Suomen suurin matkablogiyhteisö

Erilaista kreikkalaista

Kun puhutaan kreikkalaisesta ruoasta, tulee ainakin minun mieleeni heti ensimmäisenä kreikkalainen salaatti oliiveineen ja fetakuutioineen, moussaka, erilaiset lihavartaat, tsatsiki, retsina ja paksu maustamaton jogurtti hunajan kera. Niin hyviä kuin nämä luettelemani herkut ovatkin, niin onhan ne jo aika nähty. Halusin kokeilla jotakin uutta, ja niinpä tartuinkin innokkaasti kreikkalaiseen keittokirjaan, kun sellainen nökötti Kirjatorissa viiden euron hintalappu kyljessään. Tästä pitää kokata heti jotakin uutta!

Päätös ensimmäisestä kokeiltavasta reseptistä oli lopulta helppo, vaikka yleensä pienempien päätösten tekeminen voi olla minulle uskomattoman vaikeaa. Sitruunalla, valkosipulilla ja timjamilla maustetut broilerinkoivet jäivät kummittelemaan mieleeni niin pahasti, että minun oli pakko tehdä niitä eräänä arki-iltana, vaikka ruoan valmistuminen marinointiaikoineen kestikin useamman tunnin. Broilerinkoivet olisikin ollut järkevämpi valmistaa viikonloppuna, sillä silloin siihen olisi enemmän aikaa, mutten malttanut millään odottaa seuraavaan vapaaseen viikonloppuun, vaan tein koipia eräänä ihan tavallisena keskiviikkoiltana.

– 3 marinoimatonta broilerin koipi-reisipalaa
– 1-2 sitruunaa
– 1-2 dl öljyä
– muutama oksa tuoretta timjamia
– valkosipulia oman maun mukaan 1-2 kynnestä kahteen yksikyntiseen valkosipuliin
– pippuria ja suolaa
– öljyä

Kreikkalaisten kanankoipien valmistaminen on sinänsä hyvin yksinkertaista ja helppoa puuhaa. Yhdistetään vain muutama hyvä raaka-aine ja sitten odotellaan. Eli toisin sanoen ensin koivet laitetaan marinoitumaan pariksi tunniksi jääkaappiin ja sen jälkeen ne kypsennetään uunissa aivan normaaliin tapaan, mikä kesti ainakin minulla aika tasan tunnin vielä siihen marinointiajan päälle.

Marinadiin tulee 1-2 desiä sitruunamehua ja suunnilleen saman verran öljyä. Ennen kuin puristat sitruunasta/sitruunoista mehut, raasta niiden keltainen kuori talteen. Se levitetään nimittäin myöhemmin valmiiden koipien päälle. Valkosipulin voi murskata ihan pieneksi tai heitellä isompina palasina marinadin sekaan. Lisäksi vielä tuoretta timjamia noin kämmenellinen ja suolaa sekä pippuria perään ja kas marinadi on valmis! Pistele kanankoivet vielä haarukalla ennen kuin jätät ne kannelliseen astiaan marinadin kanssa. Reikäisiin koipiin marinadi pääsee tunkeutumaan syvemmälle ja näin maku ei jää vain lihan pintaan. Ja astianhan työnnät jääkaappiin ettei liha pääse pilaantumaan.

Kun liha on marinoitunut vähintään pari tuntia, lämmitä uuni 175-asteeseen ja kypsennä koipia noin tunti broilerisi koosta riippuen. Kana on kypsää kun siitä irtoava lihasneste on kirkasta. Punaista kananlihaa ei halua syödä kukaan, sillä siitä voi tulla vessa- tai pahimmassa tapauksessa jopa sairaalareissu. Varmista siis, että broileri on kypsää ennen kuin haukkaat sitä.

Koristele valmiit koivet vielä sitruunankuoriraasteella ja parilla timjamin oksalla. Uunivuoan pohjalle valunut neste on hyvää kastiketta, jota voit levittää vaikkapa lisukeriisin tai salaatin päälle. Minä söin koipeni ihan sellaisenaan, eikä sen kaveriksi kieltämättä edes tarvinnut mitään lisuketta, mutta ruokaisampaa illallista halajavat voivat tosiaan keittää vaikka sen riisin broiskujen kaveriksi.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply