Suomen suurin matkablogiyhteisö

Röppörieska

Klassikkojälkkäreiden tehtailu näemmä jatkuu. Baileys-juustokakun jälkeen on nimittäin vuorossa mokkapalat, joita meidän lapsuudessamme kutsuttiin röppörieskaksi. Aina kun kyläilimme kummitätini ja -setäni luona, olivat he valmistaneet monta palaa röppörieskaa ja niitä sai syödä niin paljon kuin halusi. En muista mikä ennätyksemme oli, mutta sen tiedän, että se oli tosi paljon röppörieskaa pienen lapsen kerralla syömäksi.

Pienellä lapsella tarkoitan tässä tapauksessa veljeäni, joka ennätyksen tehtaili. Minä mietin samalla katkerana, että olisin minäkin voinut syödä yhtä monta palaa, mutta kun minua alkoi oksettaa. Ilman huonoa oloa olisin varmasti syönyt enemmän röppörieskaa kuin veljeni! Ei sitten tullut mieleen, että huono olo johtui juurikin siitä röppörieskan ahmimisesta..

Nykyään kutsun röppörieskaa mokkapaloiksi, sillä kukaan ei muuten ymmärrä mitä tarkoitan. Nimityksiä herkulle on kuulemma muitakin, ja itsekin muistan nyrpistelleeni joskus lapsena nenääni, kun kaveri kertoi heillä olevan jälkkärinä masaliisaa. Minusta se kuulosti niin oudolta, etten halunnut maistaa moista kummajaista. Masaliisa. Siitä tulee vain mieleen tyhmä kuviksen maikkamme Masa sekä Liisa-nimiset vanhat tädit.

Vaan sittenpä näinkin, että kyseessä oli röppörieska ja hotkaisin innoissani monta palaa kurkustani alas ihmetellen samalla, että eikö kukaan ole kertonut näille rassukoille herkun oikeaa nimeä. Se on röppörieska eikä mikään typerä masaliisa! Nyt olen kuitenkin oppinut, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Siksi minullakin on niitä peräti kolme plus sukunimi sekä monta lempinimeäkin vielä. Hahhaa.

Joo, mennään siihen reseptiin. Pellillinen mokkapaloja syntyy näin:

– 200 g margariinia
– 3 dl kahvia (vahvaa sellaista)
– 5 dl vehnäjauhoja
– 3 dl sokeria
– 4 rkl kaakaojauhetta
– 3 tl leivinjauhetta
– 2 tl vaniljasokeria
– 3 kananmunaa

Kuorrutus:

– 100 g margariinia
– 1 dl kahvia (edelleen vahvaa sellaista)
– 6 dl tomusokeria
– 3 rkl kaakaojauhetta

Keitä ihan ensin kahvi ja tee siitä vahvaa, sillä muuten kahvi ei maistu valmiissa mokkapaloissa lainkaan. Kippaa sitten 3 dl kahvia kattilaan ja laita sekaan margariini. Lämmitä kiehuvaksi ja anna jäähtyä sen jälkeen hetki jos toinenkin, niin että seos on kädenlämpöistä.

Sekoita kuivat aineet keskenään tarpeeksi isoon kulhoon. Kippaa joukkoon rasvan ja kahvin seos ja viimeiseksi vielä kananmunat. Vatkaa kunnolla niin että kananmunat ovat varmasti rikki ja sekaisin taikinan joukossa. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteessa vartti. Nuole taikinan jämät kulhosta, sillä se on tooosi hyvää.

Anna mokkapalalevyn jäähtyä ihan kunnolla ennen kuin teet kuorrutuksen. Voit vaikka pakastaa sen paloina ja kuorruttaa sitten kun on juhlan hetki. Kuorrutetta varten lämmitetään ensin kahvi ja margariini kattilassa ja sekoitetaan sitten joukkoon tomusokeri sekä kaakaojauhe. Levitä kuorrute taikinalevyn päälle ja leikkaa sitten sopivan kokoisiksi mokkapaloiksi/röppörieskaksi/masaliisaksi. Koristele halutessasi strösseleillä.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply