Suomen suurin matkablogiyhteisö

Punaviinimuistiinpanot

Viimeksi katsottiin miltä näyttää viinialoittelija-Martinan muistiinpanot valkoviineistä ja tarkemmin ottaen eri rypälelajikkeista. Pohjustuksen Martinan viinimuistiinpanoille voit lukea ylläolevan linkin takaa. Toiston välttämiseksi en ala tässä nyt horisemaan samoja asioita uudelleen, vaan astutaan pidemmittä puheitta ensiaskel punaviinien maailmaan.

Syrah (tai Shiraz)

Aloitetaan taas lempparillani, vaikkei minulla olekaan punaviinien joukossa yhtä selvää rypälesuosikkia kuin mitä Riesling on valkoviinien puolella. Syrah on kuitenkin rypäle, jonka voi valita turvallisin mielin, sillä kaikki Syrah-kokemukseni ovat olleet positiivisia. Viini on melko täyteläinen, joten kovin kevyiden ruokien kanssa en sitä kuitenkaan tarjoilisi. Australiassa, Kaliforniassa ja Etelä-Afrikassa suosittu Syrah sopii mainiosti nautittavaksi myös sellaisenaan seurustelujuomana.

Malbec

Hedelmäinen ja aromikas Malbec sopii erityisen hyvin tuhtien ruokien, kuten tummien liharuokien, juustojen, pastojen ja grilliruokien kaveriksi. Argentiinalainen Malbec on aromikkaampaa kuin Ranskassa tuotettu Malbec.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon on yksi tunnetuimmista punaviinilajikkeista. Sitä tuotetaan ympäri maailmaa, mutta merkittävimmät maat lienevät Chile ja Ranska. Cabernet Sauvignon on voimakkaan makuinen, usein melko tanniininen ja hedelmäinen viini, joka paranee vanhetessaan. Se sopii nautittavaksi vahvan makuisten liharuokien ja mausteisten sekä kermaisten kastikkeiden kanssa.

Merlot

Merlot on Cabernet Sauvignonin lisäksi yksi tunnetuimpia punaviinilajikkeita. Näitä kahta kaverusta sekoitetaan usein myös keskenään, sillä kevyehkö Merlot pehmentää voimakkaan Cabernet Sauvignonin makua. Olen kuullut väitteen, että Merlotia kannattaa tarjota heille, jotka väittävät etteivät pidä punaviinistä. Kevyellä Merlotilla on helppo aloittaa punaviinien maistelu ja siirtyä sitten pikkuhiljaa vahvemman makuisiin punkkuihin.

Cabernet Franc

Cabernet Francia on pidetty Cabernet Sauvignonin pikkuveljenä. Cabernet Franc on isoveljeään hedelmäisempi, vähätanniinisempi ja hapokkaampi lajike.

Carmenere

Carmenere tulee Chilestä ja se sopii kaikenlaisten liharuokien kaveriksi. Etenkin pata- ja grilliruoat ottavat Carmeneren mielellään rinnalleen.

Nebbiolo

Nebbiolo on tuhti ja vahva Italian Piemontessa viihtyvä viini, jota on verrattain hankala viljellä. Jyrki Sukulan ja hänen vaimonsa Barolot ja Barbarescot tehdään Nebbiolo-rypäleestä.

Tempranillo

Tempranillo tulee Espanjasta ja se on yleensä hedelmäisen ja hennon mausteisen makuinen viini. Viinin luonne vaihtelee kuitenkin paljon sen kasvupaikan mukaan. Tempranillon pyöreä ja pehmeä maku on suomalaisten suosiossa.

Sangiovese

Aromikas ja täyteläinen Sangiovese lienee tuttu kaikille Toscanan matkailijoille. Kirsikkaisesta, terävästä ja voimakkaan makuisesta rypäleestä tehdään pääosassa kaikki Chianti-viinit.

Pinot Noir

Pinot Noirista voi löytää erilaisia vivahteita sen mukaan, missä se on kasvatettu. Yleensä se on makeampaa kuin vaikkapa Cabernet Sauvignon tai Merlot. Pinot Noirista tehdään myös shampanjaa.

Kas näin on tehty pieni pintaraapaisu valko- ja punaviinien eri rypälelajikkeihin. Katsotaan josko tässä viinitietouden lisääntyessä paneudumme blogin puolella vielä tarkemminkin näihin viiniasioihin. Kiinnostusta ainakin löytyy ja alan pikkuhiljaa ymmärtää heitä, jotka viettävät aikaa mielellään nenä viinilasissa, välillä lasissa olevaa viiniä pyöritellen ja keksien viinille sitten mitä omituisempia adjektiiveja. Myös viinimatkailu kiinnostaa ja haluankin löytää itseni vielä joskus vaikkapa joltain ihanalta italialaiselta viinitilalta maistelemassa viinejä ja tekemässä kivoja tuliaisostoksia. Jyrki Sukula, odotamme kutsuasi!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply