Suomen suurin matkablogiyhteisö

Omatekemä jäätelö – Ilman jäätelökonetta

Olen kuullut jo ajat sitten, ensimmäisen kerran muistaakseni työkaveriltani edellisessä työpaikassani, ja sitten Hulilta ja Herra Longfieldiltä, että jäätelön tekeminen itse on aivan tavattoman helppoa. Siihen ei tarvita jäätelökonetta, eikä kovin paljon edes aikaa tai vaivaa, ja lopputulos on aivan yhtä hyvä kuin kaupasta ostettava jäätelökin, ellei jopa parempi. Ja täysin ilman lisäaineita. Sekin vielä. Hulin ja Herra Longfieldin tekemää vaniljajäätelöä pääsin jopa maistamaan viime kesänä, ja silti minulta kesti näin kauan tehtailla ensimmäinen omatekemäni jäätelö.

Tein jäätelön muuten Hulin blogista löytyvän ohjeen mukaan, mutta vaihdoin maun vaniljasta kaneliin, sillä halusin tietenkin kokeilla jotain erilaista. Jäätelön perusresepti kuuluu näin, makuainetta voi muunnella vapaasti omien mieltymysten ja mielikuvituksen mukaan:

– 3 kananmunaa
– 3 dl vispikermaa
– 2 dl tomusokeria
– 4 rkl maun tuovaa nestettä, joka voi olla mehua, sulatettua suklaata, hilloa, siirappia, veteen sekoitettua vaniljaa tai kanelia, niin kuin minulla tällä kertaa

Homman perusidea on se, että tehdään kolme vaahtoa, sekoitetaan ne keskenään ja lisätään makua tuova neste. Kananmunat erotellaan, valkuaiset vatkataan omaksi vaahdoksi ja keltuaiset tomusokerin kanssa omaksi. Ja kolmas vaahtohan on tietysti kermavaahto. Kun kaikki on vatkattu, sekoita vaahdot keskenään, lisää esimerkiksi 4 rkl vettä, johon on sekoitettu kanelia ja kippaa massa kannelliseen muoviastiaan.

Astia laitetaan pakastimeen ja sitä käydään sekoittelemassa välillä. Kuulemma vain kaksi kertaa jäätymisen aikana riittää (ekan kerran noin 30-60 minuutin jälkeen ja sitten joskus kun muistaa), mutta minä sekoittelin jäätelömassaani alkuun tunnin välein ja sitten jätin sen yöksi oman onnensa nojaan löytääkseni aamulla täydellisesti jäätyneen jäätelön pakastimestamme.

Massan jäätymiseen menee vähintään puoli vuorokautta riippuen sen määrästä, muoviastian muodosta ja reunojen paksuudesta. Kätevä astia on vanha muovinen litran jäätelöpurkki (Aino, Carte D’Or, mitä näitä nyt on..), joka on sen verran ohutreunainen, että jäätelö jäätyy mukavan nopsaan, niin että edellisenä iltana tehty jäde on valmista seuraavan päivän iltapäiväkahvilla.

Kanelijäätelö maistui namilta uunibanaanien kera.

Katso myös nämä postaukset:
Sitruunajäätelö
Kesän paras jäätelö

Previous Post Next Post

20 Comments

 • Reply Huli maanantai, 23 huhtikuun, 2012 at 08:54

  Niin helppoa ja hyvää (vaikkakin vähän hidasta)! 🙂 Mulle ei maistu jäätelö kuin kesäisin, joten taukoa on jätskin teosta (ja syömisestä) ollut jo monen monta kuukautta. Mutta onneksi sitä pääsee taas ihan kohta tekemään! Aion kokeilla seuraavaksi mokkajäätelöä, sen resepti on odottanut reseptikansiossa jo liian kauan.

 • Reply Martina maanantai, 23 huhtikuun, 2012 at 10:36

  Mullakin tulee yleensä talvella pieni jätskitauko, mutta nyt oon jo aloittanut jäätelökauden. Mokkajäätelö kuulostaa hyvältä! Tässähän menee koko kesä vaan jäätelöitä tehtaillessa kun olisi niin paljon eri makuja mitä haluaisin kokeilla. Siideri- tai kuohuviinijätskiä on pakko testata, samoin jotain tosi överisuklaista. Työkavereiden kanssa mietittiin myös, että Hulluilta päiviltä ostettua vaahterasiirappia voisi tunkea jäätelömassaan. Sitruunajäätelöä kokeilin jo (ja se oli tosi hyvää!), mutta kaikista muistakin hedelmistä pitäisi tehdä jätskiä. Hmm, täytyy varmaan vähän karsia listaa.. Ei Suomen lyhyt kesä riitä kaikkeen. 🙂

 • Reply Anna tiistai, 24 huhtikuun, 2012 at 09:55

  Ai? Eikö se ole tuon vaikeampaa..? Voiskohan tuota kokeilla jo vapuksi..ainakin käyn ottamassa ohjeen jemmaan! Jospa minä tekisin sen lyhyemmällä tuumailuajalla.

  • Reply Martina tiistai, 24 huhtikuun, 2012 at 10:55

   Jep, jätskin teko itse ilman jäätelökonetta ei todellakaan ole vaikeaa. Suosittelen ehdottomasti lyhyempää tuumailuaikaa kuin minulla. 🙂 Mietittiin juuri työkaverin kanssa, että ainakin siideri- tai kuohuviinijäätelö sopisi täydellisesti vappuun.

   • Reply Murzu lauantai, 16 kesäkuun, 2012 at 18:31

    MM jätskii….. en vois mitenkään pitää jätski taukoo 😛 syön melki joka päivä kesäl sitä:D Helppoo sen teko kin on Kantsii kokeilla vaikka ei olis jäätelö konetta

    • Reply Martina sunnuntai, 17 kesäkuun, 2012 at 12:59

     Jätski on kyllä kesän herkuista paras! Olen todellakin samaa mieltä, että kannattaa kokeilla sen tekemistä itse, vaikka kotoa ei löytyisikään jäätelökonetta. Niin helppoa!

 • Reply eeka keskiviikko, 7 marraskuun, 2012 at 19:38

  Miten kauan jäätelö säilyy? Hyvä ohje, suosittelen 🙂

  • Reply Martina torstai, 8 marraskuun, 2012 at 07:57

   Voih, nyt en kyllä osaa vastata kysymykseesi, sillä meillä jäätelö on syöty aina niin vauhdilla loppuun, ettei se ole päässyt lähellekään vanhentumista. Uskoisin sen kuitenkin säilyvän melko kauan. Sen tarkempaa vastausta en valitettavasti osaa antaa.

 • Reply nikju lauantai, 9 maaliskuun, 2013 at 23:19

  Hei ihan pakko kysäistä että kuinka usein tuota täytyy sekoittaa? Kun se eka kera kerran oli n. tunnin kohdalla, mutta entäs sitten?

  • Reply Martina sunnuntai, 10 maaliskuun, 2013 at 13:18

   Jos puolentunnin viiva tunnin välein käy sekoittelemassa niin tulee varmasti hyvää. Harvemminkin riittää, mutta itse pelaan aina varman päälle ja sekoitan mieluummin liian usein kuin liian harvoin. Ekan kerran voi sekoittaa jo puolenkin tunnin päästä pakastimeen laittamisesta, varsinkin jos astiassa on ohuet reunat tai jäätelöä on pienempi määrä.

 • Reply jäätelö jonne perjantai, 10 toukokuun, 2013 at 18:35

  voi vittuku on hyvan nakonen

  • Reply Martina perjantai, 10 toukokuun, 2013 at 18:39

   Kiitos!

 • Reply COSWORTH torstai, 28 marraskuun, 2013 at 19:51

  On todella hyvää!Oon tehny ”talos”ja teki kauppansa muillekkin!!

  • Reply Martina perjantai, 29 marraskuun, 2013 at 09:15

   Kiva kuulla että on maistunut! 🙂

 • Reply lc torstai, 16 lokakuun, 2014 at 15:12

  Osaatko sanoa, miten tehdä diabetikolle sopivaa jäätelöä eli siis sellaista, missä ei ole sokeria tai sitä on erittäin vähän?

  • Reply Martina perjantai, 17 lokakuun, 2014 at 09:09

   Nyt en kyllä uskalla sanoa tähän mitään, kun en ihan varmasti tiedä tai ole kokeillut.

 • Reply Irene lauantai, 13 kesäkuun, 2015 at 18:22

  Olen tehnyt samalla reseptillä eri makuisia, marmoroinut pakastemarjoin (muutama jäinen marja sekaan ja sekoittelee hiljaksiin niin se tekee ohuita viivoja, kuten marmorikivissä) ja makeuttanut keinotekoisin ainein kuten canderellilla, hermesetaksella ja stewialla niin olen saanut siitä vähemmän lihottavaa. Sopii sokeritta paremmin kehonrakentajallekin kun munissa ja kermassa on protskua.

  • Reply Martina maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 07:32

   Kuulostaapa hyvältä! Ja totta, omatekemä jäätelö ei ole se kaikista epäterveellisin herkku. 🙂

 • Reply Jätski hullu tiistai, 18 elokuun, 2015 at 14:58

  Paljon tota tulee yhdestä ohjeesta ? (Litroina)

  • Reply Martina perjantai, 21 elokuun, 2015 at 14:35

   Sanoisin että litran verran tällä ohjeella.

  Leave a Reply