Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä suolaista juhlapöytään?

Kevät ja kesä on juhlien aikaa. Uudet ylioppilaat painavat valkolakit päähänsä, moni nuori pääsee ripille, on häitä, syntymäpäiviä, juhannus, puutarhajuhlia, tupaantuliaisia ja vaikka mitä kivaa juhlan aihetta. On myös monta juhlia järjestävää isäntää ja emäntää, jotka yrittävät kuumeisesti keksiä juhlapöytään tarjottavaa, jonka pitäisi olla samaan aikaan sekä hyvää, helppoa, kaunista, nopea tehdä, ei liian kallista, helppo tehdä isommallekin juhlaväelle ja samaan aikaan pitäisi osata ottaa huomioon myös kaikenmaailman allergiat, erikoisruokavaliot ja muut rajoitteet. Voi apua.

Tältä näytti vastavalmistunut tradenomi silloin joskus muutama vuosi sitten. Voi apua, sanon tähänkin.

En tiedä teistä muista, mutta minusta makeita tarjottavia on helpompi keksiä kuin suolaisia juhlapöydän ruokia. Kaikki kakut, leivonnaiset, muffinssit ja muut sopivat lähes poikkeuksetta sellaisenaan juhlapöytään (jos olet eri mieltä, saat inspiraatiota makeisiin tarjottaviin vaikkapa täältä ja täältä). Vaikka makeita herkkuja onkin helpompi ideoida, tuntuvat suolaiset herkut kuitenkin olevan aina juhlapöytien hitti. Siinä missä kakkuja ja muita makeita luomuksia vain vähän maistellaan, katoavat suolaiset ruoat pöydästä alta aikayksikön.

Mutta hei, ei hätä ole tämän näköinen. Tässä muutama hyväksi havaittu suolainen vinkki juhlapöytään. Juhlaemännille ja -isännille haluaisin vielä sanoa, että niin itsekkäältä kuin se saattaakin kuulostaa, on erittäin toimiva ohjenuora juhlapöydän antimien suunnitteluun usein se, että tarjoaa sitä mistä itse pitää eniten. Kohtelias juhlien järjestäjä ottaa toki huomioon vieraiden erityisruokavaliot, mutta muuten voit huoletta keskittyä lempimakuihisi, sillä ne yleensä maistuvat erinomaisesti muillekin, ja ainakin juhlapöydästä tulee näin isäntäväen näköinen.

1. Salaatit

Salaatit ovat juhlapöydän varma ja helppo valinta. Toimiva yhdistelmä on tehdä yksi kevyempi vihersalaatti sekä toinen ruokaisampi salaatti, jossa voi olla vaikkapa pastaa tai tuhti majoneesikastike. Hyviä vaihtoehtoja juhlapöytään ovat vaikkapa:

Kesäsalaatti
Kreikkalainen salaatti
Caesar-salaatti suomalaisittain
Mansikka-halloumisalaatti
Simppeli vihersalaatti
Thaimaalainen naudanlihasalaatti
Välimerellinen lohisalaatti

2. Keitot

Keittoja näkee aivan liian harvoin juhlapöydissä, vaikka iso soppasatsi on helppo ja edullinen tarjottava. Vai oletko koskaan edes ajatellut tarjoavasi keittoa juhlapöydässä? Niinpä, nyt on sinun vuorosi erottua joukosta. Valitse keitto, joka ei kärsi uudelleen lämmittämisestä ja jätä soppakattila liedelle pienelle lämmölle odottamaan ilahtunutta juhlavierasta. Kata syvät lautaset ja lusikat kattilan viereen ja jätä kansi päälle, jottei lämpö karkaa. Keittolautasia ei yleensä tarvita muuhun juhlapöytätarjoiluun, joten lusikat ja syvät lautaset joutavat hyvin keittotarjoiluun.

Minun valmistujaisjuhlissani oli tuolloin jo eronneiden vanhempieni yhteisvoimin tekemä korvasienikeitto, joka osoittautui todelliseksi juhlapöydän hitiksi. Iskä oli kerännyt korvasienet mökiltämme hyvissä ajoin ja äiti valmisti sienistä herkullista kermaista keittoa, jota moni pyysi saada lisää. Keitä omaan juhlapöytääsi maukasta keittoa vaikkapa seuraavien ohjeiden mukaan:

Indonesialainen keitto
Suppilovahverokeitto
Bataatti-savujuustokeitto

3. Karjalanpiirakat ja munavoi

Perinteinen suomalainen kaikille maistuva tarjottava on karjalanpiirakat ja munavoi. Reipas leipoo karjalanpiirakat itse, mutta myös kaupan pakastealtaasta löytyy oikein hyviä karjalanpiirakoita. Munavoin kanssa voi halutessaan kikkailla maustamalla levitettä muutamallakin eri tavalla. Oma suosikkini on tryffeliöljyllä maustettu munavoi. Muita ideoita voit katsoa seuraavan linkin takaa:


Tuunaa munavoi

4. Mozzarella, tomaatti, basilika

Etenkin Italia-fanien ehdoton pikkusuolainen on mozzarellan, tomaatin ja basilikan taivaallinen liitto. Yksinkertaisimmillaan maukas italialainen naposteltava syntyy tyrkkäämällä cocktail-tikkuun kirsikkatomaatin, pienen mozzarellapallon sekä basilikan lehden. Voit myös leipoa pizzan, johon laitat maukasta tomaattikastiketta, mozzarellaa ja lopuksi pinnalle vielä basilikan lehtiä. Pienet pizzasuupalat maistuvat nirsoillekin tapauksille.

5. Tapakset, antipastot, mezet ja muut naposteltavat

Älä unohda muitakaan antipastoja, tapaksia, mezejä eli pieniä sormin syötäviä suolapaloja. Maukkaat oliivit, bruschetat, marinoitu manchego tai chorizo-suupalat yms. katoavat tarjoilupöydästä nopeasti.

Italialaiset tomaattibruschetat
Mätisuupalat
Afrikkalaiset tapakset
Hunaja-konjakkimarinoitu manchego, rapuleivät ja chorizo-suupalat
Katkarapu-bruschetat

6. Suolaiset piirakat

Suolaiset piirakat ovat kiireisen emännän pelastus. Piirakan voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja homma sujuu todella nopeasti valmiiseen piirakkapohjaan. Kokeile vaikka näitä tai kehittele lempimauistasi oma yhdistelmä:

Suppilovahvero-pekonipiirakka
Kinkku-juustopiirakka ja parsapiirakka
Prosciutto-piirakka

7. Myös ihan tavallinen leipä taipuu moneen. Kas tässä muutama idea:

Paprika-oliivileipä
Tsatsiki-leipä
Valkosipulivoileipä

8. Ja tässä vielä muutama suolainen idea:

Sienisalaattiruisleivät ja kinkku-juustokierteet
Juustocroissantit

Eiköhän näistä löydy jotakin kivaa myös teidän juhlapöytäänne!

Katso myös Herkulliset juhlapöydän kakut – 10 suussasulavaa reseptiä!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply