Suomen suurin matkablogiyhteisö

Henkan ensimmäinen jälkiruoka

Kokkaillessamme kumpikin omaa jälkiruokaamme huhtikuisiin kesän grillikauden avajaisiin, totesi Henkka yhtäkkiä, että tämä taitaa olla hänen ensimmäinen omatekemä jälkiruokansa. Henkalla on perinteisesti ollut keltaisessa keittiössä miehinen pihvinpaistajan rooli, minkä lisäksi olemme kyllä väsänneet yhtä jos toistakin ruokalajia yhdessä, mutta jälkiruokaa herra ei ole tehnyt koskaan ihan itse. Kerta se on ensimmäinenkin, ja se koitti nyt kun Henkan käsissä syntyi maukasta Baileysilla maustettua panna cottaa.

Resepti löytyi ”Blogeista pöllittyä” -muistiinpanoistani, joihin olen kerännyt linkkejä ruokablogeista löytämiini kokeilemisen arvoisiin resepteihin. Linkkejä on kertynyt aika valtavat määrät ja lukiessani niitä ääneen Henkalle, päästi herra Baileys-jälkkärin kohdalla älähdyksen sen merkiksi, että nyt taisi löytyä resepti herran ensimmäistä jälkiruokakokkailua varten.

Vastailin cookie popsien pyörittelyn ohessa muutamaan herran mieltä askarruttaneeseen kysymykseen (kuten onhan tesked teelusikka), mutta muuten insinöörini väsäsi panna cottan ihan itse alusta alkaen, ja epäilijöille tiedoksi, että siitä tuli tosi hyvää! Kirpeä puolukkakuorrute tasapainotti tosi kivasti makeaa panna cottaa ja lopputulos oli niin maukas, että lusikoin oman annokseni kokonaan, vaikka uhosinkin jaksavani vain puolet, sillä maha oli tässä kohtaa jo todella täynnä herkkuja. Jos et pidä puolukasta, voi kuorrutteen tehdä myös vaikkapa vadelmasta tai karpalosta. Alkuperäinen resepti löytyi Sitruunaruoho-blogista ja se kuuluu näin:

4 annosta (me teimme isolle syöjämäärälle tuplasatsin)

– 2 tl liivatejauhetta
– puolikas vaniljatanko
– 5 dl kuohukermaa
– 1 dl sokeria
– 1-2 dl Baileys-likööriä

Puolukkakastike:
– 1 tl liivatejauhetta
– 4 dl pakastepuolukoita
– 1 dl vettä
– 0,5 dl sokeria

Laita liivatejauhe paketin ohjeen mukaan likoamaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisältä löytyvät siemenet veitsellä kattilaan. Tyrkkää myös tanko kattilaan ja lorauta perään kerma ja sokeri. Jos teet alkoholittoman version kuten me teimme, lisää myös Baileys tässä vaiheessa. Kiehauta ja lisää sitten liivate. Jos teet alkoholillisen version, on liköörin lisäämisen vuoro vasta nyt kiehauttamisen jälkeen.

Kaada seos tarjoiluastioihin (meillä oli kuljetusystävällisesti kertismukeja) ja hylkää panna cottat sitten jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.

Tee sitten vielä puolukkakastike. Kippaa puolukat, sokeri ja vesi kattilaan ja laita liivatejauho likoamaan. Lämmitä kattilassa oleva seos, soseuta se sauvasekoittimella ja paseeraa halutessasi siivilän läpi. Sulata liivatteet puolukkaseokseen, anna jäähtyä hetken ja kaada sitten lusikan kautta panna cottan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa parisen tuntia.

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply anttit keskiviikko, 12 kesäkuun, 2013 at 15:57

    Nämä herkkupalat muistuvat kyllä elävästi mieleen Cookie popsien rinnalla tuolta kyseiseltä illalta. Ei voi muuta sanoa ku nam! Ite diggailen kovasti happaman perään, joten toi puolukkakastike oli aivan loistava juttu. Ja tulkoon sanotuksi, että Henkkakin on loistava heppu ja mitä parahin grillin apukokki. Itse asiassa ajatukset hapuilevatkin jo kovasti siihen, että mitähän te ensi kerralla oikein mahdatte keksiä? Pakkohan tässä on järkätä uudet grillajaiset mitä pikimmiten. 🙂

    • Reply Martina torstai, 13 kesäkuun, 2013 at 07:28

      Me meinattiin ensin vaihtaa puolukat vadelmaan, mutta onneksi ei tehty niin, sillä puolukka toimi tosi kivasti makean panna cotan kanssa. Kyllä Henkka teki meille hyvän jälkkärin ja toimi hyvänä Jallu-pullon pitelijänä apukokkina. 🙂 Pidetään uudet grillajaiset pian! Mulla on jo muutama jälkkäri-idea takataskussa ja jotain uutta grilliherkkuakin olisi kiva testata. Niistä majoneeseista voisi ainakin kehitellä jotain kivaa lisuketta.

    Leave a Reply