Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Thaimaa

Muovitonta matkailua

11.2.2019
muovin tappama kilpikonna

Yhteistyössä SIGG, juomapullo saatu blogin kautta

Kaikkihan meistä ovat nähneet kuvia muoviroskia pursuavista uimarannoista, muoviroskaan tai kalastusverkkoihin takertuneista kilpikonnista sekä Tyynenmeren muovilautoista. Monesti olet varmasti miettinyt, kuten minäkin, että mitä voisin tehdä itse asialle.

Viime maaliskuun lomallani Thaimaan Phuketissa päätin tehdä ihmiskokeen, kuinka pärjätä kymmenen päivää ilman kertakäyttöisiä muovipulloja, muovipusseja tai muovipillejä. Ja samalla testasin hiukan helposti käsimatkatavarassa mukana kulkevaa kosmetiikkaa.

Valmistelut

Ennen lähtöä käytin aktiivisesti Googlea ja Facebookkia selvittääkseni onko kukaan muu onnistunut tälläisessä ja siitä onko Thaimaassa viimeisen käyntini jälkeen parannettu kierrätystä. Tein myös vertailua erilaisista kestävistä juomapulloista.

Mitä pakkasin mukaani

 • Juomapullon
 • Kangaskasseja
 • metallisen juomapillin
 • desinfiointipyyhkeitä
 • näytekokoista kosmetiikkaa sekä palashampoon

Arki Thaimaassa

Oletko käynyt Thaimaassa? Jos olet, niin tiedät että muovia on hankala välttää.  Kertakäyttöisiä vesipulloja tuodaan hotellihuoneeseen siivouksen yhteydessä, kadulla kojuissa hedelmät ovat pakattuna muovikääreeseen tai paloiteltu muovikippoon. Jokainen ostos pakataan kaupoissa pieneen kertakäyttöiseen muovipussiin ja nämä pikkupussit sitten sujautetaan isompaan ja markkinoilla limppari myydään sinulle mukaan todennäköisesti muovipussista pillillä juotavaksi.

Onneksi meillä on vaihtoehtoja jatkuvalle muovin tuhlaamiselle.

Phuketin ja Koh Lantan saarilta löytyy jo runsaasti vesiautomaatteja, joissa voit muutamalla pikkukolikolla täyttää oman vesipullosi. Itse suosin Sigg merkkisiä pulloja, jotka ovat valmistettu alumiinista ja ovat kestäviä, mutta kevyitä. Ja näitä pulloja löytyy jokaiselle sopiva väri ja malli. Alumiininen pullo on myös kierrätettävissä, jos se jostain syystä menee rikki.

”SIGG juomapullot ovat ekologisia erittäin pitkän elinkaarensa ansiosta. SIGG juomapullon käyttäminen uudestaan ja uudestaan on helppo teko, joka vähentää muovipakkausten määrää maailmassa. Australialainen yliopisto laski yhden SIGG-pullon korvaavan yli 2000 muovipulloa elinkaarensa aikana. Lisäksi tiedät juomasi olevan vapaa muovien kemikaaleista. Elinkaarensa lopuksi SIGG on 100% kierrätettävä. ” Ruohonjuuri

 

Vettä voit kysyä mukaasi omaan pulloon myös hotellin aamupalalta tai respasta. Useasta kahvilasta, ravintolasta ja ainakin sukellusliikkeistä löytyy isoja vesisäiliöitä henkilökunnan käyttöön ja he mielellään myös antavat vettä omaan pulloon kun kerrot vältteväsi muovipulloja. Jos haluat tukea Trash Heroes järjestöä (alempaa löytyy lisää tietoa) voit ostaa heidän logollaan varustetun juomapullon, jonka ilmaisesta täyttämisestä on sovittu usean kymmenen yrityksen kanssa. Itse sain vettä hotellini henkilökunnan vesipisteestä sekä snorklausretkillä veneellä olevasta juomapisteestä.

alkuperäinen sigg juomapullo

Kevyen ja kestävän juomapullon voi ottaa mukaan vaikkapa rannalle.

Hedelmät ja muut kauppaostokset voit tehdä ilman muovia siten, että otat mukaasi oman kestokassin. Kummallisia katseita tulet kyllä saamaan puoleesi, mutta älä niistä välitä. Jos haluat ostaa torilta valmiiksi pilkottuja hedelmiä evääksi, voit pyytää myyjää laittamaan ne omaan mukaan ottamaasi eväsrasiaan.

Kelluvat markkinat

Hedelmämyyjä Thaimaassa
Kuva Pixabay

Ravintolassa tai rannalla voit pyytää limpparisi pullosta tai tölkistä (kumpiakin kierrätetään) ja käyttää siinä omaa pilliäsi. Kestopillejä löytyy mm Claes Ohlssonilta tai ihania kevyitä bambuisia myös  Ruohonjuuresta tai Ekolosta. Kummallakin on myös verkkokauppa. Jos mukaasi ei sattunut pilliä, etkä halua käyttää muovista kertakäyttöistä, voit hyvin pyyhkiä tölkin kannen käsidesillä tai desinfiointipyyhkeellä ja juoda suoraan tölkistä.

Bambupillejä
Kuva Ekolo

 

Jos kaipaat jotain tekemistä lomallasi, voit osallistua Trash Heroes järjestön järjestämiin rantojen siivoustalkoisiin. Näitä järjestetään noin kerran viikossa ja tarkemman ajan ja paikan löydät heidän Facebook sivuiltaan.

Trash hero at work

Roskasankari työssään

Kosmetiikka

Kun  pakkaat kosmetiikkaa mukaasi, valitse sellaisia tuotteita joiden pakkaukset voit kierrättää kun palaat takaisin kotiin. Itse suosin Olivia Kleinin luonnonkosmetiikkaa, pakkaukset ovat sopivan pieniä myös käsimatkatavaraan ja ne ovat täysin kierrätettäviä. Toinen kätevä asia on palashampoo, joita saa kaikista hyvinvarustelluista tavarataloista. Oma suosikkini palashampoista on Foamie sarja, jossa on vaihtoehtoja useammalle hiustyypille. Samasta sarjasta löytyy myös kasvojen puhdistukseen sieniä, joissa on mukana puhdistusaine. Nykyään hammastahnankin voi korvata tableteilla, käy katsomassa lisää Lushin sivulta.

Moni meistä käyttää muovista hammasharjaa, mutta senkin saa nykyisin korvattua bambuisella, jonka voi kierrättää kun harjan käyttöikä on loppunut.

Kymmenen päivää ilman muovia… Tämä oli yllättävän helppoa ja onnistui ilman suuria ponnisteluja, kunhan vain muisti aamulla hotellilta lähtiessään ottaa mukaan kestokassin ostoksille ja oman juomapullon.

Oletko sinä löytänyt jo oman konstisi muoviroskan vähentämiseen? Ja onko sinulla joku luottotuote, jonka pakkaat matkoille mukaasi?

Linkkejä

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Elisa / Eliza Does Oz 12.2.2019 at 06:31

  Olipas mielenkiintoinen ihmiskoe tärkeän asian puolesta! Tästä sain myös lisää vinkkejä omaan mahdollisimman vähämuoviseen elämään. Minullakin on kestokassi, oma juomapullo ja metallinen pilli jokapäiväisessä käytössä, mutta erityisesti kosmetiikan puolella on itselläni parannettavaa – kiitos näistä vinkeistä! 🙂

  • Reply Tanja 15.2.2019 at 09:25

   Yritän pikapuoliin saada vielä tehtyä erikseen postausta luonnonkosmetiikasta, jota voi kuljettaa käsimatkatavarassa.
   Oma eväsrasiakin on hyvä olla matkalla mukana, siihen saa tarvittaessa pakattua vesitiiviisti jotain vettä kestämätöntä 😉

 • Reply Eve, Jetlaggies 12.2.2019 at 16:11

  Ihan mahtava ihmiskoe! Arvostan<3<3<3

  Olen muuten ihmetellyt myös monien matkailijoiden tapaa ostaa lapsille joka reissulle uuden hiekkalelut, jotka sitten jätetään hotelliin "seuraavien lapsiperheiden iloksi". Suurin osa näistä hyvän tahdon eleenä (lue: laiskuudesta ja välinpitämättömyydestä) jätetyistä leluista menee kyllä valitettavasti roskikseen. Ja siis millaisia määriä muovileluja esimerkiksi 4-henkinen perhe ehtii kesä- ja talvilomillaan jättää taaksensa?! Useimmat tällaiset tapaukset tietenkin käyvä vielä heikon jäteinfran maissa, eli ei todellakaan tiedä, mihin romut dumpataan ja minkä kilpparin kurkkuun ne vielä joku päivä jumiutuvat:( Vaikka jo valitettavan paljon tuhoamme planeettaa matkaamalla (ja muillakin elintavoillamme), niin pitääkö sikailu jatkua ihan kaikissa asioissa ja kaikkialla? Voi voi, kun ihminen ei näytä oppivan.

  Meillä kangaskassit ovat kuuluneet matkavarusteisiin jo vuosikausia. Pienellä matkaajalla kulkee oma vesipullopilleineen mukana ja vanhemmatkin ovat vähintään täyttäneet päiväpulloja suuremmista pulloista aamuisin. Voisikohan meillä aikuisillakin olla omat vakkaripullot? Ehkä. Tuo pilli voisi olla kätsy kanssa, vaikka me aikuiset emme niitä juuri joudu matkoilla käyttämäänkään.

  Kosmetiikat kulkevat aina matkassamme määrällisesti optimoiduissa pulloissa, jotka tietenkin käytämme seuraavalla matkalla uudelleen. Ihanin piirre muuten kosmetiikan ja ekologisuuden suhteen oli muuten Sri Lankassa (sori, tarina ei liity muoviin ollenkaan;D), josta juuri palattiin. Yritin ostaa aurinkovoidetta. Allergiselle ja herkälle iholleni käyvät vain harvat aurinkorasvat ja yritin löytää monikansallisia tuttuja merkkejä kaupasta. Juuri niitä, joiden sanotaan olevan huonoja paikalliselle ekosysteemille. Ei ollut vain yksi kerta, kun ihan perussupermarketissa tulivat opastamaan minua ekologisempien tuotteiden puolelle. Ja lopulta sellaisen uskaltauduin ostamaankin erittäin positiivisin seurauksin:) Ihania ja ekologisempia reissuja sulle – ja kaikille lukijoillesi <3!

  • Reply Tanja 15.2.2019 at 09:33

   Kiitos Eve ihanan pitkästä kommentista. Tuota lasten muovilelujuttua en ole edes tullut ajatelleeksi koska itsellä ei ole lapsia . Mutta ne muoviset uimalelut ja patjat , niitä kyllä näkee rikki menneinä rannoilla ja kadunvarsilla, ja kun niitä kuitenkin valmistetaan niin toivoisi että ne olisi vähän kestävämpiä.
   Jossain verkkokaupoissa olen kyllä nähnyt sellaisia kokoontaittuvia pillejä, jonka kotelon saa avaimenperäksi ja siten se olisi aina mukana.
   Nykyään saa kaupoista myös koralli ystävällisiä aurinkorasvoja ja ne taidankin ottaa testiin seuraavaksi. Myös tuo kosmetiikan pakkaaminen pieniin pulloihin on hyvä idea ja sitä itsekin tehnyt mm shampoon ja hoitoaineen kohdalla.

   Hyviä reissuja myös sulle ja koko perheelle ❤

 • Reply Eve / Reissukuume 14.2.2019 at 08:01

  Tällaisia ihmiskokeita lisää! Todella tärkeä ja ajankohtainen postaus, kiitos 🙂 Juuri eilen juttelimme ystävieni kanssa siitä, miten hukumme kaikki kohta roskaan – ja erityisesti muoviin…

  Jotenkin olen ehkä hieman naiivisti ajatellut, että varsinkin reissatessa muovia on hankalaa tai jopa mahdotonta välttää. Kuitenkin tässä todistit asian päinvastaiseksi, joten aiomme seuraavalla matkalla testata, miltä muovittomuus tuntuu.

  Meillä on reissuilla myös lähes poikkeuksetta oma kangaskassi ja vesipullo mukana. Vesipullo ja hammasharjamme ovat (vielä) muovisia, mutta kunhan niistä aika jättää, aiomme ehdottomasti ostaa muovittomat tilalle.

  • Reply Tanja 15.2.2019 at 09:44

   Kiitos Eve kommentistasi. Ja kiva kuulla että postaus miellytti.

   Jotenkin tuntuu että suomessa muovin välttely on hankalampaa kuin maailmalla mutta toisaalta meillä kierrätetään sitä. Vai oletko jossain nähnyt myytävän talvella kurkkuja ilman muovikäärettä? Välillä pitää tehdä kipeitä ratkaisuja sen suhteen että ostaako muoviin pakatun kotimaisen kurkun vai tuplasti kalliimman luomun ilman muovia 🙁

   Mulla on reissuilla mukana bambuinen hammasharja ja kotona sähköinen, kunhan siitä aika jättää niin siirryn kokonaan ympäristöystävällisiin.

   Juomapulloja ja eväsrasioita on onneksi myös alumiinisia, jotka ovat täysin kierrätettäviä.

   Mukavia ja muovittomia reissuja toivotellen ❤

 • Reply Pirkko / Meriharakka 14.2.2019 at 10:45

  Harvoin tavoittelen äärimmäisiä, siis täydellisiä, ratkaisuja, mutta jotain voi usein tehdä.
  Omalta osaltamme olemme siirtyneet edes hampaidenpesussa itse Steripenillä puhdistettuun veteen, vaikka juomaveden vielä juomapulloissa monissa kohteissa (kuten vaikka Länsi-Afrikka) ostammekin – ei tietenkään Euroopassa tai vaikka Yhdysvalloissa.
  Muovipussien osalta teemme pienen osamme siten, että kun niitä reissussa kertyy ihan toisin kuin Suomessa nykyisin, niin runttaamme ne yleensä johonkin matkalaukun koloon, tuomme Suomeen ja käytämme täällä roskapusseina.

  • Reply Tanja 15.2.2019 at 10:33

   Kiitos kommentistasi Pirkko! Tuo muovin kuljettaminen Suomeen roskapusseiksi on hyvä idea, mutta mulla kertyy niin vähän nykyään sekajätettä että en saisi ikinä noita pusseja kulumaan kotona. Muovia sen sijaan täällä kotona kertyy ihan arkisista ostoksista paljon mutta onneksi ne voi kierrättää. Nykyäänhän Ikeat ottavat vastaan myös kotitalousmuovia eli sitä mikä ei mene sinne muovinkierrätykseen, kuten ämpärit, pakastusrasiat tai vatkauskulhot.

   Mä en ole vielä raaskinut Steripeniä hommata, mutta kunhan rahatilanne paranee niin sitten.

   Mukavia reissuja sulle ja Lasselle!

 • Reply Tiina 14.2.2019 at 19:06

  Hei tosi hyvä ja asiapitoinen postaus. Olit kattavasti kertonut esimerkkien kautta, kuinka juuri sinä pyrit ja onnistuit välttämään muovia Thaimaassa, missä se on toden totta vaikeaa. Olin avopuolisoni kanssa Thaimaassa vajaa vuosi sitten pari viikkoa. Ensimmäinen kohteemme oli Koh Tao, jossa yövyimme resortissa, joka toimii zero waste -periaatteella siten, että he kierrättävät kaiken kierrätettävissä olevan, heillä on bungaloveissa erikseen juomavesihanat ja he keräävän kaiken käyttämänsä veden, puhdistavat sen ja käyttävät uudelleen. Samaten heillä oli uudelleentäytettävät shampoot, hoitoaineet ja suihkugeelit juuri jätteen vähentämisen takia.

  Niin ikään meillä oli Suomesta mukana omat juomapullot, joita täytimme reissun aikana majapaikoista, ravintoloista ja vastaavista. Kaupoilla käydessämme mukanamme oli reput, joihin ostoksemme pakkasimme. Ensi kertaa varten tosi hyvä vinkki tuo oma eväsrasia mukaan.

  Tavallaan tuntuu, että nämä omat pienet teot ovat vain rikkoina rokassa ja todellinen apu tulisi paljon suuremmista teoista, esimerkiksi siten, että länsimaat auttaisivat kolmansia maita auttamaan itseään tukemalla jätteiden käsittelyn ja kierrätyksen sekä vedenpuhdistuksessa. Toisaalta: jos ei mitään tehdä, mitään ei myöskään tapahdu. Kyllä se muoviroskan määrä tuolla Kaakkois-Aasiassa rannoilla ja muuallakin oli todella järkyttävällä tasolla, maapallon tila hyppää siellä ihan eri tavalla silmille kuin täällä Suomessa, missä kaikki toimii ja puhdasta vettä tulee hanasta vaikka maailman loppuun asti.

  Kiitos hyvästä blogista, tätä jään varmasti seuraamaan!

  T

  • Reply Tanja 15.2.2019 at 10:42

   Kiitos Tiina kommentistasi!
   Toi Koh Taon resortti kuullostaa hyvälle, muistatko vielä sen nimeä?
   Maailman jäteongelma tulisi olla kaikkien varakkaiden maiden ongelma, eikä vain Aasian maiden. Yksi pieni ihminen ei voi muuttaa tätä planeettaa vaan siihen tarvitaan kaikki kynnelle kykenevät mukaan.
   Mutta, tietoisuutta pitää lisätä ja sitä mä omalta osaltani yritän tehdä.

   Kiitos, kun seuraat blogiani ❤

   • Reply Tiina 28.3.2019 at 21:00

    Joo, se on nimeltään The Place, ja se todella on the place to be. <3 En voi kuin suositella, se oli aivan ihana paikka!

 • Reply Ne Tammelat 16.2.2019 at 20:43

  Tosi tärkeä aihe ja hyödyllinen postaus. Itselläni on ollut Siggin juomapullot jo monta vuotta ja en kadu hetkeäkään niiden hankkimista! Eväsrasioissa olen myös siirtynyt muutamien eniten käytössä olevien osalta teräksisiin. Pirkon tavoin mekin kierrätetään ylimääräiset muovipussit roskapusseiksi Suomessa. Ulkomailla meilläkin on aina mukana kestokassit ja tuo juomapulloasia täytyy ottaa haltuun heti seuraavalla reissulla.

  • Reply Tanja 16.2.2019 at 23:33

   Jos jokainen meistä tekisi pienen muutoksen arjessaan, niin meillä on vois olla vielä mahdollisuuksia pelastaa tää maapallo. Ja mitä enemmän ihmiset tietää mahdollisuuksista elää ympäristöystävällisesti sitä laajemmalle tietoisuus leviää puskaradion kautta.
   Kotona mulla kertyy niin vähän sekajätettä etten viitsi edes muovipussia siihen käyttää, viimeaikoina olen laittanut sekajätteet kuplamuovisiin kirjekuoriin joita on tullut postin mukana.

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna 9.3.2019 at 21:46

  Kiitos tästä! Aika ympäristötietoisena pidän itseäni, mutta tuo bambupilli on uusi tuttavuus.

  Viime kesänä kun sain Italiassa Frascatissa terassilla lounastaessani käteeni muoviaterimet (!), päätin ryhtyä kantamaan omaa metallista aterinsettiä mukanani. Tuo on tietty siinä mielessä haasteellista, että se pitää muista käsilaukun asemesta laittaa turvatarkastuksen ajaksi ruumaan menevään laukkuun. Eikä siis onnistu pelkillä käsimatkatavaroilla reissatessa.

  • Reply Tanja 11.3.2019 at 22:05

   Moi Johanna ja kiitos kommentistasi.

   Nykyään löytyy markkinoilta puukuidusta valmistettuja kertakäyttöisen näköisiä ruokailuvälineitä, jotka kuitenkin kestävät useita satoja pesukertoja ja sen jälkeen kun ne alkavat näyttämään huonoilta, ne voi hävittää biojätteenä. Ja nehän kulkeutuvat myös käsimatkatavarana. Näin näitä viime viikolla Fastfood, cafe & restaurant messuilla. Voin yrittää kaivella mikähän se yritys oli, joka näitä valmisti.

   Myöskin muita biohajoavia ”kertakäyttöisiä” aterimia löytyy.

   Mulla on muute työn alla postaus kiinteästä luonnonkosmetiikasta, joka sopii käsimatkatavaroin matkustavalle. Sielläkin saattaa olla sulle pari uutta vinkkiä 😉

 • Reply Henna 21.3.2019 at 11:41

  Upea postaus tärkeästä aiheesta! Pitäisi itsekin ajatella reissuissa enemmän tuota asiaa! Viime talvena kävin filippiineillä ja siellä El nidossa elettiin jo muovitonta elämää! Siellä käsittääkseni on muovi kielletty koko kaupungissa (pois lukien muovipullot, jotka tietenkin roskaa eniten…) mutta kaupasta ostokset pakattiin paperipussiin ja ravintolassa juoman sai paperipillillä! Hieno että ovat heränneet asiaan ja toivottavasti leviäisi muuallekin päin maailmaa!

 • Leave a Reply