Suomen suurin matkablogiyhteisö
Pariisi Ranska

Ilta Montmartrella

lauantai, 16 toukokuun, 2020

Montmartren kukkulan päällä kohoaa tuo ihmeellinen, samaan aikaan hiukan utopistinen ja mielestäni jopa synkänoloinen rakennus. Muistan nähneeni ensimmäisen kuvan Sacré Coeurin katedraalista neljätoistavuotiaana ranskantunnilla oppikirjan sivuilla. Sen arkkitehtuurissa oli minulle jotain täysin uutta, jylhää ja korutonta. Kupolit toivat mieleeni ampiaispesät. Myöhemmin opin, että kyseessä on roomalaisbysanttilainen tyylisuunta. Tänään kirkon jyhkeys näyttää jollakin tavalla jopa hiukan pelottavalta tässä pilvisessä alkuillassa.

Sacré Coeur on rakennettu Pariisin korkeimmalle kukkulalle ja sen edustalta avautuu näkymä kukkulan eteläpuolella olevaan kaupunkiin. Selkeimmin näkymästä erottuu Ranskan korkein pilvenpiirtäjä Tour Montparnasse. Onneksi pilvenpiirtäjät eivät ole täyttäneet Pariisia. Vanhempi rakennustyyli miellyttää minua enemmän ja tekee Pariisista juuri Pariisin.

Rakkauslukot ovat saavuttaneet Montmartrenkin.

Maalipinnaltaan kuluneen rauta-aidan takaa, yli tv-antennien ja syyskuisten puiden pääsemme kurkistamaan Eiffel-tornille asti.

Montmartre on elämänmakuinen ja rakastamieni idyllisten rakennusten täyttämä. Sen ilmapiirissä on edelleen 1900-luvun alun vahva kaiku. Tuolloin Montmartre oli suurien taitelijoiden koti. Katutaiteilijat istuvat nytkin pienine maalaustelineineen Place du Tertren aukiolla. Ja katukuvassa näkyvät lukuisat turistit, jotka haluavat tänä iltana olla osa Montmartrea. Mutta on joukossa myös niitä, joille Montmartre on koti, työpaikka tai muuten vain tavallista pariisilaista arkea.

Le Consulat on yksi Montmartren kuvatuimmista ravintolarakennuksista.

Taide näkyy Montmartren kaduilla vielä monella tapaa. Se on täynnä pieniä liikkeitä, jotka myyvät edullisia ja konein tehtyjä vedoksia ja postikortteja vanhoista, kuuluisista maalauksista ja kabareemainoksista. Ja sitten on nykypäivän taidetta, seinämaalauksia, jotka ilmentävät osaltaan Ranskan monikulttuurista ilmapiiriä. Ja historiaa, sillä sitä, jos mitä Pariisi on kokenut. Sotilasta ja naista kuvaava seinämaalausteos lennättää minut mielikuvissani oitis toisen maailmansodan aikaiseen, miehitettyyn Pariisiin. Taustalla rapistuva maali kuoriutuu seinästä. Jään miettimään millaisia ovat sotilaan ja naisen tarinat. Ja missä kohtaa ne kietoutuivat toisiinsa?

Ilta Montmartrella jäi arvatenkin liian lyhyeksi. Edelleen minulta on näkemättä Moulin de la Galette, vanha tuulimylly, jonka sisäpihalla sijaitsi aikoinaan ulkoilmakahvila, jonka Pierre-August Renoir ikuisti maalaukseensa  Bal du Moulin de la Galette. Myös lähikaupunginosan kuuluisa Moulin Rougen kabareerakennus jäi odottamaan seuraavaa kertaa Pariisissa. Sillä jos vain matkustaminen on tulevaisuudessa yhä mahdollista, uskon, että tulen matkustamaan Pariisiin yhä uudelleen ja uudelleen. Rakkauden kaupungista riittää koettavaa useiksi kerroiksi.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Ne Tammelat keskiviikko, 20 toukokuun, 2020 at 16:19

  Onpa sympaattisen oloinen paikka. Pariisi on vielä käymättä itselläni, mies kävi siellä viimeksi työmatkalla pari vuotta sitten. Huomaan tuosta kommenttikentän yläpuolelta, että olet käynyt Colmarissa. Siellä mekin pysähdyimme road tripillä pari vuotta sitten, superhurmaava paikka sekin.

  • Reply reetaeevi torstai, 21 toukokuun, 2020 at 08:19

   Pariisissa on paljon alueita, joilla on ihan omanlaisensa viehätysvoima ja Montmartre on yksi niistä. Olen käynyt Pariisissa nyt kolmesti, Montmartrella niistä kahdesti ja joka kerta on jäänyt sellainen olo, että päivät ovat loppuneet kesken vaikka väsymykseen asti kulkee ja kävelee katsomassa mielenkiintoisia paikkoja.
   Colmarissa piipahdin pari yötä tälla samaisella Ranskan reissulla kuin mistä tämä Mortmartren postaus. Olin nähnyt Colmarin Petit Venicestä hienoja kuvia instagramissa ja se oli ehdoton kohde kun pitkään haaveilemaani Alsacen reissua viime syksylle suunnittelin. Superhurmaava on juuri oikea sana Colmarille 🙂
   Haaveissani on saada kierrettyä Ranskanmaata vähän jokaisesta ilmansuunnasta, ja vaikka aika hyvin olen saanut valloitusta käyntiin, niin kyllä jo polttelee, että toivottavasti viimeistään ensi vuonna taas pääsisi jatkamaan 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista torstai, 21 toukokuun, 2020 at 07:28

  Ihana Pariisi ja ihana Montmartre! Yksi maailman parhaista paikoista istua katukuppilassa ja siemailla samppanjaa 🙂

  • Reply reetaeevi torstai, 21 toukokuun, 2020 at 08:24

   Sepä 🙂 Johonkin kyselyyn taannoin vastasin, että Pariisi, jos johonkin käymäänsä paikkaan saisi juuri nyt palata! Pariisissa on jotain niin vetovoimaista, että mietin usein, montakohan kertaa siellä pitää käydä ennen kuin tulee se tunne, että kaupunki on omalta osalta nähty. Todennäköisesti siihen ei yksi ihmiselämä riitä 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 22 toukokuun, 2020 at 16:02

  Näistä kuvista tuli mieleen oma Pariisin matka kahden vuoden takaa. Samoilla kulmilla silloin seikkailtiin. Pariisi on yksi lempparikaupunkini ja tuli ikävä sinne <3

 • Reply reetaeevi lauantai, 23 toukokuun, 2020 at 08:23

  Pariisi on lemppari, ja samoin itse ikävöin aika-ajoin sen katuja, puistoja, museoita ja yleistä fiilistä 😊

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA lauantai, 23 toukokuun, 2020 at 11:24

  Voi että. Ihana Montmartre. Voisin vierailla siellä vaikka kuinka monta kertaa ja aina tuntuu löytyvän jotain uutta. Saisi jo tämä korona häipyä.

  • Reply reetaeevi sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 08:44

   Olen kanssasi niin samaa mieltä 😊

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, 23 toukokuun, 2020 at 22:38

  Ehdottomasti yksi lempparialuitani Pariisissa. Hitsi kun näitä kuvia katsellessa tuleekin ikävä maailmaa ja matkustamista yleisesti! Sacré Coeur on aina yhtä kaunis ja maisemat sieltä myös kun vain jaksaa kavuta ylös. Tuota Consulat ravintolaa en muista ollenkaan. Ompas söpö!

  • Reply reetaeevi sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 08:51

   Vaikka Sacré Coeur onkin tyyliltään paljon pelkistetympi kuin Nore Dame niin silti siinä ja sen yksityiskohdissa riittää ihailtavaa. Olen käynyt sen sisätiloissa ensimmäisellä Pariisin vierailulla 2011 ja silloin olin niin pökerryksissä koko kaupungista etten juuri muista miltä sisätiloissa näytti.

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 02:10

  Jos nyt juuri jotain kaipasi, niin iltaa Pariisissa herkutellen ja hieman humaltuen hyvässä seurassa. Poissa olisi ajatuksista keväinen kylmyys ja korona, sitä hetkeä odotellessa.

  • Reply reetaeevi sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 09:04

   Toivokaamme että normaali matkustaminen ja illat Pariisissa vielä koittaisivat.

 • Reply Kaisa sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 10:27

  Oi ihana Montmarte! Ihan yksi lempparialuiestani Pariisissa. Kivat kuvat olet saanut Le Consulate ravintolasta ilman tungosta.

  • Reply reetaeevi tiistai, 26 toukokuun, 2020 at 14:12

   Montmartre on viehättävä alue, ehdottomasti Pariisin lemppareita myös minulle 😍

 • Reply Suvi / Suvin matkassa sunnuntai, 24 toukokuun, 2020 at 11:08

  Ihania kuvia ja kaunis Montmarte. Pariisi on muutenkin ihana kaupunki!

  • Reply reetaeevi tiistai, 26 toukokuun, 2020 at 14:09

   Kiitos 😊 Tästä ihanasta kaupungista saa kyllä ihania kuvia 😍

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.