Kalat ja merenelävät,  Lisukkeet,  Reseptit,  Yleinen

Jokirapurisotto

Risotto – Mikä ihana syy avata viinipullo! Tällä kertaa meillä tosin meni homma hieman toisin päin, sillä jääkaapissamme oli avattu valkkaripönikkä, jonka jämille piti keksiä jotakin käyttöä. Tokihan viinin olisi voinut vain juoda pois, mutta koska mielessäni oli jo pitkään muhinut jokirapurisoton resepti, päätin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja hyötykäyttää valkkarin jämät tekemällä risottoa. Loput viinit joimme sitten risoton kanssa.

Jamie Oliverin sienirisotto on yksi blogini suosituimpia postauksia enkä yhtään ihmettele miksi. Herra Oliverin risotto on nimittäin ihan älyttömän hyvää, mutta ei tämäkään risotto hullumpaa ollut. Voisin melkein sanoa sen olevan ihan yhtä hyvää kuin suuren suosion saavuttanut sienirisottokin. Kannattaa siis kokeilla, ihan ehdottomasti. Ja panosta hyviin jokiravun pyrstöihin, sillä huonot pilaavat helposti koko ruoan.

4 annosta

– 1 dl oliiviöljyä
– 2 banaanisalottisipulia
– 2 valkosipulin kynttä
– kalafondi (tai liemikuutio)
– vettä
– 3 dl risottoriisiä
– 1,5 dl valkoviiniä
– 150 g jokiravun pyrstöjä liemessä (mulla oli provencaleliemessä, mutta myös muut käyvät hyvin)
– ruohosipulia
– tilliä
– 1-2 dl raastettua parmesaania
– 50 g voita
– 1 sitruuna

Pilko salottisipulit ja valkosipulin kynnet pieneksi ja kuullota niitä öljyssä. Valmista samalla kalaliemi fondista tai liemikuutiosta. Tee lientä riittävästi, sillä se ei saa loppua kesken. Kippaa risottoriisi pannulle kuullottumaan sipulien kanssa, ja kun riisi on läpikuultavaa, lorauta pannulle valkoviini.

Anna viinin imeytyä riisiin ja lisäile pannulle sitten kalalientä kauhallinen kerrallaan. Sekoittele risottoa niin kauan, että liemi on imeytynyt, ja lisää taas uusi kauhallinen. Jatka tätä niin kauan, että riisi on sopivan al denteä. Jotta aikaa vievä risoton keittely sujuu mukavammin, voit ottaa yhden lasillisen viiniä itsellesi kokkausjuomaksi.

Kun riisi on sopivan pehmeää, mutta siinä on vielä hieman purutuntumaa, kippaa sekaan pilkottu ruohosipuli ja tilli, sitruunan raastettu kuori ja siitä puristettu mehu, voi sekä puolet raastetusta parmesaanista. Sekoita niin että voi sulaa risoton joukkoon ja ota pannu sitten pois liedeltä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita, kuten suolaa, mustapippuria tai valkopippuria.

Kokoa lautaselle risottoa, asettele sen päälle jokiravun pyrstöjä ja ripottele vielä reilusti parmesaania koko komeuden päälle. Viimeistele annos öljylorauksella ja koristele tillillä tai ruohosipulilla. Nauti saman viinin kanssa, jota käytit risoton valmistamiseen.

Kommentit pois päältä artikkelissa Jokirapurisotto