Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maailman makein herkku – Fudge

Välillä ihmisen on saatava jotakin todella makeaa herkkua. Yksi ihanan makea kaveri on fudge, jota on suhteellisen helppo tehdä itsekin. Pehmeät fudgeneliöt sulavat suuhun ja vain pari kappaletta kerralla riittää taltuttamaan makeannälän. Itselleni tosin tulee armoton fudge-himo jos erehdyn maistamaan vain pari, ja yleensä suuhuni katoaakin samalla kertaa melko iso määrä fudgeja. En osaa jättää herkuttelua vain muutamaan namiin.

Ometekoisen fudgen makua on helppo varioida. Itse olen kokeillut toistaiseksi vain vaniljaa ja turkinpippuria, mutta ainakin Baileys- ja minttufudgeja on vielä testattava. Lurps, vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksestakin.

Mikäli sinäkin haluat keitellä keittiössäsi tahmean makeita fudgeja, nappaa tästä perusresepti talteen ja testaile eri makuvaihtoehtoja oman mielesi mukaan. Fudget ovat myös kiva lahjaidea. Itse paketoin viime jouluna sellofaaniin sekä vanilja- että turkinpippurifudgeja, ja hyvin olivat kuulemma maistuneet lahjansaajille. Toki maistoin tekeleitäni itsekin ja hetken jo meinasin syödä kaiken itse ja jättää lahjansaajat ilman karkkeja. Mutta se ei olisi ollut joulumielen mukaista, joten paketoin neliön muotoiset lapsukaiset haikein mielin sellofaaniin ja pistin joulupukin matkaan.

– 1 tlk (n. 400 g) kondensoitua maitoa
– 300-500 g sokeria, voit säädellä makeutta itse makusi mukaan
– 1,5 dl vettä
– 50 g voita
– makuainetta, esim. loraus vaniljauutetta tai muuta sellaista, turkinpippuri-, Marianne- tai Wienernougat-rouhetta, likööriä, siirappia, sulatettua suklaata tms. Vain mielikuvitus on rajana!

Ota tarpeeksi iso kattila, sillä kiehuva fudge ryöpsähtää helposti yli liian pienestä kattilasta. Kippaa kondensoitu maito, sokeri, voi ja vesi kattilan pohjalle ja keittele matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, ettei sokeri pala pohjaan. Tähän menee noin puoli tuntia, joten varaudu hengailemaan sen aikaa lieden äärellä. Kuppi hyvää kahvia tai lasillinen viiniä sopii fudgen keittäjän kaveriksi erittäin hyvin. Testattu on.

Kun seos on tummunut maitokahvin väriseksi (tämä tapahtuu hyvin hitaasti ja huomaamatta, älä siis hätäänny jos näyttää ettei meinaa tapahtua mitään) lisää makuaine ja vatkaa massaa hetki sähkövatkaimella. Kippaa fudgemassa pellille tai vuokaan ja jätä jäähtymään ensin huoneenlämpöön ja sitten vielä jääkaappiin tai kiireen yllättäessä pakastimeen. Kun massa on jähmettynyt, leikkaa se neliöiksi ja tyrkkää valmiit kuutiot vielä hetkeksi jääkaappiin, jotta niiden leikkauspintakin pääsee jähmettymään.


Tästä levystä..


..tuli hieman liian ohuita fudgeja. Hyvältä ne kuitenkin maistuivat mansikoiden kera.

Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Taina tiistai, 5 kesäkuun, 2012 at 13:31

  Kiva, luin otsikon: Maailman kallein herkku. Kevyt lukihärö :). Pakkohan tätä on kokeilla.

  • Reply Martina tiistai, 5 kesäkuun, 2012 at 13:54

   Heh, pienenpieni lukihärö vain.. 😀 Fudgen keittely on oikeastaan aika rentouttavaa puuhaa kun sitä tekee kaikessa rauhassa. Eikä sitä voi oikein muuten tehdäkään, kun kattilan vieressä pitää päivystää koko ajan. Mun tekis mieli kokeilla kesän kunniaks mansikan makuisia fudgeja ja värjätä ne punaisella elintarvikevärillä söpöiksi.

   • Reply Taina keskiviikko, 6 kesäkuun, 2012 at 13:31

    Mansikkafudget, nam. Kerro kuinka maistui 🙂

    • Reply Martina keskiviikko, 6 kesäkuun, 2012 at 13:41

     Mä kerron sitten kun olen saanut testattua! Veikkaan että niistä tulee joko tosi hyviä tai sitten ihan liian makeita ällötyksiä.

 • Reply Yaelian keskiviikko, 6 kesäkuun, 2012 at 13:30

  Lapsuudessani isäni perusti kerran vuodessa fudgetehtaan keittiöön,ja voin vieläkin muistaa sen maun…Nyt tosin taitavat olla liian makeita makuuni.

  • Reply Martina keskiviikko, 6 kesäkuun, 2012 at 13:44

   Voi miten ihanan makea lapsuusmuisto. Muksuille sokeriset fudget maistuvat varmasti paremmin kuin aikuisille, sillä monelle näin makea herkku on vähän liikaa. Itsekään en yleensä pysty syömään kuin pari palaa kerralla, paitsi silloin kun tulee fudge-himo, jolloin namuja katoaa suuhun siihen tahtiin että ihan hirvittää.

 • Reply Insinööri tiistai, 12 kesäkuun, 2012 at 10:22

  Noi turkinpippurifudget oli ihan sairaan hyviä, niitä olisi voinut syödä joku neljä miljoonaa palaa.

  • Reply Martina tiistai, 12 kesäkuun, 2012 at 11:50

   No ihan vähintään neljä miljoona palaa! Alkupalaksi.

 • Reply Minna maanantai, 15 joulukuun, 2014 at 13:03

  Jos teen tällä ohjeella fudget, mutta haluan niiden maistuvan lakritsille, niin minkä verran kannattaa laittaa Urtekramin raakalakritsijauhetta? Tai turkinpippurirouhetta?

  • Reply Martina maanantai, 15 joulukuun, 2014 at 13:19

   Fudget on siitä helppoja tehdä, että makuaineen määrä ei ole niin tarkka. Voit laittaa lakritsijauhetta tai turkinpippurirouhetta oman maun mukaan ja maistella massaa välissä, niin tiedät tarvitseeko makua vielä lisää. Aloita pienellä määrällä ja lisää makua pienissä erissä maistaen aina välissä, onko makua jo tarpeeksi. Jauheen määrää en osaa arvioida lainkaan, mutta rouhetta mulla meni muistaakseni noin puoli pussia. Sitä sellaista valmista turkinpippurirouhetta siis. Hyviä leipomishetkiä!

 • Reply helmi lauantai, 20 joulukuun, 2014 at 20:28

  Mä epäonnistuin?! Tosta tuli ihan kivikovaa. Havaintoa mikä meni pieleen?

  • Reply Martina maanantai, 22 joulukuun, 2014 at 08:26

   Voi ei, ikävä kuulla! Vaikea sanoa mikä meni pieleen. Keititköhän seosta liian kauan?

 • Reply Laura sunnuntai, 20 joulukuun, 2015 at 10:42

  Missäs vaiheessa tuo voi tulee kuvioihin?

  • Reply Martina maanantai, 21 joulukuun, 2015 at 08:57

   Haha, hyvä pointti! Resepti on nyt korjattu. Eihän se ehtinytkään olla puutteellinen kuin vasta 3,5 vuotta. 😀 Kiitos tarkkanäköisyydestäsi!

  Leave a Reply