Yleinen

Kymmenen paikkaa, joista tahtoisin kirjoittaa tarinoita

perjantai, 5 helmikuun, 2021

Tässä eräänä aamuna kun ajatus ja elämä ei kulkenut oikein mihinkään, aloin miettimään mihin kaikkialle sitä olisikaan ihana vielä joskus tulevaisuudessa matkustaa, mitkä kaikki mielenmaisemaa puhuttelevat paikat sitä niin mielellään näkisi ja kokisi. Ja johan alkoi ajatus virtaamaan. Kaikkiin niihin vieraisiin maihin ja kaupunkeihin, joista olin ehkä kuullut ystäviltä tai lukenut kirjojen sivuilta. Sillä kai sitä haluaisi matkustaa ihan kaikkialle. Mutta koska piti vähän rajata, tässä listattuna tuon aamun fiilisten pohjalta kymmenen paikkaa Suomen rajojen ulkopuolella, joissa en ole koskaan käynyt, mutta joihin mielisin matkustaa. Ja joista varmasti löytyisi aiheita ja kokemuksia kirjoittaa. Ranskasta löytyvät kohteet jätin suosiolla tämän listauksen ulkopuolelle, sillä niille voisin omistaa oman kokonaisen postauksensa.

1. Amsterdam

Amsterdamilla on pieni rooli yhdessä  meneillään olevassa kirjoitusprojektissani ja siksi tahtoisin nähdä kokea kaupungin tunnelman, nähdä sen kanaalit ja talot. Kulttuuritarjonnasta ykköskohteeni olisi Vincent van Gogh museo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vincent van Gogh huumaa Pariisin Atelier des Lumières- museossa syyskuussa 2019.

2. San Fransisco

Jos Jenkeistä pitäisi valita yksi ainut paikka niin se olisi Frisco. New York seuraava. Sitten Yosemiten kansallispuisto. En osaa perustella asiaa mikkään muulla kuin fiiliksellä, jonka paikat mielikuviini nostattavat.

3. Skotlanti

Skotlantiin olen hurmaantunut Outlander- televisiosarjan kautta. Minua kiinnostavat niin Ylämaiden luonto kuin Edinburghin jyhkeät rakennukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuva Frank Winkler/Pixabay.

4. Etelä-Korea

Jotain kiehtovaa ja mystistä tähän maahan liittyy. Kosketuksen korealaiseen kulttuuriin olen saanut sieltä kotoisin olevan ystäväni kautta, joka johdatti minut korealaisen ruuan saloihin. Toiseksi olen hyvin vaikuttunut korealaisen kirjailija Kuyn-sook Shinin romaaneista. Jään luoksesi romaanissa kävellään Soulin kaduilla ja syödään mitä mielenkiintoisimpia ruokia (tosin varpuset ruokana eivät kiehdo). Hovitanssija puolestaan vie lukijansa 1800-luvun lopun Koreaan ja sen kuninkaalliseen hoviin.

5. Japani

Unelma jostain hyvin kaukaa. Japani on kiehtonut Aasian maista pisimpään. Muistan jäljitelleeni japanilaista taidetta yläkoulun kuvataidetunneilla ja lukiossa valitsin Japanin aiheeksi pieneen maantiedon tutkielmaan. Paitsi että haluaisin kokea hetken Tokion sykettä, tahtoisin myös kävelemään Kioton puutarhoihin ja kuvaamaan sen temppeleitä. Ja tahtoisin myös kiitää nopeilla junilla ja nähdä edes vilauksen Fuji-vuoren figuurista.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Kiina

Tarkoitukseni oli mennä Kiinaan vuosi sitten kiinalaiseksi uudeksi vuodeksi Shanghaissa asuvan ystäväni kutsumana Aasian matkan yhteydessä. Mutta ilmeisesti mieleni valtasi joku etiäinen kun väsymys tuli jo viisuminhakua miettiessäkin ja päätin pysytellä helpoissa ja lämpimissä matkakohteissa. Sillä niinhän siinä kävi, että Kiina alkoi olla covidin kourissa noina viikkoina. Saa nähdä koska matkailu muihin maanosiin ylipäänsä tulee kohdallani mahdolliseksi, mutta kyllä edelleen haaveilen näkeväni Shanghain valot ja Pekingin kadut.

7. Tansania

Jos kerran vielä Afrikan auringon alle pääsisin. Olen päässyt jo kahdesti, mutta maanosa kiehtoo minua värikkyydellään varmaan päivien loppuun asti. Tansanian puolella kohoavaa Kilimanjaroa olen ihaillut lentokoneprespektiivistä ja nähnyt sen heikosti erottuvan huipun pilvien takaa Kenian puolella Tsavo Westistä, mutta nähdä sekä se koko komeudessaan esimerkiksi Kenian puolelta Ambosellin kansallispuistosta että kokea Tansanian upeita kansallispuistoja olisivat minun Afrikka-unelmani täyttyneet taas hetkeksi.

Elefantit ja monet muut savannien eläimet olen jo Afrikassa nähnyt, mutta leijonaa en.

8. Irlanti

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lampaat nummella. Ja pubitunnelma Dublinissa. Ne riittänevät syyksi haaveilla Irlannista.

9. Norja

Bergen erityisesti. Kaupungin historia ja kulttuuri alkoivat kiehtoa sen jälkeen kun ne toimivat näyttämönä Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta kirjasarjan toisessa osassa Myrskyn sisar.

10. Pietari

Eremitaasi. Siinä syy. Paluumatkalla pysähtyisin Viipurissa.

 

Onko näissä paikoissa sinulle tuttuja kohteita? Tai onko meillä samankaltaisia matkaunelmia?

Jos et ole koskaan tai hetkeen listannut kymmentä unelmien matkakohdetta, olisiko nyt sen aika?

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 7 helmikuun, 2021 at 19:27

  Tässä oli sekä hyvinkin tuttuja paikkoja, mutta myös sellaisia, joissa en ole vielä käynyt, mutta haluaisin. Kiina erityisesti luontokohteinen on sellainen. Sinne piti lähteä viime vuonna ruska-aikaan luontokohteita kiertelemään, mutta eihän siitä tietenkään mitään tullut. Norjassa Lofooteilla olen aiemmin kyllä käynyt, mutta Bergenin seudulla en ole käynyt ja sinne olisi kiva mennä patikoimaan vuonamaisemiin.

  Jos San Fransiscoon menee, niin siihenhän pystyy yhdistämään myös tuon Yosemiten mainiosti. Se on järjellisen 4h ajomatkan päässä kaupungista, niin esim. muutaman päivän retki onnistuu hyvin. San Franciscossa itsessään on omasta mielestäni sellainen huono puoli, että ilmasto ei ole paras mahdollinen. Kesäisinkin alle 20 astetta ja usein sumua, joten esim. Golden Gaten kuvaaminen voi olla vaikeaa. Aurinkoisiakin päiviä tietysti on.

  Kiotosta ollaankin kirjoitettu blogiin viime aikoina useita juttuja ja kauniita temppeleitä siellä tosiaan riittää. Jos sinne menee, niin päiväretkietäisyydellä on myös Himejin linna ja siellä kannattaa käydä! Myös muualta Japanista aiotaan lähiaikoina kirjoittaa lisää.

  Missä muuten olit Kenian puolella Kilimanjaroa katselemassa? Amboselin kansallispuisto Kenian puolella käsittääkseni on nimittäin kuuluisin paikka katsella Kilimanjaroa. Arushan kansallispuiston yhteydessä tunnutaan yleensä puhuttavan läheisestä Tansanian toiseksi korkeimmasta vuoresta Mt. Merusta, mutta ilmeisesti Kilimanjarokin välillä kirkkaina päivinä näyttäytyy. Mukavia maita kummatkin, jossa ollaan viihdytty hyvin.

  • Reply reetaeevi torstai, 11 helmikuun, 2021 at 15:31

   Kiitos kommentista ja korjauksesta Mikko! Minulla menee aina sekaisin Amboselli ja Arusha ja se mikä vuori näkyy mistäkin 😁 Ambosellia tarkoitin ja sehän on tosiaan Keniassa ja Meru vuori näkyy tosiaan Arushasta. Aiemmalla reissulla olin Tsavossa ja Westin puolella Kilimanjaron huipun näkee jostain kulmasta jotenkuten hyvällä säällä. Tuona päivänä oli aika pilvistä eikä kunnolla erottunut.

 • Reply Tanja / Please Be Seated for Takeoff maanantai, 8 helmikuun, 2021 at 00:23

  Kaikki muut ovat tuttuja, mutta yllättäen Skotlanti puuttuu, vaikka esim. Irlannissa olen käynyt monesti. Skotlantiin piti mennä vihdoin viime keväänä, mutta se saa vielä odottaa. Japani ja Italia ovat omat kestorakkauteni, joihin palaan yhä uudelleen. Eli todellakin suosittelen lämpimästi Japania!
  Olen siellä yleensä muutaman kuukauden kerrallaan, että saa fiilistellä rauhassa. Olen myös työstänyt sieltä jo monta vuotta kirjaprojektiani, joka sekin on nyt tahattomalla tauolla. Sinnekin piti ehtiä ensin vuosi sitten ja lopulta nyt joulukuuksi, mutta onneksi Japani on ja pysyy odottaen aikaa parempaa.
  Joskus ajattelin, että olisi mukava käydä kaikissa maailman maissa, mutta nykyään en ehkä haluaisi enää ihan jokaiseen maahan. Viimeiseen neljään vuoteen ei ole tullut edes yhtään uutta maata, kun on palattu yhä uudelleen lempipaikkoihin. Mutta jos nyt vaikka sata tulisi joskus täyteen, kun ei siitä enää paljon puutu. Uusista listalla kärkipäässä on Georgia ja Stanit, jotka ovat olleet pitkäaikainen haave.

  • Reply reetaeevi torstai, 11 helmikuun, 2021 at 17:14

   Oi, useampi kuukausi Japanissa kuulostaa sellaiselta, että siinä ajassa ennättäisi jo vähän uppoutua elämään maassa. Ja varmasti Japani kutsuisi myös minua kirjoittamaan, toivottavasti sinä pääset jatkamaan jossain kohtaa projektiasi!

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 8 helmikuun, 2021 at 02:50

  Tosi kiinnostavia kohteita kaikki, itse voisin lähteä näihin koska vaan! Suurimmassa osassa olenkin jo käynyt, mutta Etelä-Korea, Kiina ja Tansania on vielä näkemättä. Tai, no olen minäkin Kilimanjaron nähnyt Keniasta, mutta ei sitä lasketa 😀

  Itse asiassa tänään sanoin viimeksi, että haluan kiivetä Kilimanjaron huipulle. Se olkoon seuraavan viiden vuoden tavoite, joka alkaa painon pudotuksella. Näin päätin tänään, tai teknisesti eilen 🙂

  Näistä sinun kohteistasi Amsterdam, Irlanti ja Norja on tunnetuimmat, niissä jokaisessa olen käynyt useasti. Itsestä Irlanti on aina parempi, mitä kauemmaksi Dublinista menee. Siellä parasta on pubit, joita tosin olenkin urakalla kierrellyt. Mutta mieluiten aina otan auton, ja lähden kiertämään saaren pienempiä meranrantakyliä – ne on upeita kohteita. Sama pätee tietysti myös Skotlantiin.

  Haaveilu kohteista on kivaa, siten ne helpommin toteutuvatkin 🙂 Toivottavasti näistä tulevina vuosina sinulle myös moni!

  • Reply reetaeevi torstai, 11 helmikuun, 2021 at 17:16

   Kiitos, toivottavasti haaveista tulee totta jossain muodossa, myös sinulle!

 • Reply Anne / Elämää Nomadina maanantai, 8 helmikuun, 2021 at 15:57

  Voihan haavematkat ja matkahaaveet… ihana lista sinulla! Noista kohteista moni kyllä resonoi, ehkä juuri nyt erityisesti Tansania, sillä jonkinlaisesta safareja sisältävästä kiertomatkasta Afrikassa on tullut viime aikoina haaveiltua useampaankin otteeseen. Siihen reissuun pitäisi sitten tietysti mahduttaa myös Kilimanjaron huiputtaminen!

  • Reply reetaeevi torstai, 11 helmikuun, 2021 at 17:17

   Eikö, melkoista miettiä näitä haaveita näinä aikoina mutta silti kylläpä teki niin hyvää listata 🙂 Kilimanjaron huiputtaminen olisi toki myös aivan mahtavaa!

 • Reply Sini matkakuumeessa maanantai, 8 helmikuun, 2021 at 21:38

  Noista maista Japani ja Tansania ovat haaveissa. Jälkimmäisessä juuri se Kilimanjaro.

  Irlanti ja Pietari ovat ihania. Menisin uudestaan. 💞

  • Reply reetaeevi lauantai, 13 helmikuun, 2021 at 18:22

   Katselin juuri ohjelmaa Kilimanjarosta. Olisihan se mahtava kokemus kokeilla sinne kiipeämistä.

 • Reply Suvi / Suvin matkassa tiistai, 9 helmikuun, 2021 at 17:57

  Ihania kohteita, joista Amsterdamissa ja Japanissa olen käynyt, ja Tansania ja Etelä-Korea löytyvät omalta listaltani. Voi kun pääsisimme pian taas kokemaan näitä uusia paikkoja!

  • Reply reetaeevi lauantai, 13 helmikuun, 2021 at 18:23

   No tämäpä, kun joskus vielä pääsisi lähtemään. Nyt täytyy tyytyä haaveiluun, kirjoihin, leffoihin ja dokkareihin.

 • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja tiistai, 9 helmikuun, 2021 at 23:49

  Mielenkiintoista lukea matkahaaveista ja miettiä, mitä sieltä omalta listalta löytyisi.
  Näistä ehkä Skotlanti ja Japani kiehtovat eniten. Muuten sitten omia haavekohteita ovat olleet mm. Fär-saaret ja Slovenia. Ja aina kun lukee ihania juttuja jostain kivasta kohteesta niin sinne myös toivoisi pääsevänsä 🙂

  • Reply reetaeevi lauantai, 13 helmikuun, 2021 at 18:25

   Kyllähän se niin on että kaikkialle olisi kiva mennä 😊 Sloveniakin esimerkiksi kuulostaisi mielenkiintoiselta paikalta.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 11 helmikuun, 2021 at 10:41

  Jossain määrin tuttuja paikkoja kaikki. Jos ennustaisin, että minne matkailu voisi jo taas ensi kesänäkin melko helpost onnistua, niin veikkaisin Bergeniä, jossa kävimme viime kesänä. Suosittelen. Jos vaikka haluaisit vilkaista muutaman tarinan sieltä, niin tsekkaa tästä: https://meriharakka.net/tag/bergen/
  Erityisesti tuo neuleteollisuuden museo oli minusta hieno kohde!

  • Reply reetaeevi lauantai, 13 helmikuun, 2021 at 18:27

   Kiitos kommentista Pirkko. Muistankin lukeneeni viime kesältä teidän Bergenin juttujanne. Täytyypä tsekata niitä vielä.

 • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, 11 helmikuun, 2021 at 16:50

  Olin varannut viime vuoden pääsiäiseksi lennot ja hotellin Amsterdamiin, mutta ne piti koronan takia peruuttaa. Edellisen Damin reissun olen tehnyt yli 20 vuotta sitten, joten kaupunki varmasti muuttunut niiltä ajoilta. San Francisco, Kiina, Tansania ja Pietari ovat listaltasi tutuimmat ja blogista löytyy paljon juttuja niiltä reissuilta, jos haluat käydä lukemassa 🙂 Norjassa olen käynyt myös lähemmäs 20 vuotta sitten, joten sielläkin olisi kiva piipahtaa uudestaan. Irlanti kiinnostaa kovasti ja aika lähellä on ollut ettei ole lennot mennyt varaukseen, mutta aina joku muu kohde meni edelle. Tällä hetkellä kelpaisi ihan mikä maa/kaupunki vaan!

  • Reply reetaeevi lauantai, 13 helmikuun, 2021 at 18:29

   Minullakin oli tarkoitus mennä Amsterdamiin viime keväänä, lennot oli jo katsottu, mutta toisin kävi. Ja samaa mieltä, kaikki kohteet kävisivät nyt 😊

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 13 helmikuun, 2021 at 14:29

  Näistä Amsterdam on ainoa tuttu kohde. On tullut käytyä kolmesti siellä. Viime vuonna piti lähteä Irlantiin, mutta ehkä sen reissun voi toteuttaa joskus myöhemmin. Myös Norjan luonto ja jollain tasolla myös Japani kiinnostaa. Mun mielestä Kiinaan matkustaminen kuulostaa kans tosi hankalalta jo pelkästään sen viisumihakemuksen takia! Myös Yhdysvallat on toinen paikka, mihin tuskin tulee koskaan suunnattua, koska tuntuu, että maahanpääsy on ihan arpapeliä.

  • Reply reetaeevi lauantai, 13 helmikuun, 2021 at 18:32

   Ei se Kiinan viisumihakemus todellakaan maailman helpoimmalta näyttänyt 😁 Mutta olisin sen vaivan jossain kohtaa valmis vielä tekemään mikäli tilanteet sen sallisivat. Mutta eiköhän ulkomaanmatkailu tule aloitettua sitten aikanaan jollain muulla kohteella, mihin pääsee vaivattomammin!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.