Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ihana syksy

Uskokaa minua, syksy on kiva vuodenaika. Oikealla asenteella siitä voi nauttia ihan yhtä paljon kuin kesästäkin, kunhan vaan nostaa kiireestä väsyneen katseen hetkeksi kuralätäköistä ylös ja katsoo syksyisen luonnon kauneutta. Etenkin syksyllä positiivisiin asioihin keskittyminen kannattaa, sillä niitä pimeässäkin vuodenajassa riittää, uskokaa tai älkää. Syksystäkin voi todellakin nauttia, ja juuri niin minä tein eräänä syksyisenä viikonloppuna.

Lauantai-aamun ratsastustunnin jälkeen voi hyvällä omatunnolla ottaa pienet päiväunet ja ajatella ennen nukahtamista sitä, miten kiva on olla sisällä kun ulkona puhaltaa viileä tuuli. Päiväunien jälkeen voi kaikessa rauhassa keittää kahvit ja hyödyntää sen jälkeen syksyn satoa keittiössä hääräämällä. Samalla kun aurinko laskee yhä alemmas kohti horisonttia, on oman keittiön suojassa mukava leipoa mustikkapiirakkaa ja nauttia uunista tulvivista tuoksuista.

Leipomisen jälkeen voi viettää hetken ikkunan äärellä, antaa harmaiden pilvien välistä pilkistävän auringon häikäistä silmiä ja miettiä samalla mennyttä kesää. Parvekkeelle tuotu syksyinen kukka-asetelma kanervineen on kaunis ja taustalla loistavat ruskan värit tuovat sille kauniin taustan.

Pian Henkka tulisi hakemaan minut ja lähtisimme hänen vanhempiensa luokse Keravalle viettämään mukavaa iltaa koko perheen voimin. Pakkaan kaikessa rauhassa mustikkapiirakan sekä aiemmin viikolla valmiiksi tekemäni vaahterasiirappijäätelön mukaan. Otan myös parvekkeella viilentämäni punaviinin matkaan sekä yökamppeet niin voimme jäädä yöksi anoppilan takkahuoneeseen.

Perillä meitä odottaa Henkan isän savustama poron potka, jonka kanssa nautimme puolukoita, paahdettuja porkkanoita ja punajuuria, raikasta salaattia, tsatsikia, mausteisia lohkoperunoita sekä pehmeää valkohomejuustoa. Pöytää koristaa kanerva-asetelma sekä kaksi pientä kynttilää. Punaviini lämmittää mukavasti ja viikon rasitukset alkavat poistua mielestä ja tilalle tulee mukavan raukea olo. Väsyttääkin jo, onneksi tänä yönä saa nukkua univelkoja pois.

Ennen hyvänyöntoivotuksia nautimme vielä lämmintä mustikkapiirakkaa vaahterasiirappijäätelön kanssa ja pian kaikkien silmät alkavat painua kiinni. Viileissä lakanoissa takkahuoneen rauhassa saa hyvät unet ja aamulla on mukava kokoontua yhteiseen aamiaispöytään ihailemaan kauniin aurinkoista syyssäätä, joka suorastaan kutsuu luokseen.

Kotona lenkkivaatteet lennähtävät päälle kuin itsestään ja kuulokkeissa pauhaava musiikki siivittää juoksulenkkiä, joka vetreyttää ihanasti eilisestä esteratsastustunnista jumiutuneita lihaksia. Joki näyttää kauniilta heijastaessaan syksyn lehtien väriä ja raikkaan kirpeässä syysilmassa on mukava juosta. Hengitys kulkee, lätäköiden yli on hauska hyppelehtiä eikä kesken lenkin yllättänyt pieni syksyinen sadekuurokaan haittaa.

Illalla sytytän muutaman kynttilän samalla kun käperrymme sohvalle odottamaan uniaikaa. Saunankin voisi lämmittää ja seuraavaksi voisi juoda kupillisen jotakin oikein maukasta teetä. Huomenna alkaa taas työviikko, mikä ei ahdista yhtään kun akut on ladattu kunnolla viikonlopun aikana.

Syksy on ihanaa aikaa. Silloin oman kodin merkitys korostuu, maailma on täynnä uusia mahdollisuuksia ja tuleva joulukin alkaa kohta kolkutella ovella. Ja joulun jälkeen tulee aina uusi kevät ja kesä. Jos mikään muu ei piristä, niin aina voi tukeutua ajatukseen siitä, että pimeyden jälkeen tulee aina myös valoisampi aika. Ihanaa syksyä kaikille!

