Suomen suurin matkablogiyhteisö

Raparperimuruherkku

Kävimme lomaviikollani kurkistamassa miltä remontin keskellä oleva Henkan veljen ja hänen avovaimonsa uusi koti näyttää. Sillä aikaa kun pojat juttelivat tylsiä remonttijuttuja joista en ymmärtänyt mitään, hengailin minä aurinkoisella takapihalla ja yritin tunnistaa siellä majailevia kasveja. Tunnistin raparperin.

Pois lähtiessämme leikkasi Henkan veli meille mukaan yhden raparperin varren, joka oli niin valtava, että siitä yhdestä varresta sai tehtyä raparperijälkkärin kuudelle hengelle. En hölmöyksissäni tajunnut ottaa jättiraparperista kuvaa, mutta uskonette kun kerron, että se oli valtava.

Kotiin päästyämme otin Jamie Oliverin Kotona-kirjan käteen, etsin kohdan ”Raparperi” ja valitsin sieltä simppelin reseptin, jota testaisin parin päivän päästä kun olimme menossa viettämään grilli-iltaa Keravalle. Raparperimurujälkkäri oli helppo ja nopea tehdä, mikä sopi mainiosti lomalaisen hälläväliä asenteeseen, kun aurinkoinen parveke houkutteli enemmän kuin kuuma keittiö. Makukin oli oikein kohdallaan ja kesäinen paistos herkuteltiin Henkan vanhempien terassilla vaniljakastikkeen ja mansikoiden kera.

Muuntelin Jamien reseptiä ihan hiukan ja tässä ohje minun versiooni. Jamie käyttäisi sitruunamehun sijaan appelsiinia ja inkiväärijauheen sijaan hillottua inkivääriä.

– yksi iso raparperi tai nippu pienempiä
– 2 dl fariinisokeria
– 0,5 dl sitruunamehua
– 100 g voita
– 1-2 dl kaurahiutaleita
– inkivääriä (jauhetta, tuoretta tai hillottua)

Pilko raparperi ja pistä palaset pannulle sokerin kanssa. Lisää joukkoon sitruunan mehu sekä inkivääri ja keittele seosta pannulla niin kauan, että raparperi pehmenee. Tee odotellessasi muruseos nyppimällä kaurahiutaleet voin sekaan. Kuumenna uuni 175-asteeseen.

Levitä pannulla keittelemäsi raparperimössö uunivuoan pohjalle, levitä kauramuru päälle ja paista uunissa noin 45 minuuttia kunnes jälkkärin pinta on kullanruskea. Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa ja lisää vaikka vielä mansikoita annokseen, sillä ne ovat raparperin kavereita.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Aili Inkeli tiistai, 14 elokuun, 2012 at 20:09

  No jopas on huikea yhdistelmä! En takuulla olisi uskaltanut itse kokeilla hapokkaan raparperin kanssa noin paljon sitruunaa ja inkivääriä, vaikka rakastan kaikkea hapokasta. Fariinisokeri tietysti taittaa, mutta silti. Vau.
  Pitää kertoa ohje systerille, jolla myös on kaameita (lue: ihania) jättirapsuja pihassa.

  • Reply Martina keskiviikko, 15 elokuun, 2012 at 07:43

   Fariinisokerissa tosiaan piilee se salaisuus, miksi näin monta happoa yhdessä maistuu hyvältä. 🙂

  Leave a Reply