Suomen suurin matkablogiyhteisö

Täydellinen syyssunnuntain ruoka


Jamie Oliver on aikamoinen epeli. Aiemmin kokkaamani katkarapupasta todisti miehen olevan nero mitä tulee makujen yhdistelyyn, ja pastasta innostuneena tartuin innolla ostamaani Jamien kotona -kirjaan. Kirjan reseptit on jaoteltu vuodenajoittain ja syksyn kohdalta löytyi täydellinen syyssunnuntain ruoka. Mausteista porsaanliha-chili-paprikagulassia muhitetaan uunissa monta tuntia ja lopputulos on ihanan murea ja mehevä lihakastike. Raikas sitruuna-persiljasmetana kruunaa koko komeuden.
Keltaisessa keittiössä gulassi muhi uunissa ihanan laiskana sunnuntaipäivänä, jolloin oli ihan ok vaan lojua sohvalla hyvän kirjan parissa (allekirjoittanut suosittelee Kellokosken Prinsessaa), katsella välillä telkkarista ratsastuskilpailuja ja tuoksutella uunista tulvivia ihanan mausteisia tuoksuja. Sapuskasta riittää useammaksikin päiväksi, joten alkuviikon ruokahuolet oli ratkaistu jo sunnuntaina.

Jamie Oliverin possugulassiin tarvitset:

– 2 kg luutonta porsaanlapaa
– merisuolaa ja mustapippuria
– oliiviöljyä
– 2 punasipulia
– 2 tuoretta punaista chiliä
– 2 ruokalusikallista paprikajauhetta
– 2 tl kuminaa
– tuore meiraminippu (tai oregano)
– 5 paprikaa (mun vuokaan mahtui vain kaksi kappaletta)
– 1 tlk paahdettuja paprikoita
– 1 tlk kuorittuja tomaatteja
– 4 rkl punaviinietikkaa
– 400 g riisiä
– 1,5 dl smetanaa (meillä oli 2 dl)
– 1 sitruuna
– pieni nippu tuoretta persiljaa
Aloita rääkkäämällä possua. Poista lavasta kamara, mutta jätä rasva jäljelle. Viillä rasvaan ristikuvio, mausta liha suolalla ja pippurilla ja paista possua rasvapuoli alaspäin. Ruoka on tarkoitus tehdä kannellisessa uunipadassa, mutta hätä ei ole tämän näköinen jos et omista sellaista. Emme nimittäin omista mekään, joten käytin tavallista uunivuokaa, jonka peitin kannen puutteessa foliolla. Ylivaluvia nesteitä varten tyrkkäsin syvän uunipellin ritilällä hengailevan vuoan alle. Alkuvaiheiden paistamiset ja kuullotukset hoidin ihan tavallisella paistinpannulla, vaikka toki kätevämpää olisi paistaa kaikki alusta alkaen padassa, ja tyrkätä koko hela hoito lopuksi sellaisenaan uuniin.
No mutta kuitenkin, kun possun lapa on paistunut pannulla tai padassa vartin verran, siirrä possusi hetkeksi sivuun odottamaan. Seuraavaksi on nimittäin pilkottujen sipulin, paprikan ja chilin vuoro hengata pannulla. Poista chilistä siemenet niin sen tulisuus ei peitä muita makuja alleen. Kuullota kaveruksia öljytyllä pannulla paprikajauheen, kuminan, pilkotun meiramin sekä suolan ja pippurin kera. Lisää kuullotuksen jälkeen mukaan myös paahdetut paprikat ja tölkkitomaatit. Pilko heidätkin ensin hieman pienemmäksi.
Nosta liha pataan (tai heivaa liha ja pannulla kuullottamasi kaverit uunivuokaan). Peitä vedellä niin että liha juuri ja juuri peittyy. Lisää sekaan viinietikka ja kiehauta koko homma vielä liedellä ennen kuin hylkäät patasi tai vuokasi 180-asteiseen uuniin vähintään kolmeksi tunniksi. Minä jätin padan puutteessa kiehauttamisen väliin ja tyrkkäsin vuoan uuniin sellaisenaan, minkä takia kypsymisaika piteni hieman.
Liha on valmista kun se hajoaa helposti kahdella haarukalla vedettäessä. Meillä liha oli tarpeeksi mureaa vasta lähemmäs neljän tunnin kohdalla, vaikka uunista napsimani maistiaispalat olivatkin kovin herkullisia jo kolmen tunnin kohdalla. Tarjoile kastikkeen kanssa pitkäjyväistä riisiä sekä smetanaa, johon olet sekoittanut sitruunasta raastamaasi kuorta ja pilkottua persiljaa.
Jamie ei tälläkään kertaa pettänyt, vaan ruoasta tuli aivan uskomattoman hyvää. Meikätyttö lusikoi lautaselle jääneet kastikkeetkin viimeistä tippaa myöten suuhunsa, sillä mitään näin hyvää ei vaan voi jättää lautaselle.
Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply hanna perjantai, 5 marraskuun, 2010 at 08:46

  Jamie on paras. Satuitko muuten katsomaan viime sunnuntaina Jamie's Food Ministry -ohjelmaa (Jamien ruokaremontti) Neloselta? Vaikuttaa sekin Jamien tuotos erittäin mielenkiintoiselta!Mulla on ylikypsää possunniskaa jääkaapissa, pitää kehittää siitä jotenkin tätä ruokaa vastaava muhennos, kuulostaa törkyhyvältä!

 • Reply Martina perjantai, 5 marraskuun, 2010 at 10:07

  Enpä tullut katsoneeksi, mutta tänä sunnuntaina pistän nauhalle! Jamie on tosiaan ihan huippu ja taidankin väsätä taas viikonloppuna jotakin Jamien kotona -kirjasta. Sienirisotto ainakin vaikutti herkulliselta ja mukavan syksyiseltä. Eikä haittaa että sitä varten joutuu avaamaan valkoviinipullon.. 🙂

 • Reply Anonymous sunnuntai, 7 marraskuun, 2010 at 19:41

  Ja mä kun olen aina vaan paistanut possunlapaa ihan pelkälleen pottujen ja sipulien kanssa. Olen ollut tosi tylsä ja jumiutunut vanhaan.Mutta nyt tuli muutos :)Kiitti Martina!!!terkuin Heidi

 • Reply Martina maanantai, 8 marraskuun, 2010 at 09:53

  Kiittäkäämme Jamie Oliveria, hänen reseptihän tämä on. 🙂

 • Reply Katjuzqa sunnuntai, 30 syyskuun, 2012 at 20:43

  Etsin itse toiveikkaana Jamielta lapa-reseptiä ja löytyihän se! Ja sitten etsin, että onko joku Suomenmaalla todistettavasti testannut sitä ja sekin onni toteutui! Eli tekemään vain!

  • Reply Martina maanantai, 1 lokakuun, 2012 at 14:49

   Jes, kiva että kokkailustani on ollut hyötyä myös sinulle! Tämä ruoka on kyllä niin maittavaa, että sitä on ehdottomasti tehtävä vielä uudelleenkin syksyn pimetessä.

  Leave a Reply