Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mustikoita ja vaahterasiirappia

Keltaisessa keittiössä on leikitty pitkästä aikaa jäätelötehdasta. Mielessäni on muhinut jo pitkään mustikoiden ja vaahterasiirapin yhdistäminen, mutten halunnut tehdä sitä perinteisellä mustikkapannukakkujen ja vaahterasiirapin yhdistelmällä. Halusin keksiä jotain jännittävämpää ja hauskempaa. Lopulta kun mietintämyssy oli muhinut luvattoman kauan ajoittain hieman hidasälyisessä päässäni, sain idean. Oikein näin kun lamppu syttyi jättimäisen pääkoppani yläpuolella: Minähän teen vaahterasiirapista jäätelöä ja yhdistän sen lämpimään mustikkapiirakkaan!

Ja niin minä myös tein. Jäätelön väsäsin pakastimeen jo hyvissä ajoin valmiiksi ja mustikkapiirakka syntyi kädenkäänteessä tarkoin valittuna herkuttelupäivänä. Piirakan tein jälleen kerran helpoimman kautta ja tyrkkään sen pikareseptin nyt ensin tähän alkuun, ennen kuin kerron miten helppoa vaahterasiirappijäätelön teko ilman jäätelökonetta on.

Helppo mustikkapiirakka:

– murotaikinaa
– 400 g (pakaste)mustikoita
– perunajauhoja ja tomusokeria (molempia noin ruokalusikallinen)

Sulata taikina ja levitä se piirakkavuokaan. Kippaa päälle mustikat ja ripottele perunajauhot sekä sokeri mustikoiden päälle. Hölskyttele vuokaa tai sekoita sormilla niin että jauhot ja sokeri leviää tasaisesti pitkin piirakkaa. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että taikinan reunat ruskettuvat ja piirakka näyttää muutenkin valmiilta. Tiedät kyllä milloin se on aika ottaa uunista ulos.

Olen vouhottanut omatekoisesta jäätelöstä täällä ennenkin, ja jos joku vielä epäilee jäätelön valmistamisen olevan jotenkin vaikeaa, niin katsopa näitä aineksia:

Aineksia tarvitaan ihan oikeasti näin vähän ja niiden lisäksi tarvitset vain kannellisen kulhon, pakastimen ja pari minuuttia jäätelömassan sekoittamiseen. Jäätelökonetta ei todellakaan tarvita.

Olen jakanut omatekoisen jäätelön perusreseptin täällä aikaisemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti. Tällä kertaa mentiin näillä määrillä ja tästä tuli aika paljon jäätelöä. Voit ihan hyvin puolittaa reseptin jos syöjiä on vähemmän (eli 2-3, meitä oli kuusi):

– 4 kananmunaa
– 4 dl vispikermaa
– 2 dl tomusokeria
– n. 3-4 rkl vaahterasiirappia


Jäätelö syntyy kolmesta vaahdosta.

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa. Laita kolmanteen kulhoon vispikerma ja keltuaisten kanssa samaan kulhoon tomusokeri. Vatkaa kaikki kolme kulhollista vaahdoksi niin että sinulla on kova valkuaisvaahto, kermavaahto sekä keltuaisista ja tomusokerista tehty vaahto. Minä lisään tässä vaiheessa keltuaisten ja tomusokerin sekaan myös makua tuovan nesteen eli tässä tapauksessa vaahterasiirapin.

Laitoin siirappia ensin 2 ruokalusikallista, mutta maistettuani massaa se ei maistunut mielestäni kunnolla, joten lisäsin vielä yhden ruokalusikallisen. Lorautin vielä myöhemmin jo hieman jähmettyneeseen massaan lisää vaahterasiirappia, sillä se ei vieläkään maistunut kunnolla. Lopulta massassa oli siis noin 4 ruokalusikallista siirappia.

Enää on jäljellä vaahtojen yhdistäminen kannelliseen astiaan, joka tyrkätään pakastimeen. Tämän jälkeen jäätelöä käydään sekoittelemassa ainakin ensimmäisen puolen tunnin kuluttua ja sen jälkeen aina silloin kun muistaa, mielellään muutamia kertoja ensimmäisten tuntien ajan. Ja kas, kohta jäätelösi on jähmettynyt herkulliseksi vaahterasiirappijäätelöksi. Se maistuu hirmu hyvältä lämpimän mustikkapiirakan kanssa. Namskis.

P.S. Keltaisen keittiön Facebook-sivut löytyvät täältä.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply