Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maakuntaruokia

Turkuun matkatessamme aloimme miettiä mitä maakuntaruokia Suomi pitää sisällään. Homma lähti siitä kun pohdimme, onko Turulla vastaavaa perinneruokaa kuin esimerkiksi Tampereella mustamakkara ja Kuopiossa kalakukko. Emme keksineet että olisi, korjatkaa ehdottomasti jos olemme väärässä.


Maailman pienin kalakukko.

Listasimme lopulta kaikki tietämämme eri kaupunkien maakuntaruoat ja keksimme niitä yllättävän vähän. Emme ole laskeneet listalle mukaan esimerkiksi karjalanpaistia tai poronkäristystä, sillä ne eivät tietääkseni tule mistään tietystä suomalaisesta kaupungista. Lisäyksiä varmasti kovinkin puutteelliseen listaan otetaan mielellään vastaan.

– Tampere: Mustamakkara (no se verinen Tapola)

– Kuopio: Kalakukko (muikkukukko lienee se perinteisin)

– Kotka: Posso (se sellainen munkin tapainen)

– Lappeenranta: Vety ja Atomi (täytetyt lihapiirakat)

– Lemi: Särä (sisältää lammasta ja perunaa, ainoana mausteena suola)

Listan ruoista olen maistanut kaikkea muuta paitsi särää. Asia pitää korjata, joten lemiläiset, varokaahan vaan! Tulette saamaan vieraaksenne erään erittäin nälkäisen bloggaajan.. Ja nyt sitten kertokaahan mitä kaikkea listaltamme puuttuu. Suomalaisten kaupunkien perinneruokia ei voi olla näin vähän. Eihän?

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Taru torstai, 25 lokakuun, 2012 at 13:04

  Minä yhdistäisin lörtsyt (liha ja omena) Mikkeliin! 🙂

  • Reply Martina torstai, 25 lokakuun, 2012 at 14:01

   Aah, miten me emme lörtsyä keksineet! Savolaisen tyttärelle tämä on suorastaan häpeä. Äiti, älä lue tätä.. 😀

   • Reply Kattis lauantai, 27 lokakuun, 2012 at 22:12

    Kyllä se lörtsy taitaa löytää juurensa Savonlinnasta.. Ja parhaat lihalörtsyt tulee tietenkin Laurikaiselta 🙂

    • Reply Martina maanantai, 29 lokakuun, 2012 at 08:04

     Noniin, nyt te saitte mulle aikaan hirveän lörtsyhimon.. 🙂

 • Reply Aili Inkeli torstai, 25 lokakuun, 2012 at 20:15

  Lisätään listallesi Oulu (lähiympäristöineen) ja rössypotut.

  (Helsingissä toimii Rössypottuseura entisten oululaisten silmäätekevien toimesta.) Ihan kamalan näköistä keittoa ulkopuolisen silmin, mutta hiiskatin hyvää oikein valmistettuna! Eikä siihen käytetä Tapolaa, vaan paikallista veripalttua. On kuule nannaa!!

  • Reply Martina perjantai, 26 lokakuun, 2012 at 13:22

   Muistelinkin että Oulussa taisi olla joku perinneruoka, mutten saanut päähäni mikä se voisi olla. Rössypottuja täytyy maistaa joskus, vaikka veripalttu kieltämättä kuulostaakin hieman pelottavalta. Toisaalta tykkäänhän minä Tapolasta ja veriletuistakin, enkä muutenkaan ole sieltä nirsoimmasta päästä. 🙂

 • Reply nea torstai, 25 lokakuun, 2012 at 21:21

  Lahen lihamuki!

  • Reply Martina perjantai, 26 lokakuun, 2012 at 13:23

   Tämä olikin ihan uusi tuttavuus, mutta pikainen googlettaminen kertoi, että lihamukia täytyy ehdottomasti testata mikäli tie vie joskus Lahteen. Tästä Henkkakin varmasti pitäisi!

 • Reply Sinttu perjantai, 26 lokakuun, 2012 at 14:14

  Pohjois-Karjalassa, Juuka-Nurmes-Valtimo-akselilla syödään mykyrokkaa eli tappaiskeittoa… kuulemma hyvää, itse en ole uskaltanut koskaan kokeilla. Herkku liittyy riistan kaatoon, esimerkiksi saaliiksi saadusta hirvestä käytetään kaikennäköisiä sisäelimiä keittoon ja lisäksi tehdään verestä mykyjä jauhojen kanssa.

  • Reply Martina perjantai, 26 lokakuun, 2012 at 17:57

   Uh, kuulostaapa erikoiselta tämäkin. Vaan kyllä minä mykyrokkaakin maistaisin jos mahdollisuus tulisi. Pitäisi melkein tehdä jokin perinneruokakierros ja kiertää pitkin Suomen maata perinneherkkuja maistellen. Siinä olisikin ideaa!

 • Reply kirsi torstai, 10 huhtikuun, 2014 at 18:27

  Kyllä Lappeenrannassa on myös viipurinrinkeli

  • Reply Martina perjantai, 11 huhtikuun, 2014 at 08:33

   Kiitos lisäyksestä! Kuulostaa etäisesti tutulta.. Kannattaako sitä maistaa? 🙂

  Leave a Reply