Kastikkeet ja dipit,  Liharuoat,  Lisukkeet,  Yleinen

Ankanrinta, appelsiinirisotto ja balsamicosiirappi

Laitanpa nyt poikkeuksellisesti jopa kolme reseptiä samaan postaukseen, sillä nämä kaverukset toimivat niin hyvin yhdessä, etten voi erottaa niitä toisistaan eri postauksiin. Olen halunnut jo pitkään valmistaa ankanrintaa ja vuodenvaihteessa kannoin kaupasta vihdoin pari pakastepötkälettä kotiin. Rakensin niiden ympärille kokonaisuuden muun muassa The Flavor Thesaurus -kirjaa apuna käyttäen ja lopputuloksesta tuli ihana yhdistelmä ankkaa, appelsiinia ja kitkerän makeaa balsamicosiirappia. Paistoin itse asiassa myös sipulia ja sieniä pannulla annoksen lisukkeeksi, mutta ilman niitäkin pärjää hyvin.

Ankanrinta

– 2 ankanrintafileetä
– Orange Pepper -mausteseosta (tai sitruunapippuria tai mustapippuria ja suolaa)

Leikkaa fileiden rasvakerrokseen ristikkäisiä viiltoja. Älä missään nimessä poista rasvaa, sillä siinä piilee koko homman juju. Ankan rintafileet laitetaan nimittäin kylmälle ja kuivalle pannulle rasvapuoli alaspäin ja vasta tämän jälkeen aletaan nostaa lämpöä. Näin rasva sulaa pikkuhiljaa pois.

Ruskista ankka molemmilta puolilta äläkä tosiaan kauhistele pannulle irtoavan rasvan määrää. Sitä kuuluukin olla paljon. Nosta rintafileet uunivuokaan (ja ota ankanrasva pannulta talteen myöhempää käyttöä varten), mausta liha Orange Pepperillä tai muilla mausteilla ja laita 200-asteiseen uuniin noin kymmeneksi minuutiksi. Anna vetäytyä uunittamisen jälkeen hetki folion sisällä.

Appelsiinirisotto

– 2 dl risottoriisiä
– 2 salottisipulia
– appelsiini
– litra kanalientä
– voita
– oliiviöljyä
– 2 dl valkoviiniä
– 2 dl parmesaaniraastetta

Kuori salottisipulit ja pilko ne pieneksi silpuksi. Kuullota sipulia ja riisiä oliiviöljyssä niin kauan, että riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Lisää sitten valkoviini ja purista appelsiinin mehu joukkoon. Raasta myös appelsiinin kuorta mukaan.

Kun viini ja appelsiinimehu on haihtunut pannulta lähes kokonaan ala lisäillä kanalientä. Lisää kauhallinen kerrallaan ja odota että edellinen satsi on imeytynyt riisiin kunnes lisäät uuden kauhallisen. Jatka tätä niin kauan kunnes riisi on sopivan al denteä. Maistamalla se selviää.

Lisää risoton joukkoon lopuksi puolet parmesaaniraastetta ja iso nokare voita. Sekoita ja tarjoile mieluiten heti. Loput parmesaanit voit viskata valmiin annoksen päälle ja mikäli haluat leikkiä Jamie Oliveria (kukapa ei haluaisi) pirskottele myös hieman oliiviöljyä päälle.

Balsamicosiirappi

– 1 dl balsamiviinietikkaa
– 1 dl sokeria

Kippaa molemmat kaverit pannulle ja keittele niin kauan että seoksesta tulee siirappimaista. Jos balsamicosiirapistasi tulee vahingossa liian jäykkää kamaa, lisää joukkoon hieman vettä ja sekoita. Balsamicosiirappia voit käyttää myös esimerkiksi salaattien maustamiseen.

Kommentit pois päältä artikkelissa Ankanrinta, appelsiinirisotto ja balsamicosiirappi