Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suklaafondant

Sulaa suklaata sisältävä suklaafondant on yksi kaikkien aikojen lempijälkiruoistani. Parasta fondant on kylmän jäätelön kera, ja mitä löysempi sisus leivonnaisessa on, sitä paremmin se maistuu Martinalle.

Olin kuullut että fondantin teko on vaikeaa, sillä oikea ajoitus on todella tärkeää sopivan sulan sisuksen aikaansaamiseksi. Tarkka minuuttimäärä riippuu uunista ja vuoasta, ja vain testaamalla selviää, mikä on sopiva paistoaika kulloinkin vallitsevissa olosuhteissa. Meilläkin meni ensimmäiset leivonnaiset hieman yli, mutta virheistä oppii, ja nyt tiedämme tarkalleen oikean minuuttimäärän meidän vuoillemme ja uunillemme.

4 kpl

– 50 g voita
– 50 g tummaa suklaata
– 1 dl sokeria
– 2 kananmunaa
– 0,5 dl vehnäjauhoja

– Kaveriksi jäätelöä ja marjoja. Esimerkiks vaikka.

Sulata voi ja suklaa varovasti vesihauteessa, mikrossa tai pienessä kattilassa pienellä lämmöllä. Vaahdota sokeri ja kananmunat ja lisää vaahtoon sitten vehnäjauhot. Kääntele voi-suklaaseos joukkoon, mutta vältä sekoittamasta liikaa enää tässä vaiheessa.

Kippaa taikina neljään uuninkestävään vuokaan. Mulla oli keraamisia muffinssivuokia, mutta oikea fondant-vuoka olisi tietysti aika kiva. Paista leivonnaisia 200-asteessa noin 10 minuuttia. Tai siis sen verran minun uunillani ja minun vuoillani tarvittiin, jotta saatiin jähmeät, mutta keskeltä vielä ihanan löysät suklaaleivokset.

Kokeilemalla selviää kuinka monta minuuttia sinun uunisi ja vuokasi vaativat, mutta 10 minuuttia on aika hyvä ohjenuora. Kiertoilmauunissa lämpötila voi olla vähän alhaisempi eli noin 185 astetta. Voit tehdä yhden testifondantin ja törkkiä sitä lusikalla kahdeksasta minuutista alkaen. Kun sisus on vielä selvästi löysää, mutta reunat jähmettyneet, ota leivos pois uunista. Muista että se kypsyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin.

Meillä ensimmäiset fondantit menivät hieman yli oltuaan 200-asteisessa uunissa 12 minuuttia. Ne näyttivät täydellisiltä juuri uunista ottamisen jälkeen, mutta koristelujen ja kuvausten jälkeen sisus oli jähmettynyt hieman liikaa. 10 minuuttia on siis meidän olosuhteissamme optimi, vaikka täytyy sanoa, ettei se liikaa jähmettynyt fondantkaan pahaa ollut. Ei tietenkään, sillä siinähän on suklaata, eikä mikään missä on suklaata ole koskaan pahaa.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply