Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sitrustartaletit

Kesäpäivästä puheen ollen, tämä Kesäpäivän piknikille valmistamani sitruunainen herkku on meinannut jäädä ihan vallan unholaan. Sitruunaiset leivokset valmistuivat nopeasti valmiiseen mutoraikinaan, mutta eräs malttamaton kokki ei malttanut odottaa tarpeeksi kauan tartalettien jäähtymistä ennen koristelua, joten koristesuklaat hieman levisivät leivonnaisten päälle. Tartaleteista tuli siis aika rumia, mutta onneksi maku oli maukas ja mehevä. Leivonnaisia tulikin ahmittua oikein urakalla niin leipomispäivänä kuin itse piknikpäivänäkin.

– murotaikina (pakastimesta löytyvä valmisversio toimii oikein hyvin)
– 2 dl kuohukermaa
– 1 dl sitruunamehua (reipas puristaa itse sitruunasta, laiska ostaa pienen sitruunamehupullon)
– 3 kananmunaa
– 1,5 dl sokeria

– koristeeksi esimerkiksi sitruunatäytteisiä suklaapaloja ja M&M-karkkeja

Sulata murotaikina, kauli se ohuemmaksi ja vuoraa taikinalla jämäkät tartaletti- tai muffinssivuoat. Ihan sellaiset paperiset rimpulat eivät toimi, mutta esimerkiksi silikoniset irtovuoat käyvät hyvin. Jos haluat, voit laittaa vuokien pohjalle taikinan päälle kuivia herneitä pitämään pohjataikinan paikallaan esipaistamisen ajan. Koska minulla ei ollut kuivattuja herneitä, työnsin taikinalla vuoratut vuoat 175-asteiseen uuniin noin viideksi minuutiksi ihan sellaisenaan. Tämän jälkeen silotin uunissa paisuneen taikinan sormin vuokien pohjalle ja reunoille.

Seuraavaksi valmistetaan täyte. Ja sehän on varsin helppo homma se: Sekoita vaan kaikki loput ainekset keskenään (kerma, sitruunamehu, kananmunat ja sokeri), vatkaa kunnolla ja kippaa vuokiin taikinapohjan päälle. Paista leivonnaisia 175-asteisessa uunissa noin vartti kunnes täyte on hyytynyt.

Anna jäähtyä kunnolla ja koristele vasta sitten kun leivokset eivät ole enää lämpimiä, sanoo malttamaton kokki, joka koristeli omat tartalettinsa tosiaan ihan liian aikaisin ja koristeet sulivat rumasti leivonnaisten päälle. No mutta, parempi maltti ensi kerralla. Sillä ensi kerta varmasti tulee, niin hyviä nämä sitruunaiset kaverit olivat.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply