Suomen suurin matkablogiyhteisö

Antakaa minulle lohta!

Aina kun jommassakummassa paikassa, josta haen yleensä työpäivän lounaani on tarjolla lohta, on sitä mentävä hakemaan. Lohi on hyvää, terveellistä ja sitä tai muita fisuja pitäisi syödä vähintään kerran viikossa. Lohta olisi myös äärimmäisen helppo valmistaa kotona, sillä yksinkertaisimmillaan se vain tyrkätään uuniin ja hetken päästä kala on valmis syötäväksi. En silti jostain syystä meinaa millään saada aikaiseksi lohimötkäleen ostamista kotiin ja siksi turvaudunkin mielelläni lounaspaikkojen valmistamiin lohiruokiin.

Mutta haa, eräänä kauniina päivänä kaupassa haahuillessani muistin kalahyllyn olemassaolon ja kävin nappaamassa ison lohifileen mukaani. En jaksanut nyppiä siitä ruotoja pois, joten leikkasin ronskisti koko ruotoja sisältävän siipaleen roskiin. Ei se ole niin justiinsa, eikä hukkaan mennyt pala ollut edes kovin iso. Päätin valmistaa kalani uudella tavalla tekemällä siihen korppujauhokuorrutteen ja maustamalla kalaa hieman erilaisilla mausteilla kuin normaalisti.

– lohi (sellainen sopivan kokoinen mötkälepala)
– sitruunamehua
– sitruunapippuria
– sinappia
– korppujauhoja
– saaristolaismaustetta (Santa Marialta löytyy)

Tyrkkää lohi vuokaan kunhan olet ensin varmistanut ettei siinä ole ruotoja. Lorauttele reippaalla kädellä sitruunamehua sen päälle ja ripottele sitruunapippuria kalan pinnalle. Levitä seuraavaksi lohen pintaan ohut kerros sinappia ja ripottele sinappikerroksen päälle korppujauhoja niin että kala peittyy kokonaan. Älä kuitenkaan liioittele korppujauhokerroksen paksuuden kanssa, sillä haluat syödä muutakin kuin sitä. Heittele päällimmäiseksi vielä runsaasti saaristolaismaustetta ja tyrkkää kala sitten uuniin kypsymään.

Me söimme lohemme pannulla pyöräytettyjen miniporkkanoiden sekä parsakaalin kera, jotka maustoimme Santa Marian hickoryn makuisella BBQ-kastikkeella sekä niin ikään Santa Marian valikoimasta löytyvällä Lime&Pepper -mausteseoksella. Seuraavana päivänä keittelin lohijämän kaveriksi tagliatelle-pastaa, lämmitin lohipalat pannulla ja sekoitin kalan sekä pastan pannulla sekaisin. Taisin heittää sekaan vielä hieman mausteita ja jämäpastasta tulikin näin oikein herkullista.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Sirkkutäti tiistai, 9 lokakuun, 2012 at 09:20

  Kiitos! Lohi on todella hyvää, helppoa ja suhteellisen varma onnistumaan myös minulta. Itse olen laittanut sitä joskus niin, että lohifileelle kevyesti suolaa ja pippuria, sitten smetanaa ja sen päälle korppujauhokuorrutus. Vaan se jotenkin maistuu raskaalta, joten antamasi sitruunainen vaihtoehto menee meijän huushollissa kokeiluun!

  • Reply Martina tiistai, 9 lokakuun, 2012 at 14:43

   Lohesta tulee helposti melko raskasta, joten lisään siihen mielelläni sitruunaa tai jotakin muuta happoa. Ja ihan reilulla kädellä. Mielestäni lohen kanssa sopii parhaiten raikas salaatti tai jokin muu kevyt lisuke. Perunamuussin tai vastaavan tymäkämmän kaverin kanssa lohesta tulee minun makuuni aivan liian raskas ateria.

   Perjantaina on muuten taas lounaspaikassa lohta tarjolla. Viikon kala-annos on siis taattu! 🙂

  Leave a Reply