Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä keittiön välitilaan?

Katselin tuossa eräänä päivänä millä hakusanoilla ihmiset ovat blogiini löytäneet ja huomattuani sanat “Mitä keittiön välitilaan” sain idean. Tästähän voisi tehdä kokonaisen postauksen! Minä jos joku olen tutkinut eri vaihtoehtoja kyllästymiseen asti suunnitellessani uutta keittiötämme. Sain myös eräältä sisustussuunnittelun kurssilta eväitä välitilan suunnitteluun, joten miksipä en jakaisi kokemuksiani täällä. Joku keittiön välitilan kanssa kamppailevahan voi saada niistä ratkaisevan ahaa-elämyksen.

Kuva: easyliving.co.uk

Perinteisin välitilan materiaali taitaa yhä olla erilaiset laatoitukset. Tavallinen valkoinen laatta on siitä hyvä, että se sopii kaiken kanssa, mutta toisaalta esimerkiksi musta laatta antaa kivaa kontrastia minkä väriseen keittiöön tahansa. Myös erilaiset harmaan ja ruskean sävyt ovat helppoja. Toisaalta jos mielessäsi on jokin kiva tehosteväri niin välitila on sopivan pieni pinta käyttää jotakin pirteää väriä. Limen tai turkoosin väriset keittiön kaapit voivat olla liikaa, mutta välitilassa sama väri ei pomppaa yhtä pahasti silmille.

Kuva: easyliving.co.uk

Jos värit eivät ole mieleesi, mutta haluat kuitenkin jotain särmää välitilan laatoitukseen, niin erilaiset ladonnat voivat olla ratkaisusi. Tiililadonta tuo kivaa hieman maalaismaista tunnelmaa keittiöön ja etenkin valkoiset tiililadotut laatat tuntuvat olevan nyt kovassa suosiossa. Tai mikset ruuduttaisi välitilaa kahdella erivärisellä laatalla. Mustavalkoinen välitila on ajaton valinta. Ethän unohda myöskään mosaiikkilaattoja, joista löytyy sekä värikirjoa että rauhallisempiakin vaihtoehtoja.

Keraaminen laatta on suhteellisen helppo pitää puhtaana ja se on siksi hyvä valinta keittiöön kuin keittiöön. Myös sauman värin kanssa kannattaa olla tarkkana. Tummempi sävy on helpompi pitää puhtaana ja se tuo myös hauskaa särmää esimerkiksi tiililadottuun valkoiseen laattaan. Keittiön kaappien tai tason kanssa sävysävyyn valittu sauma tekee kokonaisuudesta harmonisen ja on siksi turvallinen valinta.

Kuva: yhteishyva.fi

Mosaiikkilaattoja käytettäessä kannattaa muistaa, että mitä tummempi sävy saumassa on, sitä rauhallisemmalta laatoitus näyttää. Vaaleampi sauma taasen korostaa pienten laattojen värisikermää ja saa koko mosaiikin näyttämään hyvinkin paljon erilaiselta kuin tummemman sauman kanssa. Valitsitpa sitten tumman tai vaalean sävyn, niin nappaathan mosaiikkilaattojen saumavärin aina mosaiikista. Sama sävymaailma takaa viimeistellyn lopputuloksen.

Kuva: asuntomessut.fi

Jos et kuitenkaan halua perinteistä keramiikkalaattaa, niin käypä tutustumassa erilaisiin tehostepintoihin, joita laatoissa voidaan käyttää. Perinteinen kivimäinen laatta on suosittu, mutta se on hieman vaikeampi pitää puhtaana. Sama homma kannattaa muistaa myös oikean luonnonkiven kanssa, tosin se on melkoisen paljon kalliimpi vaihtoehto kuin kivimäinen laatta, eikä ainakaan meille siksi edes vaihtoehto.

Nykyään valmistetaan myös muun muassa nahkamaisia laattoja, mattaisia ja jopa samettisia laattoja ja onpa valikoimissa myös aivan puulta näyttäviä ja tuntuvia laattoja. Valittavana on myös vaikkapa kultaisia kuvioita sisältäviä tehostelaattoja ja myös sauma-aineita on saatavilla jopa glitterisinä. Vaihtoehtoja siis löytyy aivan pilvin pimein.

Helposti kyllästyvä unohtaa laatat ja maalaa välitilan mieleisellään värillä. Maalipinta on helppo uusia ja erikoisempienkin värien kokeileminen on helppoa. Päälle voi aina vetää uuden maalin jos edellinen alkaa kyllästyttää.

Kuva: ita-helsinginlasi.fi

Kuva: rakentaja.fi

Maalatun välitilan päälle voi asentaa lasin, joka on helppo pitää puhtaana ja joka suojaa alla olevaa maalipintaa. Lasin taakse voi kätkeä muutakin kuin vain maalattua seinää. Nykyään erilaisten kuviotapettien käyttäminen välitilassa on suosittua. Päällä oleva lasi suojaa muuten helposti likaantuvaa tapettia, ja lasin alla olevan tapetin voi halutessaan vaihtaa helposti uuteen.

Minäkin ihastuin lasiseen välitilaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Lasin taakse voi laittaa melkeinpä mitä vaan ja välitilan uusiminen on suhteellisen helppoa. Neuvoteltuani Henkan kanssa olimme molemmat sitä mieltä, että meidän keittiön välitilaan tulee lasi ja sen taakse jotakin jännää, joka tuo hieman särmää muuten melko neutraaliin keittiöömme.

Mitä se lasin takana oleva jännä sitten voisi olla? Vaihtoehtoja on lukuisia. Tapetin lisäksi lasin taakse voi kätkeä valokuvia, tekstitarroja, kädentaitoinen voi maalata taustan itse ja oikestaan vain mielikuvitus on rajana välitilaa suunnitellessa.

Kuva: ita-helsinginlasi.fi

Kuva: rakentaja.fi

Minä olen pyöritellyt päässäni ainakin mustavalkoisia lomakuvia esimerkiksi Italiasta, koko välitilan pituudelle ulottuvaa New Yorkin skylinea niin ikään mustavalkoisena, kauniilla fontilla kirjoitettuja italian kielisiä reseptejä tai jotakin hauskaa yksittäistä tekstiä hieman isommassa koossa. Myös vesi- ja kiviaiheiset kuvat ovat mieleeni, samoin vanhanaikaisia tekstejä tai karttoja muistuttavat pinnat sekä oksamaiset kuviot.

Emme ole ihan vielä päättäneet mitä välitilan lasin taakse tulee, mutta yksi vaihtoehto on kyllä aika vahvoilla. Näette sitten mihin päädyimme kun talo on valmis. Ja jos valintamme ei pidemmän päälle miellytäkään, se on onneksi helppo vaihtaa uuteen.

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Tekila torstai, 14 maaliskuun, 2013 at 11:24

  Mulla on keittiön välitilassa rosterilevyä. Äärimmäisen helppo pitää puhtaana ja on vielä yksi esimerkki lisää näiden sinun esimerkkien jatkeeksi!

  • Reply Martina torstai, 14 maaliskuun, 2013 at 12:40

   Kiitos lisäyksestä Tekila! Rosterilevy on todella kätevä ja aika kivan näköinenkin. 🙂

 • Reply lasi keittiön välitilaan | keittiokalusteet24.com sunnuntai, 15 marraskuun, 2015 at 03:27

  […] Mitä keittiön välitilaan? – Keltaisessa keittiössäKatselin tuossa eräänä päivänä millä hakusanoilla ihmiset ovat blogiini löytäneet ja huomattuani sanat “Mitä keittiön välitilaan” sain idean.vierailun sivusto […]

 • Leave a Reply