi. Paahtaminen onnistuu myös kuumassa uunissa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anna sunnuntai, 14 heinäkuun, 2013 at 10:20

  Mmmm miun suosikkijälkkäri! 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 14 heinäkuun, 2013 at 11:02

   En ihmettele yhtään miksi. 🙂

 • Reply "kokkikuutonen" sunnuntai, 14 heinäkuun, 2013 at 17:34

  Olen pahoillani, mutta crema catalanaa EI paisteta uunissa. Kaikki espanjalaiset sukulaiseni, varsinkin ravintolakokkisetäni ja vaimonsa, ravintolakokki hänkin, pyörtyvät kauhusta aina kun joku ei-espanjalainen kertoo reseptissään väärän tavan tehdä espanjalaista ruokaa. Vähän sama jos joku ei-suomalainen blogissaan kertoisi miten aidot suomalaiset karjalanpiirakat tehdään kauraryyneistä ja laitetaan keskelle puolukkapuuroa.

  Crema catalana valmistetaan kattilassa, siinä on saostajana keltuaisia ja maissijauhoja ja kun seos on keitetty sopivan paksuiseksi, se otetaan liedeltä, kaadetaan annosvuokiin ja laitetaan kylmään jähmettymään. Suurin osa nesteestäkin on maitoa ja appelsiinin maku tulee raastetusta appelsiininkuoresta. Tästä ruokalajista kannattaa lukea espanjalaisia reseptejä. Niissä useimmissa resepti on kirjoitettu oikein, siten kuin tämä ruokalaji on tehty Espanjassa aina.

  • Reply Martina maanantai, 15 heinäkuun, 2013 at 07:37

   Kiitos korjauksesta. Ei kerrota espanjalaisille sukulaisillesi, että tässä reseptissä crema catalana paistettiin uunissa, etteivät raukat pyörry turhaan. 🙂 Täytyy kokeilla tuota sinun kuvailemaasi versiotakin joskus.

  Leave a Reply