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Sanni sunnuntai, 28 lokakuun, 2012 at 14:40

  Joo, syksy on ihan siedettävä vuodenaika, kun sen tajuaa. Yleensä mulla elokuussa iskee karmiva ajatus tulevasta pimeästä vuodenajasta, pläääääh!, mutta kun syksy oikeasti tulee, niin hitsi vie, sehän on ihan mukava. Itsekin tykkään rääkätä itseäni ensin kunnon liikuntatuokiolla, ja sitten vetää villasukat jalkaan, hörppiä maistuvaa teetä sohvannurkassa hömppäkirjaa tai -tv-ohjelmaa tuijotellen, kynttilät palaen. Ja syksyyn kuuluu myös nuha, flunssa tai muu räkätauti, kuten nyt, ja on entistä parempi syy vetäytyä viltin alle tuhisemaan nuhanenän kanssa ja viettää koti-iltaa. Meidän elämään kun nämä eri vuodenajat vain kuuluvat, joten yritetään todellakin nauttia niistä kaikin keinoin. Ja kun sitä lunta sitten tulee, niin sehän vain valaisee syksyn kaamosta! Mukavaa syksyä sinnekin!

  • Reply Martina maanantai, 29 lokakuun, 2012 at 08:08

   Minusta syksy on ennen kaikkea asennekysymys. Tokihan voisin listata kamalan määrän myös huonoja asioita, joita syksyyn liittyy, mutta keskityn mieluummin niihin hyviin puoliin. Siten syksy tuntuu paljon mukavammalta! Toivottavasti flunssa hellittää pian ja pääset taas nauttimaan täysillä ihanasta syksystä. 🙂

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. sunnuntai, 28 lokakuun, 2012 at 21:57

  Ihana postaus. 🙂

  Itse en ole edes tajunnut, että talvi on pian täällä. Talojutut ovat vieneet ihan kaiken ajan, ja aika on juossut kamalaa vauhtia eteenpäin. Ensimmäinen pakkasaamu ja skrapaamista vaativa auto herätti mut sitten todellisuuteen.

  Joulua odotan kyllä innolla, siitä aiotaan ottaa kaikki irti!

  • Reply Martina maanantai, 29 lokakuun, 2012 at 08:14

   Tänä vuonna syksy ja ensimmäiset lumet tuntuivat tulevan todella aikaisin. Minäkin ihan kirjaimellisesti pysähdyin paikalleni kun maassa oli ensimmäisen kerran valkoista. Oho, nytkö se talvi jo tulee?

   Täällä on toinen joulua innolla odottava hölmö, joka ei ole vielä uskaltanut myöntää ääneen ajattelevansa jo joulujuttuja. Lahjat on jo melkein kokonaan suunniteltu, osa on jo hankittukin, joten veikkaanpa ettei joulustressi pääse yllättämään tänäkään vuonna. 🙂 Tänä vuonna on myös ihanan pitkä joululoma. Sitä odotellessa..

 • Reply tatjaana torstai, 1 marraskuun, 2012 at 16:08

  Voi miten kurjaa, Martina, kun kirjoitat 28.10: ”tuleva joulukin alkaa kohta kolkutella ovella”. Nimittäin en vietä joulua ollenkaan ja joka vuosi riipaisee sydämessä, että taasko tää alkaa ja näin aikaisin. Me, jotka emme vietä joulua, joudumme sietämään sitä, että joka paikassa kuulee joulu, joulu, odotamme, että olisi jo tammikuu ja toivomme, että joulupuheet alkaisivat vasta joulukuussa. Oletko koskaan miettinyt, mikä on joulun alkuperä?
  Tietenkin kestän tämän ajan, mutta halusin avata silmäsi niiden puolesta, jotka eivät vietä joulua. Joskus töissä joku valitti, että puhuin liikaa lapsistani (niinkuin lapsettomien mielestä monet äidit puhuvat). Sanoin siihen, että huomaatteko te, että puhutte koko ajan jostain jouluun liittyvästä ja minun täytyy kestää se. He ajattelivat, että eivät ole puhuneet joulusta juuri yhtään.
  Syksystä voi nauttia ilman joulun odotusta, samoin lumesta ja hiihtämisestä ja lahjoja voi antaa ystävilleen ja läheisilleen vaikka joka päivä.

  • Reply Martina torstai, 1 marraskuun, 2012 at 16:41

   Kiitos kommentista Tatjaana. Saanko udella miksi et vietä joulua? Törmään niin harvoin ihmisiin, jotka eivät sitä vietä, että olen pakostakin hieman utelias.

   Minä pidän joulusta ja alan odottaa sitä jo hyvissä ajoin. Minulle osa joulun ihanuutta on juurikin sen odottaminen, tunnelmallinen joulunalusaika sekä kaikki pienet merkit, jotka kertovat lähestyvästä joulusta. Hoidan myös mielelläni jouluvalmistelut hyvissä ajoin, jotta vältyn joulustressiltä ja voin vain keskittyä nauttimaan ehkäpä vuoden ihanimmasta juhlasta. Joulun alkuperää en juuri mieti, koska sillä ei ole minulle niin suurta merkitystä. Tärkeintä on nauttia pimeää vuodenaikaa piristävästä juhlasta, viettää kiireetöntä aikaa läheisten kanssa ja toki myös herkutella kaikilla joulupöydän antimilla.

   Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että syksystä ja talvesta voi varmasti nauttia myös ilman joulun odotusta. Tottahan toki! Mutta minulle joulu on silti todella tärkeä osa vuoden viimeisiä kuukausia. Sen jälkeen vasta alkaa talvesta nauttiminen ilman jouluhömpötyksiä. 🙂

  Leave a Reply