Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ranskalainen ilta

Vietimme vuodenvaihteen hyväksi havaitulla tavalla kotisohvalla kahdestaan kynttilän valossa möllöttäen, leffoja katsellen sekä tietenkin syöden hyvin. Raketteja katselimme oman parvekkeen turvasta. Minä suunnittelin tuttuun tapaan illan menun ja päädyin lopulta toteuttamaan ranskalaisen illan. Italialainen iltakin kutkutteli mielessä, samoin aasialainen tai näitä kaikkia yhdistelevä makumatka maailman ympäri. Päätin kuitenkin lopulta, että nyt keskitytään vain ja ainoastaan ranskalaisiin herkkuihin.

Katoin pöydän mahdollisimman ranskalaistyylisesti tyylikkäitä valkoisia astioita käyttäen. Valitsin pöytään myös kolme mariskoolia Ranskan lipun värien mukaan, ja sinisessä, valkoisessa ja punaisessa mariskoolissa paloivatkin lämpökynttilät koko illan ajan. Mariskooli ei kyllä ole Ranskaa nähnytkään, mutta niiden värit sopivat teemaan hyvin.

Aloitimme herkuttelun lasillisella kuohuviiniä ja syömällä uunissa lämmitettyä camembert-juustoa. Olen tehnyt samantapaista juustoa aiemminkin, mutta tällä kertaa tuunasin sitä maustamalla juuston valkoviinillä, valkosipulilla ja timjamilla. Nam.

Juuston jälkeen nautiskelimme annokset perinteistä ranskalaista sipulikeittoa, pääruoaksi oli coq au vin eli kukkoa viinissä ja jälkkäriksi tein suklaafondantia, jonka kaveriksi päätyi vanilja-valkosuklaajäätelöä sekä mansikoita. Julkaisen kaikki nämä ranskalaiset reseptit täällä yksitellen, ja aloitetaan homma nyt heti camembert-juustosta.

– Camembert-juusto
– muutama valkosipulinkynsi
– loraus valkoviiniä
– timjamia
– mustapippuria
– leipää lisukkeeksi

Ota juuston ja sitä ympäröivän kuoren (mitä lie puuta, pahvia tai lastua se sitten onkin) välistä muovi pois ja tyrkkää juusto kuoreen odottamaan kavereitaan. Kuori valkosipulikaverit ja pilko ne hieman pienemmiksi. Pistele juustoon veitsellä koloja ja täytä kolot valkosipulinkynnenpaloilla.

Lorauta juuston päälle valkoviiniä ja asettele timjaminoksat päälle. Paista vartti 200-asteisessa uunissa ja viimeistele rouhaisemalla päälle mustapippuria. Dippaile hyvää vaaleaa leipää juustoon ja nauti mielellään saman viinin kanssa, jota lorautit juustoonkin. Homma toimii kuulemma myös punaviinillä, mutta minun mielestäni valkoviini on kivemman näköistä, sillä se ei värjää juustoa oudon punaiseksi.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply