Suomen suurin matkablogiyhteisö
Alsace Ranska

Colmar – kauniit talot ja ikimuistoiset ikkunaluukut

torstai, 12 joulukuun, 2019

Noin vuosi sitten aloin huomioida Instagramissa kuvia Colmar nimisestä alsacelaisesta kaupungista. Kuvat vanhoista ristikkotaloista milloin kesäisessä auringonpaisteessa ja vielä useammin jouluisissa tunnelmissa saivat minut huokailemaan ihastuksissani. Missä kohtaa Ranskaa tuo satumaiselta näyttävä kaupunki sijaitseekaan? Ahaa, vain neljänkymmenen minuutin junamatkan päässä Strasbourgista. Silloin tiesin, että koska tahansa Strasbourgiin menenkin, Colmar tulee kuulumaan samaan matkapakettiin. Ja tämän vuoden keväällä tilailinkin jo lennot syyskuuksi Pariisiin ja bussiliput Strasbourgiin.

Saavuin Colmariin puolenpäivän tienoilla, ja hotellihuoneeseen pääsyä odotellessa oli hyvin aikaa käydä katsomassa se paikka, mistä suurin osa näkemistäni Colmar-kuvista oli. Petit Venice on tuo kaunis historiallinen alue Lauch-joen molempin puolin, jota reunustavat eriväriset ristikkokoristeiset talot. Talot kuuluivat entisaikaan viinikauppiaille, kalastajille ja käsityöläisille, nykyään niissä on lähinnä ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Taloja pääsee ihailemaan niin silloilta, kävelyreiteiltä kuin kanaalissa liikennoivistä pienistä veneistäkin käsin.

Aurinkoinen päivä tekee oikeutta taloille ja niiden välissä virtaavalle kanaalille. Ihmiset nauttivat venekyydeistään ja otattavat ryhmäkuvia. Paikalla on paljon italiaisia. Ilmeisesti tieto paikan kauneudesta on kiirinyt alkuperäisille venetsialaisille.

Petit Venicestä koillisen suuntaan kulkeva kävelykatu Quai de la Poissonnerie tunnetaan myös kalakauppiaiden alueena. Talot ovat hempeän keltaisia, vaaleansinisiä ja -punaisia. Kuin pastelliliiduilla väritettyjä.

Ikkunoita koristavat kauniit kukkaistutukset. Ikkunaluukut näyttävät siltä kuin ne olisivat tipahtamaisillaan. Kävelenköhän sittenkin satukirjan sivuilla?

Matkalle jää kauppahalli ja sen ravintolaterassi. Ihmiset syövät herkkuaterioitaan ja nautiskelevat viinejään. Lasillinen rieslingiä kuuluu hyvään alsacelaiseen päivään.

Siniturkoosin talon kohdalla pysähdyn. Tämä, jos mikä voisi olla minun taloni. Ainakin lasillisen viiniä voisin sen edustalla juoda.

Talot ovat toinen toistaan koristeellisempia. Vain mielikuvitus voi rajata sitä, mitä talojen seinälle voi nostaa koristeeksi. Tuoleja, pieniä hyllyjä ja kakkuvuokia. Ja joulu saa näkyä kesäkuukausinakin.

1600-luvulla rakennettu Maison des Têtes eli House of Head edustaa saksalaista renessanssia ja sitä koristaa 106 erilaista päätä tai naamiota. Monet erilaiset kasvot, joita katsella. Ja monet, jotka tuntuvat katsovat takaisin. Hiukan likaisenruskean talon julkisivussa on jotakin kiehtovaa, ehkä mystistäkin.

 

1400-luvulla rakennettu Koifhus on Colmarin vanhin julkinen rakennus. Se on historiansa aikana toiminut sekä varastorakennuksena että kaupankäynnin keskuksena. Se on toiminut näyttämönä monille Alsacen alueen hallinnollisesti tärkeille taphtumille sekä myöskin teatterirakennuksena että kouluna. Nykyisin siellä myyvät tuotteitaan paikalliset käsityötaiturit.

Lopuksi vielä katsaus colmarilaisiin ikkunaluukkuihin. Missään en ole nähnyt yhtä kauniita. Ränsistyneinä, kuluneina ja osin graffiteja pinnassaan, ne ovat ehkä kuitenkin lopulta se, minkä ensimmäisenä tulen muistamaan Colmarista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, 13 joulukuun, 2019 at 01:04

  Colmar on upea! Eksyin sinne sattumalta, kun taannoin jalkapallon MM-kisojen aikaan en saanut majoitusta Zurichista enkä Baselista. Lähdettiin ajelemaan kohti pohjoista ja pysähdyttiin Colmariin – elämäni parhaita sattumia. Huikea paikka, arkkitehtuurin helmi!

 • Reply reetaeevi perjantai, 13 joulukuun, 2019 at 02:11

  Kyllä, niin hienoja rakennuksia kaupunki täynnä, kaikki nähty ei nyt päässyt mukaan tähän postaukseen. Mutta tulossa vielä juttua ainakin Unterlinden museosta jossain kohtaa!

 • Reply Anne/ Matkahetket tiistai, 17 joulukuun, 2019 at 10:26

  Rakastan katsella matkoilla talojen arkkitehtuuria, ikkunaluukkuja, savupiippuja, kaikkea. Colmar vaikuttaa hienolta! 🙂

  • Reply reetaeevi keskiviikko, 18 joulukuun, 2019 at 03:20

   Colmarissa todella tunsi olevansa ulkomailla noiden itselle niin ihmeellisten talojen keskellä 😊

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas tiistai, 17 joulukuun, 2019 at 22:44

  Colmar näyttää juuri sellaiselta kaupungilta mihin voisin matkustaa. Strasbourg on kyllä myös upea. Tuossa voisi siis yhdistää monta erilaista juttua samaan reissuun.

  • Reply reetaeevi keskiviikko, 18 joulukuun, 2019 at 03:25

   Strasbourgin lähellä ja Alsacessa ylipäänsä on monta viehättävän oloista paikkaa jossa käydä.Itse tein kiertomatkan Pariisi-Reims- Strasbourg-Colmar-Pariisi ihan bussia ja junaa Ranskassa käyttäen. Oli ehkä elämäni ihanimpia reissuja 😍

 • Reply Päivi / Mangostania perjantai, 20 joulukuun, 2019 at 12:24

  Näyttää kyllä niin kauniilta! Olen itsekin viime aikoina bongannut Colmar-kuvia Instagramista ja ihastunut. 😉 Kuvaan aina matkoilla ovia ja ikkunoita – ja tuolla varmasti riittää kuvauskohteita…

  • Reply reetaeevi lauantai, 21 joulukuun, 2019 at 01:18

   Riitti kuvattavaa kyllä. Nuo koriste-esineet talojen seinillä oli upeita ja kekseliäitä. Moni kiistä piti tallentaa. Ja samoin noita ikkunaluukkuja. Instagram on hyvä paikka bongata itselle uusia matkakohteita.

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, 20 joulukuun, 2019 at 21:19

  Teimme syksyllä lähinnä Stuttgartiin ja Berniin suuntautuvan pienen reissun ja päätimme sitten poiketa Strasbourgissakin, kun oli vähän samalla suunnalla. Colmariakin joku meille suositteli, mutta aika ei ainakaan tuolla reissulla riittänyt. Ehkä vielä joskus? Eurooppaan kun kuitenkin tulee aina palattua.

  • Reply reetaeevi lauantai, 21 joulukuun, 2019 at 01:20

   Aina haluaisi nähdä yhdellä reissulla enemmän mitä on aikaa. Onneksi Eurooppa on lähellä. Ja Colmar odottaa 😊💛

 • Reply Inka / Ollaanko jo perillä? perjantai, 20 joulukuun, 2019 at 22:10

  Ompa sympaattisen näköinen paikka, kuin satukirjasta! Täytyy pitää mielessä jos ja kun joskus matkustaa Strasbourgiin, sopii oikein hyvin samalle reissulle. 🙂

  • Reply reetaeevi lauantai, 21 joulukuun, 2019 at 01:22

   Satukirjafiilis minulla tuli monta kertaa noina päivinä. Ja todella pystyy kyllä tekemään vaikka päiväretken Strasbourgista.

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 23 joulukuun, 2019 at 03:01

  Colmar on tosi upea! Sattumalta sinne aikoinani eksyin, kun tarvitsin majapaikan yöksi. On ollut elämäni parhaita sattumia reissuilla, kun on itselle aikaisemmin tuntematon kaupunki ollut niinkin upea kuin Colmar. On jo pitkään tehnyt mieli lähteä sinne uudestaan tutkimaan upeita katuja ja kujia.

  • Reply reetaeevi maanantai, 23 joulukuun, 2019 at 04:58

   Se, että eksyy sattumalta Colmarin kaltaiseen paikkaan on yksi matkailun parhaita puolia. Et tiedä mitään paikan olemasssa olosta ja sitten oletkin keskellä jotain kaikkea uutta ja erilaista! Varmasti upea kokemus, toivottavasti pääset uudelle visiitille!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.