Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hyvää Irakista

Käsi ylös kaikki joita epäilyttää otsikossa yhdistetyt sanat hyvä ja Irak? Niinpä. Ei ehkä kaikista luontevin ja uskottavin sanapari, mutta uskokaa kun kerron, että ainakin tämä irakilainen munakoisoruoka on ihan törkeän hyvää. Ruoka sopii sellaisenaan alkuruoaksi, salaattilounaaksi, pikkunaposteltavaksi tai vaikkapa lihan lisukkeeksi. Kas tässä paahdetun munakoison ja jogurttikastikken ohje, olkaapa hyvät:

2-3 annosta
– munakoiso
– 500 g maustamatonta jogurttia
– öljyä (mulla oli italialaista chili-öljyä, mutta ihan tavallinenkin käy)
– 1 valkosipuli(n kynsi)
– Cumin & Pepper maustetta
– salaattisekoitus, kevätsipulia, tomaattia tms. oman maun mukaan

Pilko munakoiso siivuiksi ja kippaa siivut kylmään veteen, johon on ripoteltu hieman suolaa. Laita munakoisojen päälle jokin astia, jotta siivut pysyvät uppeluksissa. Anna koisojen lillua vedessä noin puoli tuntia. Voit tehdä odotellessasi jogurttikastikkeen jääkaappiin maustumaan.

Pilko tai murskaa valkosipuli ja sekoita se jogurttiin. Mausta Santa Marian Cumin & Pepperillä, tai erikseen juustokuminalla, mustapippurilla, suolalla ja halutessasi vielä korianterillakin. Jätä jääkaappiin maustumaan.

Kun munakoisot ovat lilluneet suolavedessä vähintään puoli tuntia, lado ne uunivuokaan tai leivinpaperoidulle pellille. Pirskottele öljyä munakoisoviipaleiden päälle (saa laittaa ihan reilusti) ja tyrkkää 225-asteiseen uuniin kunnes viipaleet ovat ruskettuneet kivasti. Jos sinulla on paksuja viipaleita, kannattaa ne kääntää paiston puolivälissä. Minulla oli melko pieniä ja ohuita viipaleita, ja niiden paahtamiseen meni kymmenisen minuuttia tai vartti.

Tarjoile paahdetut munakoisoviipaleet salaattipedillä ja levitä annoksen päälle jogurttikastiketta. Loput jogurttikastikkeet voit laittaa pöytään tarjolle erillisessä kulhossa, sillä valkosipulinen kastike on niin hyvää, että sitä tekee mieli ottaa koko ajan lisää.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Yaelian tiistai, 12 kesäkuun, 2012 at 20:59

  Mmmm,munakoisoa…täällä monessa ravintolassa vähän samantapainen annos…Ja falafelin kanssa monessa paikassa saa juuri tuollaisia ohuita munakoisoviipaleita,ai että on hyvää:)

  • Reply Martina keskiviikko, 13 kesäkuun, 2012 at 12:04

   Mäkin söin just pari viikkoa sitten yhdessä helsinkiläisravintolassa annoksen, jossa oli falafelia ja ihanan pehmeitä, vähän öljyisiä munakoisoviipaleita. Ai että se oli hyvää! Musta tuli silloin viimeistään munakoisofani. 🙂

 • Reply Aili Inkeli keskiviikko, 13 kesäkuun, 2012 at 20:57

  Sulla täytyy olla joko hirmusen yksinäinen työ tai yhtä paljon valkosipulia rakastavat työkaverit 🙂 Toivon jälkimmäistä tietysti. Aion kesälomalla nauttia valkolöökistä täysillä pitkästä aikaa. Vaikka kyllä on sanottava, että kausittain se ei vaan maistu lainkaan – kummallista..
  Munakoison makuun en ole vielä päässyt. Silloin harvoin kun olen sitä syönyt, niin pahvilta maistui 🙁 Tietysti voi olla niinkin, että makuaistissani on vikaa juuri tässä kohdassa.

  • Reply Martina torstai, 14 kesäkuun, 2012 at 07:40

   Minullakin valkosipulin kanssa läträäminen tapahtuu nykyään hieman kausittain. Pitkän tauon jälkeen valkosipuli tuoksuu hengityksessä, mutta kun sitä käyttää paljon ja siihen tottuu, väitän kivenkovaan, että hengitykseen jäävä tuoksukin (tai siis haju..) vähenee. Tämä on testattukin hyvän hajuaistin omaavan Henkan äidin avustuksella, joka ei haistanut meidän syöneen juuri ruoan seassa pari kokonaista valkosipulia per nenä, vaikka haisteli ihan suumme edessä.

   Olen kyllä kerran kuullut töissä haisevani valkosipulilta, kun ruokaani oli lorahtanut vahingossa aivan liikaa kuivattua valkosipulia. Yäk, haistoin sen tuolloin itsekin. Muuten työkaverini eivät ole asiaa kommentoineet. Ehkä he ovat vain niin kilttejä.. 🙂

   Munakoisoissakin on eroja, sillä minäkin olen syönyt pahvilta maistuvaa munakoisoa. Suosittelen käyttämään valmistuksessa riittävästi öljyä, sillä se tekee munakoisosta ihanan pehmeän makuista. Kokeilepa vielä, saatat yllättyä. En usko että vika on makuaistissasi.

  Leave a Reply